Puistola Bakery houkuttelee kauppahalliin

Kaupallisessa yhteistyössä Puistola Bakery

Puistola Bakery tarjoaa syötävää ja herkkuja kaikille, jotka haluavat syödä lähiruokaa ja tukea paikallisia yrittäjiä. Laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehtoja myös erikoisruokavaliota noudattaville.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Kun astuu sisään Oulun kauppahallin painavista puuovista kohtaa näkymän, joka huokuu perinteitä ja tyyliä. Ilmassa leijailee herkullisia tuoksuja, kahvia ja mausteita. Äänimaailma vie ajatukset jonnekin lapsuuteen ja matkoihin, toisiin kaupunkeihin. Miksi täällä ei tule käytyä useammin?

Tällä kertaa olemme tulleet hakemaan tuliaisia ja herkkuja kahvipöytään. Askeleet johdattavat läpi vastikään remontoidun hallin, kunnes saavumme Puistola Bakeryn tiskin eteen. Myymälän ulkoasu on kaunis ja raikas. Sisustus on mietitty selvästi tarkkaan kauppahallin vihreä-valkoiseen teemaan sopivaksi.

Puistola Bakery on ravintola Puistolan oma leipämyymälä, josta löytää uunituoreita leipiä, pullaa ja herkkuja moneen makuun. Tänne saapuvat ne, jotka haluavat syödä paikallisia tuotteita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Puistola Bakery avasi ovensa Oulun kauppahallissa elokuun puolivälissä.

”Olemme oululainen pienleipomo, jonka tuotteet tulevat omasta kivijalkaleipomosta. Ravintola Puistola itsessään on ollut olemassa jo 11 vuotta”, kertoo tiskin takana asiakkaita palveleva Tiina Kontio.

Mitä Puistola Bakerysta sitten kannattaa lähteä hakemaan? Kontio alkaa nostella tiskille leipiä ja herkkuja toinen toisensa perään.

”Monet hakevat meiltä ensisijaisesti oululaista paikallisleipää”, hän kertoo.

Eikä ihme. Bakeryn leipätiskillä leipäkulttuurin noviisikin vaikuttuu. Esimerkiksi Puistolan ruisleipä tehdään yli satavuotiaaseen tyrnäväläisen Tihisen pirtin taikinajuureen ja Kinnusen myllyn ruisluomujauhoihin.

bakery-006
bakery-003
previous arrow
next arrow

Täällä ei tarvitse pohdiskella yksin, että mitä tuote sisältää. Ainesosat on merkattu ja myyjä tuntee jokaisen tuotteen alkuperän ja valmistusprosessin.

Juurileivän suosio kohoaa kuin taikina

Erityisen kattava on Puistola Bakeryn juurileipätarjonta. Hiivaton ja sokeriton leipä on vatsaystävällinen vaihtoehto, joka sopii monille sellaisillekin, jotka eivät voi tai halua syödä teolliseen hiivaan leivottua leipää.

Viime aikoina yhä kasvavaan suosioon noussut hapanjuurileivonta on perinteinen tapa leipoa leipää. Hapanjuuritaikinassa ei käytetä lainkaan teollista hiivaa. Sen sijaan taikina hapatetaan eli se saa kohota villihiivan voimalla. Villihiivaa muodostuu, kun vesi ja jauhot alkavat käymään ilmassa olevan hiivan ansiosta. Prosessi on teollista leiväntekoprosessia hitaampi, mutta palkitseva.

”Hapanjuurella leivottu leipä eroaa paljon teollisella hiivalla leivotusta leivästä. Sen rakenne ja aromikkuus ovat aivan eri luokkaa kuin teollisella hiivalla leivotussa leivässä, ja sen takia juurileipään jääkin koukkuun”, kertoo Puistolan hapanjuurileipuri Hannes Toppi.

Puistola Bakeryssa hapanjuureen tehtyjä tuotteita ovat esimerkiksi puolukka-karamellijuuripulla, ruisjuurileipä sekä vehnäjuureen leivottu hapanjuurileipä, jossa siinäkin on makuvaihtoehtoja moneen lähtöön: on rukista, siemeniä, saksanpähkinä-karpaloa, tummasuklaa-viikunaa ja savuleipää.

”Hapanjuureen leivotuissa leivissä on rapsakka pinta ja pehmeä sisus. Ne sopivat erityisen hyvin kermaisen ja täyteläisen keiton kruunuksi”, Kontio vinkkaa.

Yksi Puistola Bakeryn asiakkaiden suosikkituote ovat rieskat. Myymälään saapuu keskiviikkoisin ja perjantaisin lumijokelaisen Hentilän kotileipomon veteen leivottua ohrarieskaa. Tarjolla on aina myös kuusamolaista peruna- ja ohrarieskaa, jota Kontio paistaa kauppahallissa aamutuimaan.

Rieskoissa yksi ei ole toista parempi. Jokaisella on omat makumieltymyksensä.

”Oululaisissa on monta kuppikuntaa siinä, että mikä on sitä oikeaa rieskaa. Toisille yksi rieska on liian paksu, toisille sama rieska on sitten liian ohut. Koostumuksellakin on merkitystä”, Kontio kertoo.

bakery-004
bakery-008
previous arrow
next arrow

Jouluisia makuja

Joulukuun alussa Puistola Bakeryssa on päästy jo joulutunnelmaan. Tarjolla on esimerkiksi herkullista taatelikakkua, jonka päällä on suussa sulava tummasuklaakuorrute. Myös puolukkamurupiirakassa maistuvat jouluiset mausteet, kaneli ja neilikka.

Puistolan omaan taikinaan tehdyt piparit peittoavat valmistaikinat mennen tullen, ja kauniissa lahjapussissa myytävät piparit ovat myös helppo jouluinen tuliainen. Sellaiselle, joka tarvitsee joulutunnelmaan virittäytyäkseen hieman tekemistä, löytyy Puistolan omia pipari- ja joulutorttutaikinoita myös pakastettuna, itse leivottavaksi.

Puistola Bakeryn tuotteista saa rakennettua upean jouluisen kattauksen. Tällä kertaa tarjolla on erilaisia leipiä, voihin leivottuja pipareita ja torttuja, muhkeita joulupullia sekä ihana taatelikakku.

Lisäksi Puistola Bakeryn tiskistä löytyy voihin leivottuja torttuja ja juureen tehtyjä, hiivattomia joulupullia, joista riittää syötävää vaikka kahdelle.

”Se on ihanan tuhtia tavaraa!”, Kontio hymähtää.

Puistola Bakeryn tiskillä pääsee helposti joulutunnelmaan, mutta myymälässä kannattaa piipahtaa muutenkin aina, kun haluaa syödä lähellä tuotettua, laadukasta ruokaa ja tehdä sen ostamisesta elämyksen. Asiakkaana iskee helposti valinnanvaikeus, sillä kaikki vaikuttaa niin herkkulliselta. Kontion kuvaillessa eri maku- ja tarjoiluvaihtoehtoja nälkä alkaa väistämättä kurnia.

bakery-017
bakery-016
bakery-015
previous arrow
next arrow

Lopulta valitsemme iltapäivän kahvihetkeä varten samettisia ruisleipiä ja saksanpähkinä-juurileipää. Makeannälkää helpottamaan lähtevät suklainen taatelikakku, joulutortut ja piparit sekä valtaisat joulupullat.

Ulkona pakkasaamussa paperikassi kahisee ihanasti ja tuoksut leijailevat esiin huumaavina. Emme ole vielä edes päässeet maistamaan herkkuja, mutta jo leipomopuodissa asioiminen elämyksenä vakuuttaa: Puistola Bakeryyn on tultava toistekin.

Puistola Bakery

Missä: Oulun kauppahallissa. Kauppatori, 90100 Oulu

Kenelle: Kaikille. Leivän- ja makeanystäville, tuliaisia ja lahjoja etsiville tai muuten vain kauppahallin tunnelmaa kaipaaville. Lähiruokaa arvostaville ja perinteitä vaaliville.

Tarjolla: Laaja valikoima erilaisia leipätuotteita, makeaa ja erilaisia sesonkituotteita. Lisäksi valikoimasta löytyy Puistolan omia italialaisvaikutteisia jäätelöitä kotipaketeissa ja Hailuodon panimon tuotteita. Valikoimassa on myös gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

Erityistä: Hapanjuurileivonnan erikoisosaaminen ja tuotteet. Kiinnostava on myös pikkuinen, kuuden asiakaspaikan pubi, jossa voi nautiskella Hailuodon panimon tuotteita, viinejä tai kuohuviiniä.

Puistolan kivijalkaleipomosta voi tilata myös personoituja kakkuja juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Tiedustelut: ma-pe klo 9-13 numerosta 040 194 9049 

 

Tarkista ajantasaiset aukioloajat ja tarjonta leipomopuodin verkkosivuilta, Facebookista tai Instagramista.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu