Tulevan puolentoista viikon aikana oululaisia viihdyttävät useat taidenäyttelyt, virtuaalinen Kaupunkimme-festivaali sekä Sexgang-kokoonpanon virtuaalikeikka.
Teksti: Linnea Mustonen
Kuva: Päivi Mäkelä ja Sara Ahola (teoskuva)
Marraskuu voi olla pimeä, mutta kulttuurielämyksistä ei ole puutetta. Tulevan parin viikon sisään järjestetään useita tapahtumia Oulu Urban Culturen ja sen toteuttaman Urban Boost -hankkeen toimesta.
Hollihaan puistossa taidekontissa avataan perjantaina 20.11. Sara Aholan Höyhensaaret -taidenäyttely. Ahola on oululainen 24-vuotias graafinen suunnittelija, jota inspiroi taiteessa mystisyys ja symboliikka. Hän käsittelee ajattomia aiheita modernilla otteella.
Höyhensaaret -taidenäyttelyssä on esillä julistemuotoisia taideteoksia. Teokset käsittelevät unia ja niiden symboliikkaa sekä mystisyyttä ja naiseutta. Lisäksi Ahola on tuonut näyttelyyn mukaan noita-teemaisia töitä, jotka tukevat näyttelyn kokonaisuutta.
”Haluan tuoda katsojan jonnekin sellaiseen maisemaan, jonne ei pääse kuin unissa ja mielikuvituksessa”, taiteilija kuvailee.
Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina kello 18.00 alkaen. Aholan teosten lisäksi luvassa on Miia Paanin ja Eero Suvilehdon runoja. Runot liittyvät naiseuteen, luontoon, kuuhun ja uniin.
Kontissa ei ole aiemmin nähty vastaavaa näyttelyä. Aholan mielestä kontti on mielenkiintoinen tila juuri siksi, että se tuo näyttelyn pystyttämiseen haastetta ja erilaisuutta. Näyttely toteutetaan osana Oulu Urban Culturen Urban Boost (ESR) -hanketta.
Urban Boost on Oulu Urban Culture ry:n toteuttama Euroopan sosiaalirahaston (ESR) projekti. Hanke yhdistää innovatiivisesti työllisyyden ja osaamisen kartoittamisen. Hankkeen alla toimii useita erilaisia tuotantoja kaupunkikulttuurin edistämiseksi.
Sara Aholan Höyhensaaret -näyttelyssä käsitellään unia ja niiden symboliikkaa, mystisyyttä ja naiseutta.
Taidetta monessa eri muodossa
Urban Boost -hankkeen mahdollistamat tapahtumat lisääntyvät näkyvästi marraskuun aikana. Muista mut! -yhteisnäyttelyn avajaiset järjestetään keskiviikkona 18.11. kello 18 alkaen Non Boutiquen edustalla Oulussa. Myös näissä avajaisissa voi nauttia näyttelyn lisäksi runoudesta, kun esiintymään saapuu lavarunoilija Katariina Sarja.
Muista mut! käsittelee mielenterveyden haasteita nyky-yhteiskunnassa ja pyrkii pohtimaan ja ilmentämään yksinäisyyden kokemusta, riittämättömyyttä sekä pohjatonta tyhjyyden tunnetta.
Monitaiteellinen näyttely sisältää Iida Homasen, Anniina Holapan ja Jenna Kaupin taideteoksia. Kaikki kolme ovat oululaisia taiteilijoita. Näyttely on esillä Non Boutiquen ikkunassa 30. marraskuuta saakka.
”Halusin tehdä näyttelyn juuri näyteikkunaan, jotta se olisi kaikkien nähtävissä. Sijainnin takia hyvin erilaiset ihmiset erilaisista yhteiskuntaluokista pääsevät näkemään teoksia, kun niitä ei tarvitse mennä katsomaan mihinkään tiettyyn paikkaan. Lisäksi se on tietysti koronaystävällinen ratkaisu, kun näyttelyä voi katsoa ulkoa”, Homanen sanoo.
Oulu Urban Culturen Urban Boost (ESR) -hankkeen kautta toteutetaan marraskuun lopulla myös Sexgang-virtuaalikeikka. Sexgangin muodostavat haapajärveläinen kolmikko Purppi, Mike ja Niklvs.
Keikka on kaikille avoin ja maksuton rap-musiikin elämys. Virtuaalikeikkaa on mahdollista seurata perjantaina 27.11. kello 21 alkaen Oulu Urban Culturen YouTube-kanavalla.
Kaupunkimme-festivaali herättää keskustelua kaupunkikulttuurista
Oulun Urban Culturella on alkamassa vauhdikas viikko, kun Kaupunkimme-festivaali alkaa keskiviikkona 18. marraskuuta. Kaupunkimme-festivaali rohkaisee oululaisia mukaan unelmoimaan, suunnittelemaan ja tekemään oululaisten näköistä kaupunkia.
Kolmipäiväisillä festivaaleilla pohditaan muun muassa oululaisen kaupunkilaisuuden perusolemusta ja millaisia ovat kaupungin identiteetit. Ohjelmassa on keskusteluja, virtuaalityöpajoja ja masterclass-luentoja kestävästä kaupunkielämästä oululaisella näkökulmalla.
Festivaali on pääsymaksuton virtuaalitapahtuma, joka järjestetään Oulu Urban Culture ry:n YouTube-kanavalla ja eri ryhmätyöskentelyalustoilla. Tapahtuman työpajat vaativat ennakkoilmoittautumisen, mutta muihin ohjelmanumeroihin pääsee Facebook-tapahtuman kautta.
Esimerkiksi torstai alkaa aamuyhdeksältä Laura Kolben Masterclass-luennolla ”Kaupunkien identiteetit ja historia”. Työpajojakin on festivaaleilla monenlaisia. Keskiviikko huipentuu Tips to Survive in Oulu -workshopiin, kun taas torstaina lopetellaan päivä Inklusiivisempaa kaupunkisuunnittelua -työpajaan. Koko festivaaliohjelmisto on nähtävissä tapahtuman Facebook-sivuilla ja Urban Culturen nettisivuilla.
Oulu Urban Culturen tuottama festivaali järjestetään yhteistyössä Oulu2026-hankkeen, Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen sekä Kulttuuritalo Valveen kaupunginosakulttuuritoiminnan kanssa.