Valtakunnallinen Monologikilpailu on Suomen ainoa monologiteatterikilpailu ja yksi harvoista pohjois-suomalaisista teatterifestivaaleista. Tapahtuma kokoaa Ouluun vuosittain suuren joukon teatterintekijöitä. Polttopisteenä on Kulttuuritalo Valve, josta striimataan tulevana viikonloppuna yhteensä 20 monologinäytelmää.
Teksti: Katariina Sarja
Kuvat: Valtakunnallinen Monologikilpailu ja Timo Suutarinen
Oululaisen ammattiteatteri Akseli Klonkin teatterinjohtajalla Janne Kuustiellä ja yleisötyöntekijä Anu Enqvistillä on kiire. Akseli Klonk isännöi 12. – 14. helmikuuta järjestettävää teatteritapahtumaa, 24. Valtakunnallista Monologikilpailua. Kilpailu järjestetään vuonna 2021 Oulussa neljännen kerran.
Monologi, yksinpuhelu, on draaman laji, jossa näytelmätekstiä esittää pääsääntöisesti yksi näyttelijä. Valtakunnallinen Monologikilpailu kokoaa vuosittain Ouluun kattavan läpileikkauksen ajankohtaisesta monologitaiteesta suomalaisella teatterikentällä. Oulussa nähtävät esitykset ovat selvittäneet tiensä kaikkien hakijoiden joukosta loppukilpailuun. Vuonna 2021 kilpailuun haki yhteensä 49 esitystä ja monologia, joista loppukilpailussa nähdään 20. Valinnat loppukilpailuun on tehnyt Kuustie.
“Mukaan valitut esitykset valitaan monipuolisuuden perusteella, eli että ne edustavat mahdollisimman monipuolisesti monologitaidetta” Kuustie valottaa.
“Mutta esityksen pitää olla laadukas ja ammattitaitoisesti tehty. Mukaan ei pääse vain erilaisuudella ja poikkeavuudella, jos esitys ei ole laadukas.”
Teatterin kuningaslajin taitajat Oulussa
Loppukilpailuun valitut esitykset striimataan tulevana viikonloppuna Kulttuuritalo Valveelta. Tapahtuman käytössä ovat sekä Valvesali että Valvenäyttämö. Voittajan valitsee teatterialan ammattilaisista koostuva raati, ja kilpailussa jaetaan myös muita stipendejä. Yleisökin pääsee äänestämään omaa suosikkiesitystään.
Kilpailu on avoin sekä ammattilaisille että teatteria harrastuspohjalta tekeville, mutta suurin osa vuoden 2021 loppukilpailussa nähtävistä näyttelijöistä on teatteritaiteen ammattilaisia. Mukana on niin freelancereita, kuin suurten laitosteattereiden lavoilla nähtyjä esityksiä. Valtakunnallisessa Monologikilpailussa teattereiden nimet on kuitenkin häivytetty, ja näyttelijät edustavat itseään.
Kuustie luonnehtii monologiesitysten usein käsittelevän universaaleja teemoja kuten rakkautta, mieheyttä tai naiseutta, nimenomaan keskushenkilönsä kautta. Myös dokumentaarisia, merkkihenkilöiden elämästä kertovia esityksiä on viime vuosina nähty runsaasti.
Monologiesityksiä on aina pidetty teatteripiireissä merkittävinä. Kuustie kuvaileekin monologia “teatterin kuningaslajiksi”.
“Kaikki näyttelijät eivät koko uransa aikana esitä monologia. Viime vuonna kilpailussa oli mukana eläköitynyt näyttelijä, joka eläkkeeltä teki monologin. Hän pystyi toteuttamaan unelmansa, monologin, vasta kun oli eläköitynyt.” Kuustie kertoo.
Vuonna 2020 Valtakunnallisen Monologikilpailun voitti Miiko Toiviainen monologilla Kepeä elämäni. Toiviainen sai samana vuonna monologista Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon. Kuvaaja: Timo Suutarinen.
Harvinainen tapahtuma
Tapahtuma on paitsi kilpailu, myös teatterifestivaali.
“Tämä on Suomen ainoa monologiteatterikilpailu. Teatterikilpailuja ei Suomessa ole kauheasti, eikä sellaista perinnettä täällä ole, vaikka niillä on kansainvälisesti pitkä historia.” Kuustie kertoo.
Kilpailuasetelma on Kuustien mukaan houkutin, jolla tapahtumaan pyritään saamaan mukaan mahdollisimman paljon erilaisia esityksiä. Kilpailu on alkujaan perustettu edistämään ja tutkimaan suomalaista monologitaidetta.
“Tapahtumalla on edelleen sama tehtävä” Kuustie toteaa.
Valtakunnallinen Monologikilpailu on Pohjois-Suomen kulttuuritapahtumakentällä harvinaisuus, sillä teatteritapahtumia järjestetään hyvin vähän. Monologikilpailu on monen vuoden ajan koonnut Ouluun suuren joukon teatterintekijöitä.
Vaikka vuoden 2021 festivaaliohjelmisto striimataan, näkee Enqvist toteutuksessa myös hyvät puolet.
“Kyllähän tämä tapahtuma tuo Ouluun valtakunnan laajuisesti merkittäviä teatterintekijöitä. Oululaista teatteriyleisöä on hemmoteltu. Tänä vuonna on hienoa, että tapahtuma on saatavilla missä vaan: toteutus tuo näkyvyyttä Oululle, Akseli Klonkille ja Valveelle. Että täällä tehdään tämmöistä, kattokaa kaikki!”
Haastava, mutta opettavainen verkkototeutus
Jo yli kaksikymmentä vuotta järjestetyllä kilpailulla on pitkät perinteet, mutta kuten arvata saattaa, on vuoden 2021 tapahtuman tuotantoprosessi asettanut tekijänsä uuden oppimisen äärelle.
“Haasteellista on”, vastaa Kuustie kysyttäessä teatteritapahtuman siirtämisestä verkkoon.
“Meillä ei ole ollut ennestään itsellämme striimaukseen vaadittavaa osaamista, emmekä ole automaattisesti osanneet ottaa huomioon kaikkea, mitä verkkotapahtuman järjestämisessä tulisi huomioida. Totta kai toivoimme, että tapahtuman voisi järjestää livenä, mutta koronatilanne ei sitä nyt salli.”
Enqvistin mukaan tuotantoprosessi on ollut myös toisaalta mielenkiintoinen. Verkkototeutus on myös lujittanut yhteistyötä esimerkiksi Klonkin kotinakin toimivan Kulttuuritalo Valveen kanssa, joka vastaa striimien tuotannosta ja käytännön toteutuksesta.
Myös uusia yhteistyökuvioita on syntynyt: koronapandemian myötä perustettu, verkossa toimiva Karanteeniteatteri on mukana tapahtumassa, minkä Enqvist toivoo tuovan monologikilpailun ja sen esitykset myös kokonaan uusien yleisöjen tietouteen.
Kun Kuustieltä ja Enqvistiltä kysyy, miksi oululaisyleisön kannattaa osallistua etäfestivaalihumuun, on vastaus selvä: teatterifestivaalin seuraaminen omalta kotisohvalta on harvinainen – ja katsojalle helppo – mahdollisuus syventää omaa teatterin tuntemustaan.
“Jos on teatterista kiinnostunut ja monologi muotona kiinnostaa, niin nyt on mahdollisuus nähdä kotona kaikki festivaalin esitykset.” Kuustie pohtii.
Teatteria vähemmän tuntevalle hän lisää: “Kukaan ei pahoita mieltään, jos kotona katsoessa nukahtaa kesken esityksen, tai jos ei tykkääkään siitä. Nyt on erinomainen mahdollisuus tutustua teatteriin. Kannattaa olla utelias!”
“Ja kuinka ainutkertaista on saada teatterifestivaali omalle kotisohvalle.” lisää Enqvist.
“Tässä on tarjolla parasta suomalaista monologiteatteria!”