Vaatekaapilla: Meeri Toivonen

Tutustuin Meeri Toivoseen ja hänen ajatuksiinsa vastuullisesta ihannevaatekaapista. Tavattuani hänet huomasin, että hän oli sitä, mitä olin olettanutkin – huipputyyppi.

Teksti ja kuvat: Päivi Mäkelä

Kaksi matkalaukkua odottaa tyhjässä eteisessä, kun tulen Meerin ovesta sisään. Meeri on muuttamassa Helsinkiin ja juna lähtee muutaman tunnin päästä. ”Onneksi saatiin tää onnistumaan”, Meeri sanoo ja halaa minua. Tapaamme Meerin kanssa ensimmäistä kertaa. Lähestyin häntä tämän jutun tekoon liittyen Instagram-viestillä ja hän oli heti innolla mukana. Meeri vaikuttaa olevan heittäytyvää ja energistä tyyppiä.  

Asunto kaikuu tyhjyyttään muuton vuoksi. Istumme ruokapöydän ääreen, joka alkaa alla asunnon ainoita kalusteita. Vitsailemme, että se korostaa Meerin minimalistista elämäntyyliä. Siihen aiheeseen päästään myöhemmin. Ensin aloitetaan perusasioista: Kuka Meeri oikein on?

– Olen Meeri Toivonen, 24-vuotias näyttelijä, joka on innostunut vastuullisemmasta muodista. Mua kiinnostaa esiintyminen ja itsensä ilmaisu.

Meeri on tuttu Oulun teatterin lavalta ja etenkin keväällä 2019 pyörineen Peppi Pitkätossu -näytelmän pääroolista. Sen lisäksi, että Meeri on näyttelijä, hän on tyylistä ja vaatteiden vastuullisuudesta kiinnostunut tubettaja. Meerin omalla YouTube-kanavalla luodaan vastuullista ihannevaatekaappia.

meeri-09
meeri-10
meeri-11
previous arrow
next arrow

– Musta on ollut aivan ihanaa tehdä Peppi Pitkätossun roolia. Nään Pepissä paljon itseäni lapsena. Pepissä on paljon sellaista, mitä haluan pitää aikuisiässäkin mukana.

Blogin kautta tubettajaksi

Ennen YouTube-videoita oli blogi. Meeri kertoo aloittaneensa bloggaamisen ollessaan lukioaikana vaihto-oppilaana Italiassa. Blogin tarkoitus oli olla kuulumisten kertomista varten, mutta vähitellen sen pääpaino olikin päivän asuissa ja tyyliin liittyvässä sisällössä. Blogin kirjoittamisesta Meeri siirtyi videoiden tekoon pian Suomeen palaamisen jälkeen. Myöhemmin Meeri löysi rajatumman teeman videoihinsa ja innostui niiden teosta toden teolla.

– Vuonna 2018 tajusin, että haluan alkaa luomaan mun ihannevaatekaaappia ja jakaa sitä matkaa mun YouTube-kanavalla. Sitä kautta pystyn tuomaan aiheesta tietoa ja inspiraatiota muille. Opin myös videoita tehdessä itse koko ajan uutta. Sitä kautta se on lähtenyt. Kun löytyi tuo isompi teema, niin videoiden tekeminen alkoi innostaa vielä aiempaa enemmän.

Millainen on ihannevaatekaappisi?

– Mun ihannevaatekaapissa ois pelkästään eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita. Jokainen vaatekappale tois mulle iloa. Ihannevaatekaapissa jokaisella vaatteella ois merkitys. Mikään vaatekaapin vaatteista ei ois sellanen, jonka olemassaolo ois mulle ihan sama.

Moni pyrkii nykyään ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin. Siihen, että oppisi tekemään kuluttajana vastuullisempia valintoja. Välillä tulee kuitenkin houkutuksia hankkia uutta omaan vaatekaappiin, vaikka todellisuudessa tarvetta ei olisi. Meeri yrittää vastustaa tällaisia houkutuksia.

– Itse tykkään tehdä niin, että jos löydän vaikka nettikaupasta jotain, niin mä annan niiden olla siellä ostoskorissa niin pitkään kuin mahdollista. Ja sitten joskus käy jopa niin, että unohdan, että oon edes halunnut sen jutun. Mutta sitten jos löydän esimerkiksi kirpparilta jonkun vaatekappaleen, joka herättää sellasen järkyttävän innostuksen, että ”tää on mun, tää on aivan loistava, ja nyt mä nään jo kymmenen eri asukokonaisuutta tän kanssa”, siinä tapauksessa se on hyvä ja vastuullinen ostos. Mutta jos on sellanen olo, että haluaisin vähän jotain uutta, niin sitten kannattaa miettiä, että onko se pelkkä tunne, mitä haluaa ruokkii. Että meniskö vaikka mieluummin kahville kaverin kaa tai tekis jotain muuta.

meeri-02
meeri-01
meeri-08
previous arrow
next arrow

– Kuvailisin mun tämän hetkistä tyyliä mukavuudenhaluisena, kokeilevana ja minimalistiseen pyrkivänä. Mun tyyliin vaikuttaa vahvasti vuodenajat ja oma fiilis. Tää haalari on tällä hetkellä mun ns. tavaramerkkiasu. Tän ostin Urban Outfittersin vintage-osastolta Miamista.

Kokeilunhaluinen tyttö, teini ja aikuinen

Meerillä on päällään sähkönsininen haalari, joka on hieman maskuliininen ja työmiesten haalareita muistuttava. Ei mikään ihan perusvalinta. Meeri vaikuttaa olevan hyvin sinut itsensä kanssa ja kantaa persoonalliset vaatteensa upean itsevarmasti. Menemme Meerin tyylin kehittymisen vaiheisiin.

– Olen erittäin kiitollinen siitä, että oon saanut päättää, mitä laitan päälle eskari- ja ala-asteikäisestä. Sain itse päättää, mitä laitan päälle, niistä vaihtoehdoista, joita kaapista löytyi. Sieltä saattoi tulla asuja, joissa yhdistin etnisiä mekkoja mun pikkuveljen kauluspaitaan. Tai saatoin laittaa huulipunaa, ja mun äiti tuli hakemaan mua tarhasta ja oli ihan että ”Mitä sää oot laittanu päälle?!”. Sain jo silloin itse päättää ja aloin kokeilemaan eri asioita.

– Yläasteella olin, että ”mikä mää oon  ja mitä mä nyt haluan”. Silloin kokeilin niin radikaalisti juttuja, että yks mun hyvä kaveri sanoi, että voitko sä Meeri päättää jo. Oli pissisasuja, eli legginssit, toppi, tissivyö ja paljon koruja, ja sit seuraavana päivänä saattoi olla revityt farkut, Alice Cooperin bändipaita ja kajalrajaukset. Ja kaikki oli ihan sekaisin, että miten tää nyt menee.

– Sitten kävin Kallion ilmaisutaitolukion. Siellä en saanut enää kommentteja mun oudosta pukeutumisesta. Siellä mun tyyli alko tasaantumaan ja aloin huomaamaan, että ehkä tykkään vähän enemmän näistä väreistä ja tämmösestä leikittelevästä tyylistä. Oon kokeillut tosi paljon erilaisia juttuja ja se kokeilullisuus on jäänyt, mutta en käy enää siellä niin äärirajoilla. Vastuullisuuden vuoksi oon pienentänyt vaatevalikoimaa ja -kaappia. Ekologisuuden kannalta vaatteita ei voi olla niin paljon, joten se rajaa hieman erilaisten tyylien kokeilua.

Valkonen mekko on Meerin edesmenneen isoisoäidin. Hän antoi alunperin yöpaitana käytetyn mekon Meerin äidille, joka lahjoitti sen viime kesänä Meerille. Se on lähes 100 vuotta vanha. Korun Meeri on saanut lahjaksi yhdeltä rakkaimmista ystävistään. Meeri kertoo, että sen kantamisesta tulee hyvä olo.

”En tarvitse paljon vaatteita tai tavaraa”

Minulle on tärkeää, että vaatekaappini on selkeästi järjestetty ja siellä ei ole liikaa vaatteita. Sama asia tuntuu olevan merkityksellistä myös Meerille. Minulla onkin kysymys hänelle tähän liittyen: Jos olet persoonallinen pukeutuja ja oma vaatevalikoimasi ei ole kovin laaja, miten vaatteisiin saa pidettyä innon? Sellaisen tunteen, että ne tuntuvat ihanilta laittaa päälle, vaikka käyttäisikin niitä useammin?

– Jos kokemus on runsaudesta ja uuden ostamisesta, niin minimalistinen lähestymistapa voi tuntua tosi vieraalta. Itse oon saanut tosi paljon apua kapselipuvustosta (engl. capsule wardrope). Sieltä mä oon napannut ajatuksen näistä erillisistä puvustoista, jotka vaihdan esille kauden mukaan. Eli jos vaikka en nää tätä mun lempparihaalaria puoleen vuoteen, niin sit ku mä taas nään sen uudestaan, niin mä oon, että ai nii, mulla oli tääkin! Vaikka se vaatemäärä ei olis niin iso, mutta jos sä esimerkiksi vuodenajan mukaan laitan osan vaatteista syrjään, niissä vaatteissa säilyy sellanen uutuuden tunne, kun sä otat ne uudelleen esiin pitkän tauon jälkeen. Asukokokonaisuuksien kokoaminen on niin paljon helpompaa, kun sulla ei oo kaikki mahdolliset vaatekappaleet esillä.

Juttelemme Meerin kanssa minimalistisesta elämäntyylistä. Hän kertoo ryhtyneensä vegaaniksi vuonna 2016 ja kokeneensa noina aikoina vahvaa ilmastoahdistusta. Meeri uskoo tämän vaikuttaneen siihen, että hän kiinnostui minimalismista, mutta lisää, ettei kutsu itseään suoranaisesti minimalistiksi. Hän kannattaa minimalistista ajattelutapaa kulutuksessa, jossa tavaroita ei ole liikaa ja niitä hankitaan harkiten. Niitä asioita, jotka hän omistaa, hän myös arvostaa. Tavaramäärän vähentymiseen on vaikuttanut myös muuttaminen. Meeri on muuttaessa huomannut, että mitä vähemmän hän omistaa tavaraa, sitä helpompaa muuttaminen on. Vähitellen tavaroiden vähentämisen trendi siirtyi luonnollisesti myös vaatekaapin puolelle. Ensimmäisen kerran Meeri luki kapselipuvustosta Hyvän mielen vaatekaappi -kirjasta (Rinna Saramäki). Meeri hoksasi, että kirjan ajatuksissa voisi olla järkeä. Hän ei todella tarvitse niin paljon vaatteita.

Rohkeasti oma itsensä

Meerin Instatili on hauskaa katsottavaa. Luen Meerille ajatukseni, jonka olen muodostanut hänestä somen kautta: Meeri on ihanan hullutteleva nainen, joka ei ota itseään tai elämää liian vakavasti ja on rohkeasti oma itsensä. Meeri puhkeaa ihastuneeseen nauruun.

– Oi vitsi, miten ihanasti sanottu! Välillä sitä kattoo liian tarkasti, että millasta tää mun tuottama sisältö on. Mutta sitten pitää vaan miettii, että mikä mun mielestä näyttää hyvältä ja mitä mua huvittais tehdä. Sellasia postauksii teen ja sellasia kuvia otan. En sano, että se mitä näkyy Instagramissa ois mun arkielämää. Mutta se fiilis on aito. Stooreista ehkä löytyy sellasta arkielämääkin, mutta sitten kuvien puolella on ihanaa, kun sinne voi miettiä, että millaista fiilistä haluan tuoda täällä esiin ja miten sitä voisin luoda vaikka vaatteilla, tanssilla tai jollain muulla.

Lopuksi kysyn vielä, mikä Meeriä inspiroi.

– Mua inspiroi monet asiat ja ihmiset. Löydän inspiraatioita vähän kaikkialta. Tyylin ja somemaailman saralta mua inspiroi @sorelleamore. Tykkään hänen tavasta tehdä videoita ja kuvaa, ja hänellä on myöskin hyvin minimalistinen tyyli. Ja suomalaisista, niin kyllä se Anniina Nurmi pitää vaan aina mainita. Hän on niin ekspertti vaatteiden vastuullisuusasioissa.

Meerin tyyliä, elämää lavan takana, tanssia ja ukulelen soittoa voit seurata Instagramissa @meeritoivonen.

Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.
Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu