Vaatekaapilla: Maria Jauhonen

Maria Jauhonen löysi oman tyylinsä jo nuoruusvuosina. Ikä on tuonut tyyliin rentoutta, rohkeutta ja leikkisyyttä.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Maria Jauhonen nostaa vaatekaappinsa aarteita nähtäväksemme tavalla, joka huokuu ammattimaisuutta. Jopa vaaterekkiä selaavien käsien asennosta näkee, että hän on työskennellyt muodin parissa ennenkin.

Eikä ihme: Maria ehti tulla monelle oululaiselle tutuksi Muoti Privaatin yrittäjänä, ennen kuin kaksitoista vuotta kestänyt taival päättyi alkuvuodesta 2020 Marian myytyä liikkeensä uudelle yrittäjälle.

Viime kuukaudet Maria on pitänyt hengähdystaukoa, ollut rakkaidensa kanssa, viettänyt aikaa luonnossa ja pelannut tennistä. Samalla hän on huomannut alkaneensa jälleen nauttia pukeutumisesta kuten joskus kauan sitten.

– Olen saanut harrastukseni ja pukeutumisen ilon takaisin, Maria sanoo hymyillen.

Ovi haavemaailmaan

Ei ollut lainkaan sattumaa, että Mariasta tuli aikanaan muotialan yrittäjä. Se oli tavoite ja unelma, jota kohti hän oli mennyt jo lapsesta pitäen.

– Muoti on kulkenut mukanani läpi elämän, hän sanoo. 

Maria uskoo, että rakkaus muotiin annettiin hänelle jo äidinmaidossa. Tyyli, muoti ja pukeutuminen ovat kiehtoneet suvun naisia sukupolvesta toiseen.

– Olen esimerkiksi letittänyt tukkaa ja halunnut tehdä kampauksia ennen kuin olen kunnolla puhunut. Tunnen nopeasti materiaaleista mitä ne ovat ja pystyn sanomaan käsituntumalla, onko kangas laadukas vai ei. Se käsien ote, halu tehdä näitä asioita ja tutkia vaatteita on ollut minulla aina.

Äiti oli aina pukenut Marian ja muut sisarukset siisteihin vaatteisiin, mutta Marian oma tahto ja halu valita vaatteensa itse kasvoivat teini-iän myötä. Inspiraatiota hän sai esimerkiksi televisiosarjoista ja kirjaston lehtiosastolta.

– Muotilehtien kautta uppouduin johonkin haavemaailmaan. Ne kantoivat minut vaikeimman murrosiän yli, Maria muistelee.

Maria ei halua profiloitua minkään tietyn merkin kuluttajaksi, koska ei ole erityisen brändiuskollinen. Jos jokin näyttää hyvältä ja on laadukas, se voi hyvin päätyä hänen vaatekaappiinsa, merkistä riippumatta.

Kuvan musta mekko on Second Femalen ja mustat sandaalit Filippa K:n.

Oman kehon hyväksyminen auttaa

Marialle on ollut nuoresta pitäen tärkeää, että vaatteet ovat laadukkaita ja kestäviä. Siinä missä moni muu 15-vuotias halusi ostaa mahdollisimman paljon uusia vaatteita, Maria päätti panostaa enemmin yhteen hyvään. Unelmien paitaan piti usein säästää kuukausitolkulla.

Niinpä Maria meni töihin heti 16-vuotiaana. Ensimmäinen työpaikka löytyi R-Collectionin myymälästä, ja innokas nuori jäi sille tielleen. Maria ehti olla ketjun eri myymälöissä seuraavat 9 vuotta, ennen kuin siirtyi Muoti Privaattiin.

– R-Collection oli hyvä koulu, joka on tietenkin muovannut elämääni paljon. Opin siellä lennosta kaiken, hän sanoo.

Laadun ohella Marian tyyliin on vaikuttanut merkittävästi se, että hän on tutustunut omaan kehoonsa. Samalla hän on oppinut tunnistamaan asiat, jotka hänelle sopivat ja eivät sovi.

– Ikäkin auttaa. Tietää, mikä sopii ja mistä tykkää. Ihan kaikkea ei tarvitse enää kokeilla. Jos tykkään tästä ja se sopii kropalleni, se näyttää hyvältä. On ihan sama, onko se muotia vai ei, sitä ei enää mieti, hän toteaa. 

Eikä Maria aina pohdi orjallisesti sitä, mikä hänen vartalolleen sopii. Hänestä on nimittäin ihanaa kokeilla uusia juttuja ja pukeutua sen mukaan, mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä.

– Kyllä minusta on joskus kiva ihan vaan repäistä, että okei, tässä en ehkä näytä parhaimmaltani, mutta haluan laittaa tämän. Sekään ei siis ole minulle este kokeilla uusia juttuja.

Kuuntele, kun Maria kertoo oman kehon tuntemisesta ja sen vaikutuksesta tyyliin:

Kuvassa Marialla on päällä Filippa K:n vaalea bleiseri ja mustat sandaalit sekä Marella365 -merkin mekko. Seinällä oleva taulu on Heidi Toivaisen maalaama.

Harkittuja ostopäätöksiä

Maria ei kulje pintatrendien mukana, mutta seuraa muotia ahkerasti ja saattaa ajoittain poimia sieltä pieniä vaikutteita omaankin pukeutumiseensa. Ei siksi, että juttu olisi trendikäs, vaan siksi että Maria pitää siitä ja se sopii hänen garderoobiinsa.

– En halua missään nimessä paheksua muotia, minusta se on aivan ihanaa. Se on sellaista aikuisten satumaailmassa elämistä. Olen itse aika arka revittelemään, se ei ehkä oikein sovi persoonaani, mutta rakastan uppoutua lehtien maailmoihin ja minun on helppo lähteä satumatkalle niiden mukana, hän kertoo.

Maria rakastaa bleisereitä, paitamekkoja ja muita ajattomia klassikoita. Vaatekaappi rakentuu mustasta, valkoisesta, beessistä ja sinisen eri sävyistä. Vaaterekissä roikkuu esimerkiksi Filippa K:n, R-Collectionin, Arelan ja Andiatan vaatteita.

Vaikka Maria ei halua luokitella itseään mihinkään tyylilliseen kategoriaan, halu suosia laadukkaita materiaaleja on jo itsessään ohjannut tyyliä klassiseen suuntaan. Kun tuote on hintava ja kestävä, on ostohetkellä mietittävä, pitääkö vaatteesta vielä viiden vuoden päästä.

– Toki joskus on kiva ostaa alesta jokin räväkämpi juttu, mutta muuten olen aina halunnut satsata sellaisiin vaatteisiin, joita käytän paljon, Maria kertoo.

Maria kertoo tekevänsä ajoittain hyvin kalliitakin hankintoja, mutta harkitsevansa niitä pitkään, jopa vuosia.

– Jos haluan sen kahden vuoden päästäkin ja näen, että se kuuluu vaatekaappiini, silloin se on mun juttu.

Visuaalisuus on ollut Marialle aina tärkeää.

– Tuntuu että kuolen, jos joudun olemaan ympäristössä, jossa ei ole mitään kaunista ja koskettavaa, inspiroivaa. Muoti, tyyli ja kauneus tuovat iloa myös ympäristölleen. Niitä elää ja hengittää.

Rakkaudesta vintageen

Meikkiä Maria käyttää vähän, koska ei halua näyttää liian pynttäytyneeltä. Sen sijaan hän värittää tyyliään koruilla ja aurinkolaseilla. Koko asu voi saada uuden ilmeen asustevalintojen kautta.

Maria huomaa valitsevansa usein samat korut: hänellä on lähes aina korvissaan renkaat tai helmet, keltakultaisia koruja sekä yksi turkoosi sormus. Lisäksi ranteessa on aina kello.

Marian intohimo ovat korut, jotka ovat nähneet elämää. Vintagekoruihin ja muuten merkityksellisiin, kuten lahjaksi saatuihin koruihin syntyy erityinen side. Esimerkiksi kuvauspäivänä Marian kaulassa roikkuva kultainen laattakoru on kulkenut hänen mukanaan vuodesta 1989. Hän sai korun isoäidiltään, kun aloitti koulutiensä.

– Rakastan koruja, joilla on tarina. Välillä haaveilen, että voisin mennä jonnekin, missä olisi vanhoja vintagekoruja, ja saisin vain hypistellä niitä ja miettiä, kenelle ne ovat aikanaan kuuluneet, Maria naurahtaa.

Ikä ja tarina parantavat myös vaatteita. Siinä missä moni innostuu uusista vaatehankinnoista, Marian huulille kohoaa hymy, kun hän huomaa voivansa pukeutua samaan vaatteeseen yhä uudestaan ja uudestaan.

– Muodissa on mielestäni ihanaa se, miten voi tutkiskella omaa vaatekaappiaan uusilla silmillä. Vaikka siellä on niitä tuttuja vaatteita pitkiäkin aikoja, niitä voi aina yhdistellä uusilla tavoilla.

Muoti ei kuulu vain nuorille

Yrittäjyydestä luopuminen on ollut Marialle tässä kohtaa elämää oikea ratkaisu. Hän tuntee olevansa nyt levännyt ja inspiroitunut, ja näkevänsä taas huomista kauemmas.

Vaikka vaatekauppa sai jäädä, rakkaus muotiin, pukeutumiseen ja tyyliin ei ole kadonnut minnekään. Maria innostui vastikään perustamaan ystävänsä kanssa täysin tyylille omistetun @munluottoasu Instagram-tilin. Tavoitteena on inspiroitua muodista yhdessä seuraajien kanssa.

Maria uskoo, että hän tulee aina olemaan tarkka siitä, mitä pukee ylleen.

– Ei muoti kuulu vain nuorille. Se kuuluu ihan kaikille, vaikka ei kaikkien toki tarvitse siitä välittää, jos se ei heitä kiinnosta, hän sanoo.

Ikä on tuonut tyyliin rentoutta, rohkeutta ja leikkisyyttä, ja näiden Maria uskoo lisääntyvän entisestään vuosien varrella. Tyyli saa myös muuttua ja elää.

– En usko, että koskaan luovun muodista. Täytyisi tapahtua jotain todella dramaattista, että se ei enää olisi elämässäni, Maria sanoo.

Voit seurata Marian tyyliä ja inspiroitua Instagramissa @munluottoasu.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu