Vaatekaapilla: Milla Marttila

Kuvasin Millan ensimmäistä kertaa Ouluuksiin Qstockissa kesällä 2018. Milla oli tuolloin 16-vuotias, ja erotin hänen upean tyylinsä jo matkan päästä. Millan tyyli on hänen mukaansa kehittynyt paljon kahdessa vuodessa. Nyt 18-vuotias Milla kertoo tyylinsä näyttävän juuri häneltä.

Teksti ja kuvat: Päivi Mäkelä

Tapasimme Millan kanssa eräänä toukokuun alun arki-iltana Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Sovimme kuvaukset puutarhaan, sillä halusin päästä tallentamaan tyylikuvia keväiseen luontoon ja yhteen lempipaikoistani. Kirkas valo aiheutti välillä silmien vuotamista, mutta selvisimme siitä toistelemalla ”Kauneuden takia pitää kärsiä!”. Aika hirveä sanonta muuten!

Milla on rento tyyppi, jonka kanssa on helppo olla. Hän ei pelännyt heittäytyä kameran edessä pötkölleen havunneulasille kirkkaaseen valoon, ja päädyimmekin kuvailemaan pitkälle iltaan.

milla1500-12
milla1500-14
milla1500-13
previous arrow
next arrow

Millan Matrix-asuksi nimittämä kokonaisuus on koostettu kirpparilta löydetystä trenssistä ja nahkahousuista, Gymsharkin treenipaidasta, Eytys Canvas -kengistä ja Millan itse tekemästä kasvomaskista.

Q&A: kymmenen kysymystä tyylistä ja sen vierestä

Kuka olet ja mitä teet?

– Olen Milla Marttila, 18-vuotias lukiolainen Oulusta. Koulun ohella tanssin ja teen taidetta sen eri muodoissa, eli lähinnä piirrän ja teen art journalingia, joka on sellaisen leikekirjan kokoamista. Sen lisäksi käyn kavereiden kanssa paljon kirppareilla ja kuvailemassa. Tykkään myös leipoa yksin ja kavereiden kanssa.  

Mitä tyyli merkitsee sinulle?

– Tapaa ilmaista itseään ja persoonaansa. Ja se on mulle myös tavallaan yksi taiteen muoto. Silmää miellyttävien tai muuten vaan hienojen asujen keksiminen on tosi mielekästä. Tyylikkäiden ihmisten näkeminen esim. kaupungilla tai somessa on myös itselle tosi inspiroivaa. Ja on siistiä nähdä, miten erilaisia tyylejä ihmisillä on ja kuinka luovia ne onkaan!

Miten tyylisi on kehittynyt vuosien varrella?

– Lapsena mua ei oikeastaan kiinnostanut kauheasti, mitä mulla oli päällä siinä mielessä, että en ajatellut mitään brändejä tai tyyliä, niin kuin ei varmaan kukaan muukaan sen ikäinen ajatellut. Seiskaluokalla mua kiinnosti pukeutuminen siinä suhteessa, että äiti osti mulle sellaisia vaatteita, mitkä oli musta kivoja.

– Varmaan kasiluokalla mua alkoi kiinnostamaan pukeutuminen ihan kunnolla. Halusin kuulua joukkoon, ja kiinnostuin pääasiassa niistä vaatteista, mitkä olivat sillä hetkellä trendikkäitä. Mun vaatekaappi koostui pillifarkuista ja sellaisista vaatemerkeistä kuin Hollister, Abercrombie ja Tommy Hilfiger.

– Tuo vaihe kesti kuitenkin ehkä reilu vuoden. Ysiluokan talvella minä ja mun ystävä tutustuttiin muutamaan uuteen ihmiseen, jotka pukeutui vähän ”eri tavalla”, eli valtavirrasta poiketen. Siitä lähti sellanen useamman vuoden mittainen kokeiluaika, jonka aikana testasin useita eri tyylisuuntauksia, kunnes viime keväänä (2019) löysin sitten ehkä sen mun kaltaisen tyylin. Mun tyyli on kyllä edelleen melko vaihteleva, mutta ehkä se vaihtelevuus onkin yksi osa mun tyyliä.

milla1500-08
milla1500-05
milla1500-07
previous arrow
next arrow

Kuvissa Millalla on päällä Vitunleija -merkkinen huppari, R-collectionin housut ja Nike Air Force 1 Jester -kengät. Päässä oleva panta on tehty shortsien lyhentämisestä syntyneestä ylijäämäpalasta.

Olet käynyt lukioaikana vaihdossa ulkomailla. Miten vaihdossa käyminen muutti sinua? Vaikuttiko se tyyliisi?

– Musta tuntuu, että kaikki vaihdossa olleet varmaan sanoo näin, mutta vaihtovuosi opetti mua tosi paljon itsenäisemmäksi, avoimemmaksi ja totta kai rohkeammaksi, kun kaikki tilanteet olivat uusia. Mun tyyli muuttui myös jonkun verran sen vuoden aikana. Kun lähdin Saksaan, mulla oli klassinen emo-/egirl-vaihe menossa, mutta sen vuoden mittaan mun tyyli muuttui enemmän sellaiseksi kuin se on nyt.

– Saksassa oli paljon paremmat mahdollisuudet ostaa käytettyjä vaatteita, kuin täällä Oulussa, joten siellä aloin sitten kunnolla shoppailemaan vintagea ja second handia.

milla1500-20
milla1500-21
previous arrow
next arrow

Mistä hankit vaatteesi?

– Pyrin ostamaan mahdollisimman paljon vaatteita käytettynä esim. kirppareilta, vintage-kaupoista tai kavereilta. Mulla ei ole mitään erityistä suosikkikauppaa tai –merkkiä, mutta jos tarvitsen vaikka uuden hupparin ja en oo löytänyt sellaista second handina, käyn yleensä katsomassa netistä Asoksen ja Zalandon, eli nää ihan perus nettikaupat. Tai sit kysyn kavereilta, että mistä nettikaupasta löytyy vaikka hienoja kenkiä tms. Ne tietää yleensä paremmin ku mää! Saatan myös löytää joskus Instagramista jotain tosi hienoa, minkä päädyn sitten ostamaan.

Mikä on lempivaatteesi?

– Luulen, että mun lempivaate on mun musta trenssitakki (kuvissa). Se on mun lemppari, koska se sopii kaiken kanssa, on tyylikäs ja maksoin siitä 2€?! Paras kirppislöytö ikinä.

Mitä toivot elämältäsi? Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?

– Haluaisin olla sisustusarkkitehti tai stylisti. Johonkin luovaan ammattiin haluan joka tapauksessa. Haluaisin myös ehkä asua uudestaan ulkomailla. Oon haaveillut mm. Ruotsissa asumisesta, että voisin oppia ruotsin kielen sujuvasti.

Mitä tv-sarjaa tai leffaa katsoit viimeksi?

– Katsoin viimeksi Hunter x Hunter -nimistä animea. Se on tosi hyvä! Suosittelen, jos joku tykkää animesta, eikä oo vielä katsonut sitä!

Mikä inspiroi sinua?

– Muut ihmiset, esim. kaverit ja ihmiset, joita seuraan somessa. Myös ympäristö inspiroi mua. Pukeutumisessa joskus myös ihan vaan jotkut vaatekappaleet, mitä näen vaikka just somessa tai kaupassa tai vaikka vaan omassa vaatekaapissa. Sit oon ihan silleen ”Omg, mun on pakko muodostaa ton asian ympärille just TÄLLANEN asu!”.

Millainen haluaisit olla vanhana?

– Ainakin onnellinen! Ja muutenkin tyytyväinen siihen, mitä oon tehnyt mun elämässä. Toivon, etten katuisi asioita paljon. Sitten kun oon vanha, haluaisin olla tosi tyylikäs, sellanen fashionista-mummo, josta kaikki nuoret ajattelee ”Tuollainen mää haluan olla vanhana”. Haha!

Upean Millan tyyliä ja elämää voit seurata Instagramissa @millatortilla.

Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.
Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu