Second Life Catwalk esittelee vastuullisempaa muotia

Kestävä muoti ja tietoisuus vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista ovat nykyään paljon puhuttuja aiheita. Näihin tarttuu myös innovatiivinen muotitapahtuma Second Life Catwalk.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Second Life Catwalk kokoaa yhteen vaatealan toimijat ja kuluttajat ja antaa kävijöille työpajojen kautta konkreettisia keinoja yhdistää muoti ja ympäristöajattelu.

Idea tapahtumasta oli jo olemassa Oulun kaupungin opetushallituksen rahoittamassa Ilmastonmuutos lukioihin -hankkeessa, johon Oulun yliopistossa opiskelevat Wilma Lähde ja Elsa Heikkilä sekä Lapin yliopistossa opiskelevat Janna Mäkelä ja Ella Kärkkäinen hakivat mukaan. Tultuaan valituiksi he pääsivät toteuttamaan tapahtumaa ja tekemään projektista oman näköisensä.

Päätavoitteena on antaa kuluttajille aitoja työkaluja vastuulliseen vaatteiden kuluttamiseen ja tehdä vaateteollisuutta helpommin ymmärrettäväksi ja läpinäkyvämmäksi.

Elsa Heikkilä, Wilma Lähde, Ella Kärkkäinen ja Janna Mäkelä järjestävät Second Life Catwalk -tapahtuman, joka keskittyy kestävään muotiin.

Muoti ja ympäristöarvot samassa paketissa

Kaikkia Second Life Catwalkin järjestäjiä veti mukaan oma mielenkiinto ja houkutteleva ajatus kestävästä muodista. Wilma Lähde ja Elsa Heikkilä ovat olleet projektissa mukana sen ensi hetkistä alkaen. He aloittivat suunnittelemalla tapahtuman ympärille erilaisia sisältöjä.

”Meille oli heti alusta asti selvää, että haluamme luoda mahdollisimman kokonaisvaltaisen ja vaikuttavan tapahtuman. Toivon, että tilaisuus jättää kävijöille uusia toimintatapoja ja paljon pohdittavaa sekä innostaa heitä hyödyntämään enemmän upeita second hand -vaihtoehtoja ja vastuullisempia vaatealan yrityksiä”, Lähde kertoo.

Ekologista ja vastuullista pukeutumista ei Lähteen mukaan tarvitse nähdä kalliimpana vaihtoehtona halpaketjuvalmistajiin verrattuna.

”Opiskelijankin budjetin voi ajatella sopivan todella hyvin ekologisen pukeutumiseen. Lähtökohtana on se, että pyrkii minimoimaan vaatteiden ostamisen kokonaisuudessaan ja suosii pääasiassa second handia”, hän toteaa.

Kaikkia kirppisten kahlaaminen ei kiehdo. Silloin ekologisempia vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi vaatelainaamot ja kestävät kotimaiset brändit.

”On hyvä huomata, ettei second hand -muoti rajaudu kirppiksiin. Tarkoitus ei ole laittaa kaikkia samaan muottiin, vaan löytää jokaiselle oma tapansa toimia kestävästi”, projektin viestinnästä vastaava Heikkilä tähdentää.

Arvostan vaatteissani hyvää laatua ja kotimaisuutta, silloin vaatteet myös näyttävät hyvältä”, Elsa Heikkilä sanoo.
”Minulle ympäristöasiat ja kestävä pukeutuminen ovat hyvin tärkeitä asioita ja ne ohjaavat paljon omia valintojani arjessa. Tällä hetkellä kaikki lempivaatteeni on ostettu käytettynä”, Wilma Lähde kertoo.

Kestävä muoti on tulevaisuuden juttu

Lapin yliopistolla vaatesuunnittelua opiskelevat Janna Mäkelä ja Ella Kärkkäinen liittyivät tiimiin hieman myöhemmin, ja ottivat tehtäväkseen työpajojen sisällön suunnittelun, muotinäytökseen ja verkkosivujen visuaalisen ilmeen.
Kärkkäinen peräänkuuluttaa ostokäyttäytymisen merkityksen lisäksi myös kokonaisuuden tiedostamista.

”Toivon, että ymmärrys muodin eri aspekteihin niin suunnittelussa, tuotannossa kuin markkinoinnissa ja jakelussa otettaisiin huomioon”, Kärkkäinen kiteyttää.
Mäkelä toivoo, että tapahtuma saisi ihmiset ymmärtämään oman vastuunsa vaatebisneksessä ja sytyttäisi heissä näin kipinän siirtyä kohti kestävämpiä kulutustapoja. Haaveena on, että tapahtuma toisi samanhenkiset ihmiset yhteen ja antaisi heille voimaa toteuttaa ympäristöarvoja omassa arjessaan.

”Mielestäni vaatteisiin tulee suhtautua äärimmäisellä rakkaudella ja kunnioituksella. Vain siten itsestään pystyy kitkemään pois pikamuodin ja suruttoman kuluttamisen”, Mäkelä pohtii.

Hän kokee, ettei nykyinen vaatteiden kulutuskulttuuri ole kestävällä pohjalla, mutta markkinat muuttuvat vain, jos kuluttajat tiedostavat ongelmat ja muuttavat omaa käytöstään. Oman tyylinsä tunteminen on Mäkelän mukaan avainasemassa kuluttamisen vähentämiseen.

”Oman tyylin löytäminen alkaa luonnollisimmin siten, että miettii omia lempivaatteitaan. Niitä, joissa tuntee olonsa kauniiksi, mukavaksi ja tilanteeseen sopivaksi. Oma kestävä ja ajaton tyyli löytyy parhaiten, kun jättää sivuun kysymykset trendikkyydestä ja muodinmukaisuudesta ja keskittyy siihen, mikä miellyttää omaa silmää”, Mäkelä neuvoo.

Vaatekaappiaan retrohkoksi sillisalaatiksi kuvaileva Janna Mäkelä saattaa harkita uusia hankintoja joskus kuukausia.
Ella Kärkkäinen panostaa vaatteissaan laatuun ja eettisyyteen.

Etätapahtuma elokuussa, live ensi kesänä

Kuten muihinkin tämän vuoden tapahtumiin, on koronapandemia aiheuttanut epätietoisuutta ja muutoksia myös Second Life Catwalkin toteutukseen.

”Kevät on ollut aikamoista vuoristorataa. Onneksi meillä kaikilla on tähän kova sisäinen motivaatio, joten asiat ovat edenneet, vaikka muutoksia ja mäkiä on ollut matkan varrella”, Mäkelä kertoo.

Alkujaan syyskuulle kaavailtu Second Life Catwalk -tapahtuma on jouduttu pandemian vuoksi siirtämään ensi vuoden toukokuulle, mutta eräänlainen aloitus projektille tullaan näkemään jo nyt kesällä.

Osa projektista toteutetaan etänä Iin Ilmastoareenan yhteydessä 21. elokuuta. Etätapahtumassa yleisö pääsee osallistumaan erilaisiin työpajoihin, joissa käydään läpi vaatteen elinkaari ja opastetaan, kuinka yksilö voi toimia ekologisesti sen kaikissa vaiheissa. Etätapahtuma on avoin kaikille.

Ensi toukokuulle siirretty päätapahtuma tulee tarjoamaan osallistujilleen monenlaista pohdittavaa ja tekemistä.

Tapahtuman muotinäytös esittelee vastuullista muotia ja ehdottaa vaihtoehtoja pikamuodille. Työpajoissa opitaan muun muassa se, mitä kestävä vaatekulutus on ja miten vaatteen käyttöikään voi itse vaikuttaa. Vaatteiden vaihtopisteet puolestaan antavat kävijöille helpon mutta konkreettisen tavan toimia ekologisesti.

Tapahtuman keskusteluareena antaa äänen vaatealan tekijöille, oppilaitoksille ja järjestöille sekä tuo esille kestävän vaatealan toimijoita avoimen keskustelun ja puheenvuorojen kautta. Tapahtuma on saanut osakseen paljon kiinnostusta ja yhteydenottoja eri toimijoilta ympäri Suomen.

”On ollut hienoa nähdä, että tapahtumamme todella kiinnostaa ja mukaan on lähtenyt yhteistyökumppaneita monista eri näkökulmista”, Lähde iloitsee.

Iin IlmastoAreena järjestetään verkkotapahtumana 21.8.2020.  Second Life Catwalk -muotinäytös Ainolan puistossa 25.5.2021.
Seuraa Second Life Catwalkin tulevia tapahtumia Instagramissa ja verkkosivuilla.
 
Second Life Catwalk -tiimin vinkit ekologisempaan pukeutumiseen:

  • Vähennä vaatteiden ostamista.
  • Opettele rakastamaan jo omistamaasi.
  • Tunne oma tyylisi. Kun tiedät miltä haluat näyttää, et ole vaatekaupoissa niin altis houkutuksille.
  • Mikäli tyylisi on vaihteleva, suosi käytettyjä vaatteita, jolloin hetken mieltymykset eivät rasita samalla tavalla ympäristöä, kuin uudet vaatteet.
  • Pohdi vaatetta ostaessasi, miksi olet sitä ostamassa ja onko se pakollista. Voisitko ostamisen sijaan lainata? Mieti myös, oletko ihastunut vain johonkin kyseisen vaatteen ominaisuuteen, vaikka itse vaate ei vastaa tyyliäsi.
  • Huolla vaatteitasi oikein: Oikein huollettu vaate kestää pidempään ja oikeat huoltotavat eivät lisää ympäristön kemikaalikuormaa tarpeettomasti. Ole tietoinen vaatteen huolto-ohjeesta jo sen ostovaiheessa.
  • Vaikka materiaalien ekologisuuden vertailu on haastavaa, opettele perusasiat materiaaleista, se auttaa jo pitkälle.
  • Selvitä tuotteen taustat, materiaalin ominaisuudet ja brändin arvot.
  • Mieti tarkkaan tuotteen käyttöikä itselläsi.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu