Vaatekaapilla: Riikka Forsman

Kauppakeskus Valkean markkinointi- ja tapahtumapäällikkönä työskentelevä Riikka ei koskaan valitse seuraavan päivän vaatteita etukäteen. Hänelle tyyli on tunneasia, joka saa elää elämän mukana.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

Riikka Forsmanin haastatteleminen osoittautuu yllättävän haastavaksi, sillä emme yksinkertaisesti malta lakata ihastelemasta Riikan perheen uutta kotia. On vaikea kuvitella olevansa keskellä kaupunkia, sillä valtavissa ikkunoissa siintävät meri ja vehreät metsämaisemat. 

Valkean markkinointi- ja tapahtumapäällikkönä työskentelevä Riikka muutti Ouluun kymmenen vuotta sitten. Nykyään hän mieltää itsensä ennen kaikkea tuiralaiseksi, eikä osaisi enää kuvitella itseään minnekään muualle.

– Olen tuiralainen, oikein sellainen pro-Tuira -tyyppi, hän sanoo hymyillen.

Riikan koti on sisustettu harkiten vintage- ja designlöydöillä, ja tunnelma on kotoisa ja lämmin. Jopa lastenhuoneet ovat täynnä pysäyttäviä, historian patinaa henkiviä kalusteita ja suloisia yksityiskohtia. Huokailemme ”ihanaa” yhä uudestaan ja uudestaan, niin että Riikkaa alkaa jo vähän naurattaa.

Lopulta maltamme istuutua alas suuren ruokapöydän ääreen. Vaikka voisimme yhtä hyvin olla tekemässä juttua sisustuslehteen, on tullut aika vaihtaa aihetta. Sillä sen lisäksi, että Riikalla on hengästyttävän upea koti, hänellä on myös kiehtova tyyli.

Vaaleanpunainen Selected Femmen paita on yli kymmenen vuotta vanha suosikki. Röyhelöisistä hihoista tulee Riikan mukaan juuri niin naisellinen olo, kuin tarvitseekin tulla.

– Yhdistin paidan tällaisiin raffimpiin housuihin, siitä syntyy vastakohtainen ja ristiriitainen yhdistelmä, jotain mielenkiintoista.

Tyyli on tunneasia

Riikka yhdistelee pukeutumisessaan rohkeasti erilaisia juttuja, sekoittaa feminiinistä ja maskuliinista, sekä suosii graafisia ja leikitteleviä leikkauksia. Hän kertoo viehättyvänsä erikoisista jutuista ja nauttivansa salaa siitä, etteivät kaikki laittaisi samaa yhdistelmää päälleen.

– Silloin se on hyvä, kun ollaan siinä hilkulla, että pitää miettiä onko tämä ruma vai siisti. Silloin se on tosi hyvä, Riikka naurahtaa.

Riikalla ei ole mitään yhtä tiettyä tyyliä, jonka hän mieltäisi omakseen. Tyyli muuttuu ja elää elämän mukana.

– Olen vähän kameleontti. Tykkään vaihdella tyyliäni, eikä se ole aina samanlainen. Välillä on jotain karumpaa, välillä yksinkertaisempaa, ja joskus taas vähän naisellisempaa.

Ennen kaikkea tyyliä ohjaa se, mikä ei tunnu hyvältä tai omalta: sellaista asukokonaisuutta ei tule puettua päälle toista kertaa. Riikka ei koskaan valitse päivän vaatteita edellisenä iltana, koska ne eivät välttämättä tuntuisi enää aamulla oikeilta.

– Se, mikä näyttää mielestäni hyvältä, on hyvin fiilissidonnainen asia. Tiedän, mikä näyttää hyvältä, mutta se ei ole mikään tietty juttu.

Inspiraatio syttyy tunteista, tunnelmasta ja kadulla kulkevista ihmisistä. Näiden ohella Riikan pukeutumiseen on vaikuttanut musiikki, joka on ollut hänelle aina hyvin tärkeää. Esimerkiksi 2000-luvun alussa hän kuunteli vielä paljon rock-musiikkia, ja sen estetiikka valui myös pukeutumisen puolelle. 

Riikka on ahkera viherpeukalo, jonka koti on täynnä kasveja. Lisäksi hän joogaa ja juoksee.

– Haaveilen myös taulujen maalaamisesta. Maalasin jo nuorena tyttönä, ja olisi ihana löytää se uudestaan.

Vanhoja ja rakkaita asioita

Vaikka pukeutuminen on Riikalle tärkeää, hän ostaa uusia vaatteita varsin vähän. Sen sijaan hän suosii vaatteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

Riikka osoittaa päällään olevaa vaaleanpunaista paitaa, jonka hän on yhdistänyt kuvauspäivänä mustiin reisitaskuhousuihin. Paita on vanha suosikki, joka on kestänyt käyttöä hyvin.

– Tämä vaaleanpunainen paita on Selected Femmen varmaan yli 10 vuotta vanha paita, jonka ostin, kun olin vielä töissä Helsingissä Aleksanterinkadun Selectedin liikkeessä. Minulla on paljon todella vanhoja ja rakkaita vaatteita, hän kertoo.

Rakkaus vanhoihin tavaroihin näkyy niin kotona kuin vaatteissakin. Kun Riikka ostaa jotain, hän suosii verkkokauppoja ja vintagea. Esimerkiksi porvoolaisesta Niin Mua -vintageliikkeestä hän on tehnyt useita hyviä löytöjä.

_DSF7969
_DSF7747
previous arrow
next arrow

Myös silmälasit ovat tärkeä osa Riikan tyyliä. Hänellä on useita erilaisia silmälaseja ja aurinkolaseja, joista sopivat valitaan yleensä asun mukaan. Kuvauspäivänä Riikalla nähdyt Lacosten silmälasit ovat yllätyslahja optikkoystävältä, joten niillä on erityistä tunnearvoa.

Onko Riikalla sitten olemassa joku suosikkivaate tai -asu, johon hän huomaa palaavansa yhä uudelleen ja uudelleen? Kysymyksen kuullessaan häntä alkaa naurattaa.

– Onpa hyvinkin! Lempiasuni on kotimaisen lasten ja naisten vaatteita valmistavan Mainio-merkin trikoinen legginsit ja iso t-paita, jossa on mahtava kelta-valkoinen kuosi. Se on ollut kotiasuni kolme vuotta, nuorimman lapseni vauva-ajoista lähtien, ja se on yhä se asu jonka haen päälleni, kun tulen kotiin.

Kuuntele, mistä Riikka hankkii vaatteensa:

_DSF7663
_DSF8030
previous arrow
next arrow

Riikka pitää suomalaisista merkeistä, esimerkiksi Vimman ja R/H Studion vaatteista. Valko-musta Vimman haalari on korona-ajan ostos. Ensimmäisen kuvan takki on vintagelöytö.

Rakkaus musiikkiin saattoi Riikan yhteen myös miehensä kanssa. Kaksi eri puolilla Suomea asunutta tapasi festareilla yli kymmenen vuotta sitten.

– Hän on yhä mun festarihellu, ja tykkäämme edelleen käydä yhdessä festareilla, Riikka sanoo hellästi hymyillen. 

Kaunis maailma

Ympäri Riikan kotia on kukoistavia huonekasveja ja pistokkaita. Ruukkuja on pöydillä, kirjahyllyssä ja lipaston päällä, nurkissa ja roikkumassa katosta. Riikka tunnustautuukin intohimoiseksi viherpeukaloksi, joka koronakevään myötä alkoi perehtyä kasviensa hyvinvointiin entisestään. Viimeisin oivallus on ollut siirtyä mullattomaan kasvupohjaan.

– Minusta on tullut tällainen koti-ihminen. Olen varmaan aiemminkin ollut, mutta nyt korona-aikana olen huomannut, kuinka paljon rakastan vain olla kotona rauhassa.

Riikka haluaa elää hetkessä. Tulevaisuudelta hän toivoo lähinnä sitä, että hän pysyisi terveenä ja saisi olla joku päivä isoäiti. Mielellään cool sellainen.

– Kun alkaa koputtelemaan neljääkymppiä, vanheneminen on mielessä. Ettei ole enää ihan nuori. Haluaisin, että tyylini pysyisi ajankohtaisena enkä jämähtäisi johonkin, mitä joskus olin. Että minulla pysyisi mielenkiinto siihen, miltä näytän, ja elämänjano ei lakkaisi siinäkään suhteessa.

Riikka ei kuitenkaan halua tässäkään suunnitella liikoja. Kaikki olennainen on nyt. Siksi hän tekee kesälomalla arjestakin juhlaa kattamalla aamupalapöytään ihania herkkuja, vichyä ja marjoja, joita nautitaan lasten kanssa pitkään ja hartaasti. Keskellä pöytää on suuri kimppu luonnonkukkia, joka tuoksuu huumaavalta. Minnekään ei ole kiire.

– Maailmassa on kauneutta, joten sitä pitää mielestäni vaalia, Riikka sanoo.

Voit seurata Riikkaa Instagramissa @riiforsman.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu