Siivouspäivä tekee kierrättämisestä helppoa

Lauantaina järjestettävä Siivouspäivä-kirppistapahtuma on edistänyt kierrätys- ja kaupunkikulttuuria jo kahdeksan vuoden ajan.

Teksti: Eija Eskola
Kuva: Yhteismaa ry

Tulevana lauantaina Oulussakin järjestettävä Siivouspäivä muuttaa kaupunkien kadut kirpputoreiksi. Tapahtuma tekee kierrättämisestä vaivatonta ja edistää samalla vastuullista kaupunkikulttuuria. Kirppistapahtuman takana toimii yhdistys nimeltä Yhteismaa ry.

”Kun Siivouspäivä aloitti keväällä 2012, vapaita kirppareita pitkin puistoja ei vielä oikein ollut. Siivouspäivä oli jotain ihan uutta ja mahtavaa. Nyt siivouspäivä on vakiintunut osaksi suomalaista menoa monella paikkakunnalla, kuten Helsingissä, Lahdessa, Vantaalla ja Oulussa”, kertoo Pauliina Seppälä, yksi Yhteismaa ry:n perustajista.

Kirpputorikierros saa Siivouspäivänä ihan oman merkityksensä. Kuka tahansa voi vinkata omasta myyntipisteestään Siivouspäivän verkkosivuilla ja pystyttää myyntipaikan vaikka oman kotinsa pihamaalle.

”Käytetty muoti on todella trendikästä, ja kirppareilla kiertely on kaikenlaisten ja kaikenikäisten ihmisten lempiharrastuksia. Oulu on yksi kaupungeista, joissa innostutaan uudesta, ja yksi suosituimmista Siivouspäivä-kaupungeista läpi aikojen”, Seppälä kertoo.
Ensimmäistä Siivouspäivää vietettiin Oulussa syyskuussa 2012. Toukokuun 2016 Siivouspäivässä tehtiin jo ennätyksiä, kun Oulussa myyntipaikan merkkasi yhteensä 568 kirppistelijää.

”Kierrätyskulttuuri näyttää Oulussa hienolta. Kirppikset ovat suosiossa ja kierrätyksen sekä vintage-teeman ympärille on myös syntynyt lähiaikoina useita putiikkeja”, kertoo Niina Jortikka, joka on toiminut Oulun Siivouspäivän yhteyshenkilönä ensimmäisestä tapahtumasta alkaen.

Turvallisuutta unohtamatta

Siivouspäiviä järjestetään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tänä vuonna koronapandemia peruutti toukokuulle suunnitellun Siivouspäivän, ja vaikuttaa myös tulevan lauantain tapahtumaan. Ulkona järjestettynä tapahtuma on käytännössä sisäkirpputoreja turvallisempi, mutta myyjien määrä on silti jäämässä normaalia vähäisemmäksi.

”Ilmoittautumisia on nyt muutamia kymmeniä, yleensä oltaisiin tässä kohtaa sadoissa ilmoittautumisissa”, Jortikka kertoo Oulun tilanteesta.

Tapahtuman järjestäjät muistuttavatkin huolehtimaan omasta ja muiden turvallisuudesta esimerkiksi turvavälien, käsidesin ja kasvomaskien avulla.

”Varmasti osallistujia tulee olemaan normaalia vähemmän, kun osa välttää kaikenlaisia tapahtumia. Siivouspäivässä ei kuitenkaan olla mitenkään rajatulla, ahtaalla alueella, vaan ulkona. Olemme painottaneet THL:n ohjeita, kuten ettei tungeksittaisi, ja että maksut hoidettaisiin mobiilivälineillä, eikä kipeänä osallistuttaisi”, Seppälä korostaa.

Aiemmilta vuosilta tuttuja, tapahtuman yhteyteen tuotuja kierrätyspisteitä ei tänä vuonna järjestetä epävarman tilanteen vuoksi.

”Omalta osaltamme voimme vain painottaa turvallisuutta viestinnässämme. Aiomme myös lähettää osallistujille sähköpostia asiasta. Viime kädessä turvallisuudesta vastaavat tietysti osallistujat itse. Uskomme, että he osaavat käyttäytyä vastuullisesti”, Seppälä sanoo.

Siivouspäivänä kadut muuttuvat kirpputoreiksi. Oulu on ollut yksi suosituimmista Siivouspäivä-kaupungeista. Kuva: Yhteismaa ry

Houkuttelevia tärppejä

Siivouspäivän järjestäjät toivovatkin, että ihmiset eivät välttämättä kokoontuisi nyt yhteen puistoon sankoin joukoin, vaan noudattaisivat Siivouspäivän varsinaista ideaa, jossa kuka tahansa voi kierrättää omia tavaroitaan pystyttämällä myyntipisteen vaikka jalkakäytävälle oman talon eteen tai lähikaupan kulmalle.

”Meidän alkuperäinen ajatuksemme oli, että ihmiset tulisivat omien kotikatujensa varrelle ja Siivouspäivässä kierreltäisiin pitkin katuja. Mutta ihmiset tykkäävät kerääntyä yhteen. Tällä kertaa pitää kuitenkin muistaa pitää sopivat etäisyydet”, muistuttaa Seppälä.

Siivouspäivän verkkosivuilla olevan kartan avulla voi etsiä mielenkiintoisia myyntipisteitä ja suunnitella oman shoppailukierroksensa.

Oulussa erityisesti Åströminpuistoon on kehkeytymässä tuttu kirppiskeskittymä, samoin Alppilaan Tiuhta ja Pirta ry:n pihapiiriin sekä Rajakylän torille. Kiinnostavalta kuulostaa myös Kajaaninkatu 18:n lupaamat 50-luvun taloyhtiön ullakon aarteet sekä Koivukujan kirppiksen kahvi ja pulla -tarjous.

Siivouspäivä-kirppistapahtuma lauantaina 29.8.2020 ympäri Suomen.
Siivouspäivä Oulun ja Oulun kaupungin ohjeistus Siivouspäivästä

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu