Vaatekaapilla: Vilma Kallunki

Dj-Otilia eli Vilma Kallunki inspiroituu väreistä ja rakastaa tyttömäisiä asioita. Usein pukeutumista ohjailee musiikki.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Dj ja lääketieteen opiskelija Vilma Kallungin koti on täynnä valoa ja värejä. Heti eteisessä huomion kiinnittävät pöyheä violetti tekoturkki ja napakassa rivissä olevat, toinen toistaan kauniimmat korkokengät. Seinillä on taidetta, pieniä kuvia ja kiehtovia yksityiskohtia.

Ikkunalaudalla soittimessa pyörivät vinyylilevyt. Pehmeä basso hakkaa tasaista tahtia. Se huojuttaa Vilmaa kevyesti edes takaisin.

”Tanssiminen on minulle tärkeää. Siinä rentoutuu, ajatukset selkenevät”, Vilma kertoo.  

Vilma onkin monelle tuttu näky Oulun elektronisen musiikin bileistä, muista musiikkitapahtumista ja vinyylilevyjen myyjäisistä. Niiden lisäksi Vilma käy ahkerasti muissakin kulttuurikentän tapahtumissa.

”Olen kaikenlaisen kulttuurin suurkuluttaja, juoksen aina pienimmissäkin tapahtumissa”, Vilma myöntää hymyillen.

Oulussa elektronisen musiikin kentällä tapahtuu paljon. Edes korona-aika ei täysin lopettanut tapahtumia. Kesän ja syksyn aikana nähtiin esimerkiksi Elektropatioita, Kupla-tapahtumia Voimalassa sekä Vilman ja hänen ystävänsä järjestämä Olotila-nykytanssitapahtuma.

Vilman villamekko on ostettu Saaga Secondhandista, paita alkujaan ystävän kirpputorilöytö. Korvissa roikkuu Vilman ystävän Liina Holmesin tekemät korvakorut, joista muodostuu Vilman dj-nimi, Otilia.

Viime aikoina Vilma on alkanut keikkailla dj:nä Otilia-nimellä, perustanut ystäviensä kanssa uuden Cultish -kollektiivin sekä ollut mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia. Lisäksi hän on mukana Tulva ry:n uudessa Kulttuuriradio-hankkeessa. 

Tapahtumatuotanto houkuttelee Vilmaa myös tulevaisuudessa. 

”Oulussa on helppo lähteä kokeilemaan ja toteuttamaan uusia juttuja”, Vilma kehuu.

Vaikka Vilma nauttii kaikesta luovasta tekemisestä, varsinkin elektroninen musiikki on muovannut hänen maailmaansa. Harrastus inspiroi häntä kaikessa, myös pukeutumisessa.

Tyttömäisyys ei vähennä uskottavuutta

Millainen Vilman tyyli sitten tällä hetkellä on?

”Tyylini on varmaan… sekava”, hän naurahtaa.  ”Hirveän vaikea kuvailla. Se vaihtelee niin paljon. Olen aika intuitiivinen pukeutuja. Tunnistan juttuja ja elementtejä joista tykkään, mutta arjessa tyyli vaihtelee paljon fiiliksen mukaan.”

Varsinkin teknobileisiin ja omille dj-keikoille Vilma laittautuu mielellään ja huolella. Hän inspiroituu kuuntelemalla illan teemana olevaa musiikkia ja antaa sen ohjata pukeutumistaan.

”Ehdottomasti revittelen siellä enemmän. Se on oma pieni maailmansa, jossa voi päästää alter egonsa näkyviin. Bileisiin rakastan pukeutua aika seksikkäästi – ainakin siis omasta mielestäni – ja siellä saan tuoda itseäni esille voimakkaammin. Kun siellä on vain se tietty porukka, pystyy jotenkin näyttämään vapaammin itsestään juuri sen puolen, jonka haluaa”, Vilma pohtii.

Vilma kertoo tuntevansa vetoa niin sanotusti tyttömäisiin juttuihin: mekkoihin, hameisiin, koruihin ja korkokenkiin, erilaisiin materiaaleihin ja väreihin.

vilmak-004
vilmak-005
previous arrow
next arrow

Joskus tyttömäisyys aiheuttaa kuitenkin vastareaktioita. Myös miespainotteisessa elektronisen musiikin maailmassa Vilma on kohdannut epäasiallisia kommentteja sukupuolensa ja ulkonäkönsä vuoksi.

”On esimerkiksi oletettu, että käyn bileissä vain siksi, että siellä on niin paljon miehiä ja kyseenalaistettu se, voinko soittaa levyjä – että osaanko ylipäänsä laittaa neulan paikoilleen”, Vilma toteaa hieman huvittuneena.

Vilma korostaa, että oululaisessa elektronisen musiikin ympärille rakentuneessa yhteisössä on pääosin ihania ihmisiä, eivätkä kommentit ole tulleet aktiivisilta harrastajilta. Silti ne ärsyttävät.

”Olen miettinyt paljon tätä uskottavuusasiaa. Tuntuu, että jos näyttää nuorelta ja jotenkin.. no, tytöltä, ei yhtäkkiä olekaan muiden silmissä yhtä uskottava. Tuntuu väärältä, ettei voisi olla oma itsensä”, Vilma toteaa.

”Saan inspiraatiota aika abstrakteista asioista, enemmän kuin ihmisistä kadulla. Se tulee musiikista, taiteesta, ihan mistä vain.”

Yhdistelyä yli rajojen

Mutta viis mielipiteistä! Yksi tärkeimpiä muutoksia, joita Vilman tyylissä on tapahtunut viime vuosien aikana on ollut se, että hänestä on tullut rohkeampi.

”Uskallan yhä avoimemmin ja rohkeammin ilmaista itseäni pukeutumisen kautta”, hän sanoo.

Vilma rakastaa yhdistellä värejä ja erilaisia elementtejä ennakkoluulottomasti. Kun hän ei tiedä, mitä hän pukisi päälleen, hän ei pukeudu mustaan vaan valikoi ylleen ”vähän kaikkea”: paljon värejä, paljon tekstuuria.

”Kun laittaa tarpeeksi paljon kaikkea outoa päällekkäin, se voikin toimia. Tai sitten ei”, Vilma nauraa.

Arjessa Vilma ei juuri meikkaa, mutta bileisiin tai soittamaan lähtiessä hän saattaa kokeilla erikoisempiakin ratkaisuja.

”En kauheasti tiedä meikkaamisesta ja oikeastaan se on vain hauskaa, koska siksi minulla ei ole mitään rajoitteita sen suhteen. Voin tehdä mitä haluan”, hän toteaa.

Meikissäkin tärkeintä Vilmalle ovat värit. Erityisesti erilaiset luomivärit ja huulipunat houkuttelevat. Viime aikoina inspiraation lähde on ollut violetti: se näkyy paitsi Vilman vaatteissa myös kodissa. Keittiön nurkassa seisoo komea, vanha violetti lipasto.

”Väreissäkin lempijuttuni on kuitenkin niiden yhdisteleminen tavalla, joka ei välttämättä ole se perinteisin. Minusta on kiinnostavaa kokeilla toimiiko yhdistelmä vai ei”, Vilma kertoo.

Vilman suosikkitakki on löytynyt Dom second hand -myymälästä.

”Tykkään erilaisista huulipunista, se on ehkä sellainen kestojuttu. Lähiaikoina 16-vuotias pikkusiskoni on yrittänyt opettaa minulle, miten meikataan OIKEASTI. Sen myötä olen tehnyt vähän silmämeikkejä.”

Leikkiä ja itseilmaisua

Vilman ikkunalaudoilla ja lipaston päällä on pieniä astioita, jotka ovat täynnä kirpputoreilta löytyneitä koruaarteita. Niitäkin hän yhdistelee mielellään ristiin rastiin.

”Käytän paljon koruja, erityisesti korviksista tykkään valtavasti. Lähiaikoina minulla on ollut korvakorujen kanssa sellainen enemmän on enemmän -asenne, että haluaisin laittaa kaikki ylle samaan aikaan. Harmi, ettei minulla ole kuin toisessa korvassa kaksi reikää. Pitäisi varmaan laittaa lisää reikiä, että saisin korviin enemmän koruja samaan aikaan!”

Parhaat löytönsä Vilma tekee kirpputoreilta, mikä määrittelee osaltaan myös hänen tyyliään. Oulussa Vilma tekee parhaat löytönsä Järkikirppiksellä, Kontissa ja Saaga Secondhandissa. 

Siirtyminen perinteisistä vaatekaupoista second hand -liikkeisiin tapahtui muutamia vuosia sitten, kun muodin ympäristövaikutuksista puhuminen lisääntyi.

vilmak-019
vilmak-020
previous arrow
next arrow

Kirpputoreilta ostamista helpottaa, kun pystyy itse muokkaamaan vaatteita.

”Pohjalla on siis eettisyys ja ekologisuus, mutta ajan myötä siitä on tullut itselle normaali asia. En osaisi enää mennä tuonne perusvaatekauppoihin kiertelemään. Kirppis on se paikka, josta löydän mielenkiintoisia, itseäni kiinnostavia vaatteita.”

Vilma on halunnut lapsesta pitäen päättää itse, mitä laittaa päälleen, ja rakastanut uusien juttujen kokeilemista. Hänelle pukeutuminen on leikkiä ja luovaa itseilmaisua. Sellaisena hän toivoo sen pysyvän myös vuosien kuluessa.

”Nuorempana seurasin enemmän kaikenlaisia trendejä, joita nykyään yritän ihan tietoisesti välttää. En esimerkiksi seuraa somessa muotivaikuttajia tai huippumuotia. Edelleen kuitenkin tuntuu, että oma tyyli kehittyy ja muuttuu. Toivon, että siinä säilyisi aina jonkinlainen leikkisyys. En halua ottaa pukeutumista liian vakavasti”, Vilma kertoo.

Vilma on mukana Cultish -kollektiivissa. Seuraa heitä Instagramissa @xcultish.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu