Vaatekaapilla: Emilia Aarnio

Luova yrittäjä Emilia Aarnio toteuttaa unelmiaan johdonmukaisesti. Viimeisimpiä toteutuneita haaveita ovat oman levyn tekeminen ja Tarkkis14 -liikkeen perustaminen. Tekemistä ja pukeutumista ohjaavat tunne, värit ja leikkisyys.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Tarkkis14:sen värikäs liikehuoneisto täyttyy pehmeästä, rauhallisesta musiikista, kun yrittäjä Emilia Aarnio istuu kauppansa perältä löytyvällä oleskelutuolilla, hyräilee ja säestää itseään kitaralla.

Näkymä on kuin musiikkivideosta. Syksyinen auringonvalo paistaa katon rajassa olevista ikkunoista Emilian ylle ja saa vaaleat hiukset suorastaan hohtamaan. Hänellä on yllään pitkä, syvänsininen Vuokon vintagemekko, oman Emilia Originals -merkkinsä korvakorut sekä vintagebootsit, joita hän heiluttelee hillitysti musiikin tahdissa.

Saman mummoltaan perimänsä mekon Emilia aikoo pukea pian ylleen, kun lähtee ottamaan tulevan levynsä promokuvia, sillä mekossa on tarinaa jo itsessään. Siinä kiteytyy hyvin myös Emilian oma tyyli.

”Sanoisin, että tyylini on leikkisä, värikoordinoitu ja graafinen”, Emilia tiivistää.

Pukeutuminen on vaateliikkeen omistajalle ja ammattimaiselle esiintyjälle elämäntapa. Vaatekaapissa ovat erikseen arki- ja esiintymisvaatteet, joista varsinkin jälkimmäisten kanssa Emilia irrottelee mielellään. Arjessa sisäistä paloa ja värejä joutuu usein hieman hillitsemään, mutta silloinkin Emilia haluaa pukeutua vaatteisiin, jotka herättävät tunteita.  

”Tyylini on kehittynyt vuosien varrella ja päivän fiiliksen mukaan. Nykyään mukavuus on myös tärkeä kriteeri, toisin kuin vielä vaikka kymmenen vuotta sitten, jolloin mukavuutta tärkeämpää oli esimerkiksi tiukat farkut. Nykyään myös leikkisyys on minulle todella iso asia.”

Emilialla on selkeästi erikseen arki- ja esiintymisvaatteet. Nauhalla Emilia kertoo, mitä vapauksia esiintymisvaatteet tuovat mukanaan:

Ajattomuus ja leikkisyys ovat Emilian mielestä asioita, jotka näkyvät myös Tarkkiksen vaatevalikoimassa, ja ne kuuluvat kaiken ikäisille ja -kokoisille pukeutujille. Liike on täynnä toinen toistaan kiehtovampia vaatteita ja asusteita menneiltä vuosikymmeniltä.

Tarkkiksen vaatevalikoima on suhteellisen pieni, mutta sitäkin monipuolisempi. Liiketilan  kompaktiuden vuoksi vaatteet on lajiteltu selkeästi: hameet, yläosat, miesten vaatteet ja mekot ovat omissa rekeissään.

”Putiikki on saanut jo positiivista palautetta siitä, että vaatteita löytyy moneen kokoon ja eri-ikäisille”, Emilia kertoo.

”Toteutan unelmiani johdonmukaisesti”

Emilian arki on vauhdikasta, sillä second hand- ja vintageliikkeen ohella hän luo uraa muusikkona ja opettaa musiikkia, pyörittää omaa korumerkkiään ja remontoi rintamamiestaloa miehensä kanssa.

Kiirettä pitää, mutta onnellisuus huokuu Emiliasta silminnähden. Yrittäjän monipuolisessa arjessa luovuus saa kukoistaa. Edellisenä yönäkin Emilia valvoi miehensä kanssa myöhään yöhön, soittaen olohuoneessa omaa tangoaan.

Näin ei ole aina ollut. Vielä viisi vuotta sitten suunta oli hukassa. Emilia asui värikkäässä Portugalissa ja teki käsitöitä, mutta jotain tuntui puuttuvan.

”En oikein tiennyt, mitä elämältäni haluan. Olin jo opettanut monta vuotta musiikkia, mutta kaipasin enemmän luovuutta. Tein koruja, mutta siinäkin kaipasin jotain enemmän. Ehkä se oli talon ostaminen, mikä lopulta pisti hommiin, koska laskuja alkoi tulemaan”, Emilia hymähtää nyt.

”Sen jälkeen olen alkanut toteuttaa unelmiani johdonmukaisesti. Ei elämässä voi koskaan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yksi asia kerrallaan olen alkanut lyömään itselleni päämääriä, ja toteuttamaan niitä. Onnellisuus on lisääntynyt sitä mukaa koko ajan.”

_DSF7709
_DSF7714
previous arrow
next arrow

Emilialla on ollut nuoresta saakka palo tehdä omaa musiikkia, mutta viimeiset 15 vuotta on kulunut lähinnä cover-keikkoja tehdessä.

Tämän vuoden tammikuussa hän sävelsi mummonsa kirjoittaman runon ympärille musiikin, ja esitti sen siskonsa kanssa mummon syntymäpäivillä. Mummon pöytälaatikosta löytyneiden, satojen julkaisemattomien tekstien äärellä hanat vihdoinkin aukesivat. Kappaleita alkoi syntyä.

Emilia kertoo, että tuleva levy on kuin hänen elämänsä alusta tähän päivään: se kuljettaa kuulijansa lapsen huolettomuudesta suruun, ja lopulta takaisin toivoon ja valoon. Kaikki tulevan levyn kappaleiden sanoituksista rakentuivat mummon runojen ympärille, joihin Emilia kirjoitti mukaan omaakin tekstiä. Lauluntekoprosessi oli Emilian mukaan erityinen, koska mummon usein luontoa kuvaavat ja vanhaa kieltä puhuvat runot sekä hänen omat tuntonsa ja tarinansa sulautuivat uudeksi tarinaksi ja musiikiksi menneiden aikojen ja nykyajan välillä.

Pienestä jännityksestä huolimatta Emilia odottaa tulevaa innolla.

”Uskon paljon siihen, että asiat tapahtuvat ajallaan, kun olet siihen itse valmis. Nyt se vihdoin tapahtuu.”

”Ei ole olemassa tiettyjä sääntöjä, mikä tekee tyylin”, Emilia sanoo.

Paras vintage piileskelee maakunnissa

Toinen Emilian pitkäaikainen haave oli lapsesta saakka ollut oma kauppa. Se toteutui, kun hän avasi Tarkkis14 -liikkeensä ovet Heinäpäässä tänä keväänä. Tarjolla on second hand- ja vintagelöytöjä eri vuosikymmeniltä, paikallisia tuotteita, Emilia Originals -koruja, kortteja ja vaihtuvien taiteilijoiden taidetta.

Seuraavaksi tarkoitus on laajentaa myös kulttuuritapahtumiin, kun oululainen artisti Väisänen esiintyy liikkeen ikkunasyvennyksessä 10. lokakuuta.

Vintageliikkeen yrittäjä pukeutuu itsekin mielellään vaatteisiin joilla on historiaa. Second hand -vaatteissa Emiliaa kiehtovat vaatteiden printit ja värit, kestävyys ja yksilöllisyys: kun pukeutuu vintageen, katukuvassa tulee harvoin vastaan toista samanlaista asua.

”Ja tietysti siinä on myös se erityinen löytämisen ilo”, Emilia toteaa.

Vaikka Oulun second hand -tarjonta on viime kuukausina kasvanut, parhaat vintagelöydöt tulevat Tarkkikselle ja omaan vaatekaappiin useimmiten jostain aivan muualta.

”Kyllä ne parhaat vintaget taitaa edelleen piileskellä siellä mummojen aitoissa. Maakunnissa, kuten esimerkiksi Raahessa, olen tehnyt usein upeita, edullisiakin löytöjä”, Emilia vinkkaa.

Vintagevaatteissa erityistä on Emilian mielestä se, miten paljon vaatteiden leikkaukseen ja istuvuuteen on kiinnitetty huomiota. Sama vaate voi toimia hyvin eri kokoisille vartaloille ja erilaisille tyyleille esimerkiksi kuromalla vaatteen vyöllä tai käyttämällä sitä oversizena.

”Kannattaa käyttää mielikuvitusta siinä, miten eri tavoilla vaatetta voisi käyttää ja yhdistellä”, Emilia muistuttaa.

Emilia on aina pitänyt väreistä, ja Portugalissa vietettyinä vuosina ne alkoivat selvästi siirtyä myös pukeutumiseen.

”Inspiroidun paljon ympäristöstä, väreistä ja kaikesta. Portugalissa ja varsinkin Aveirossa, jossa asuimme ensin, ympäristö on todella värikästä: talot, kadut, jopa katukivet ovat värikkäitä”, Emilia sanoo.

Jokainen luo oman tyylinsä

Kierrätysajatus on Emilialle tärkeä, mutta hän ei halua olla ehdoton. Vaikka second handin määrä on Emilian vaatekaapissa kasvanut vuosi vuodelta, hän toteaa ostavansa ajoittain vaatteita myös uutena.

”Nuorempana olin tosi impulsiivinen shoppailija. Viime vuosina olen kuitenkin löytänyt sellaista harkitsevuutta. Mutta saatan minäkin sortua joskus, kierrellä tuolla kaupoissa ja hullaantua esimerkiksi johonkin printtiin”, Emilia myöntää.

Tärkeintä Emilialle on, että vaatteelle tulee käyttökertoja ja että sen voi yhdistellä asioihin, joita omasta kaapista löytyy jo ennalta. Väreillä, printeillä, leikkauksilla ja yhdistelemällä voi syntyä aina uutta. Ostohetkellä ratkaisevaa on kuitenkin se, että vaate herättää hänessä jonkin tunnereaktion.

”Usein jos vaatteesta tulee sellainen wow-efekti, se menee usein päälle ja siitä voi tulla ihan lempparikin.”

Emilialle pukeutuminen ei ole vakavaa tai sääntöjen ohjailemaa, vaan luovuuden ilmaisua siinä missä käsityöt ja musiikkikin. Pukeutumisessakin näkyvän leikkisyyden Emilia haluaisi säilyttää myös tulevaisuudessa, niin elämässä kuin vaatekaapissakin. 

”Toivon, että tyylini olisi aina ajatonta ja ajankohtaista, ja tietysti tyylikästä… mutta mitä se lopulta tarkoittaa? Mielestäni jokainen luo oman tyylinsä, ja on tyylikäs juuri sillä omalla tavallaan”, hän toteaa.

Voit seurata Emiliaa Instagramissa @emiliaaarnio, Emilian musiikkiuraa @emiliaaarniomusic, Tarkkis14 -liikettä @tarkkis14 ja Emilian korvakorumerkkiä @emiliaoriginals.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu