Tuokiossa luotetaan aitoihin makuihin

Kahvila Tuokiossa yrittäjästä, joka ei ollut juurikaan leiponut, tulikin kondiittori. Vuosien varrella kahvila on tullut tunnetuksi kaupungin laajimmasta vegaanisesta valikoimasta ja kakkubuffetistaan. 

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Viime kuukausina Anu Lakkapää on ollut kiireinen. Vaikka koronapandemia hiljensi Oulun kadut kahdeksi kuukaudeksi, Lakkapään omistaman kahvila ja konditoria Tuokion ovella on riittänyt kävijöitä.

Aluksi Lakkapää jännitti, miten makeiden tuotteiden take away -myynti lähtisi pyörimään. Huoli oli kuitenkin turha. Jopa mukaan noudetulle kakkubuffetille riitti kysyntää.
”Kun ei ole päässyt tänne, ihmiset ovat tilanneet kakkuja kotiin. Aluksi kakkujen koko pieneni, mutta kesäkuun alusta hypättiin taas normaaliin, jopa seitsemänkymmenen ihmisen kakkuihin”, Lakkapää kertoo.

Tuokiossa on tarjolla leivonnaisia, kakkuja ja piirakoita. Lounasvalikoimassa on salaattia, toasteja, bagelia sekä vegaaninen ja gluteeniton keitto. Välillä listalle ilmestyy vaihtelevia herkkuja, kuten wrappeja, suolaisia piirakoita tai kolmioleipiä. Juomapuolelta löytyy niin kahvia, teetä kuin esimerkiksi pienen kotimaisen valmistajan limonadejakin.
Tuokiossa tuoksuu aina kotoisalta ja herkulliselta. Kaikki valmistetaan itse paikan päällä, eikä mikään kulje pakasteen kautta.

”Nyt on aika ollut kortilla, mutta syksyllä lupaan, että tuorettakin pullaakin löytyy taas joka päivä”, Lakkapää sanoo.

Suunta muuttuu

Tuokiossa supistettiin jokin aika sitten aukioloaikoja, mutta ei suinkaan koronan takia. Liiketoiminta on laajentunut kuluneen vuoden aikana niin, että vuorokauden tunnit loppuivat kesken.

”Olin ollut keittiössä toista vuorokautta putkeen kun päätin, että nyt täytyy tehdä jotain”, Lakkapää muistelee muutaman kuukauden takaista tilannetta.

Tällä hetkellä kahvila on kiinni maanantaisin ja tiistaisin, joiden aikana Lakkapää hoitaa vain konditorian tilaustöitä. Sali on avoinna asiakkaille keskiviikosta lauantaihin, ja lounasta tarjoillaan kello 12-15 välisenä aikana.

Kiirettä on pitänyt, koska yksityishenkilöiden tekemien tilausten lisäksi Tuokion tuotteita on ryhdytty myymään kaupoissa, esimerkiksi Pekurin K-Supermarketissa. Tilauskalenteri on täynnä pitkälle eteenpäin.

Menestystä ovat edeltäneet monet käänteet. Ennen kuin Tuokion ovet avautuivat Pakkahuoneenkadulla joulukuussa 2017, Lakkapää oli haaveillut oman yrityksen perustamisesta jo vuosia. Kun kahvila viimein syntyi, sen konsepti oli hyvin erilainen kuin nykyään.

Aluksi oli tarkoitus tarjota vain pullaa ja lounasta, ja Lakkapää osti tarjottavia tuotteita muualta. Maidottomien ja munattomien tuotteiden löytäminen oli kuitenkin vaikeaa. Lakkapää huomasi, ettei vegaanisia vaihtoehtoja ollut juurikaan tarjolla muissakaan oululaisissa kahviloissa. Hän kuitenkin halusi tuoda ne omaan valikoimaansa.

”En ollut juuri aiemmin leiponut, mutta ajattelin, että no minä testaan leipoa tuohon tiskiin vähän jotain. Siitä se alkoi, ja lopulta kaikki pyörähti ihan toiseen suuntaan, kuin mikä alkuun oli ollut ajatus”, hän muistelee.

Lopulta yrittäjästä, joka ei ollut juurikaan leiponut, tulikin vegaanisiin vaihtoehtoihin erikoistunut kondiittori, ja Tuokio alkoi kerätä mainetta kaupungin laajimman vegaanisen valikoiman tarjoajana.

Aitoja aineksia, aitoja makuja

Lakkapää kertoo, että viimeisen parin vuoden aikana ihmisten suhtautuminen vegaanisiin vaihtoehtoihin on selkeästi muuttunut. Sellaisetkin asiakkaat, jotka eivät ennen halunneet kuullakaan vegaanivaihtoehdoista, uskaltavat nyt ainakin maistaa.

”Ennen ajateltiin, ettei vegaaniruoka ole muuta kuin papuja, eikä se maistu millekään. Kokeiltuaan moni ennakkoluuloinenkin on tykästynyt. On toki yhä niitäkin, jotka kysyvät, että yritätkö tehdä meistä väkisin vegaaneja. En yritä”, Lakkapää naurahtaa.

Hän kertoo esimerkiksi eläkeikäisistä asiakkaista, jotka ovat ihastuneet kauramaidon kermaisuuteen ja vannoutuneesta lihansyöjästä, joka söi vahingossa seitania ja luuli sitä kebabiksi. Nyt kyseinen vakioasiakas ottaa aina seitan-toastin, vaikka lounaslistalta löytyisi aina myös kalaa.

Lakkapää haluaa myös kyseenalaistaa vuosia vallinnutta tapaa korvata alkuperäiset raaka-aineet lisäaineilla ja aromeilla. Esimerkiksi Tuokion karpalojuustokakussa on mukana soseutettua karpaloa. Joillekin asiakkaille marjan todellinen, kirpeä maku on ollut suorastaan yllätys.

”Minä haluan käyttää mieluummin aitoja raaka-aineita, koska niillä saa myös aidon maun. Olen ollut aina sitä mieltä, että mieluummin syö sokeria lusikalla, kuin laittaa lisäaineita siihen tilalle”, Lakkapää sanoo.

Tuokiossa pyritään käyttämään vain lähituotteita ja kotimaisia vaihtoehtoja, sekä pitämään tuotteet puhtaina esimerkiksi palmuöljystä. Lakkapäälle on tärkeää, että myös allergikot voivat asioida kahvilassa turvallisin mielin. Tiskiltä löytyy aina gluteenittomia, laktoosittomia ja pähkinättömiä vaihtoehtoja. Lähitulevaisuuden tavoitteena on erikoistua erityisruokavalioihin entistä paremmin.

”On ihanaa, kun asiakas kysyy, mitä tuotteessa on, niin minä voin suoraan luetella kaikki raaka-aineet”, Lakkapää sanoo.

Yrittäjävuosiin ovat mahtuneet kaikki tunteet laidasta laitaan. Tuokio on kuitenkin Lakkapään intohimo, jonka ovien sulkeminen ei ole ollut vaikeimpinakaan hetkinä vaihtoehto. Vaikka viimeiset kuukaudet ovat olleet kiireisiä nyt tuntuu siltä, että uurastus palkitaan.
”Joskus pitää mennä läpi yön ja silti ovet avataan seuraavana aamuna”, hän toteaa hymyillen.

Kahvila Tuokio

Missä: Pakkahuoneenkatu 5
Kenelle: Kaikille. Paljon vaihtoehtoja myös vegaaneille, allergikoille tai muille erikoisruokavalioita noudattaville.
Tarjolla:  Leivonnaisia, kakkuja,  piirakoita sekä lounaaksi salaattia, toasteja ja bagelia. Lounasta tarjoillaan kello 12-15 välillä.
Erityistä: Oulun laajin vegaaninen valikoima sekä muiden erityisruokavalioiden huomioiminen. Konditorian puolelta voi tilata tuotteita myös kotiin, juhliin ja kokouksiin.
Tarkista ajantasaiset aukioloajat verkkosivuilta tai Facebookista.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu