Kaupungin ravintolatarjonnan tuore tulokas tutustuttaa sushiin tottuneet oululaiset toiseen japanilaisen kulinarismin kulmakiveen, ramen-nuudeliin. Pure Maku -ravintolan kantavana ajatuksena ovat puhtaat ja simppelit raaka-aineet sekä maistuvat annokset.
Teksti ja kuvat: Marko Pinola
Leikkisä logo, mausteisen ruoan tuoksu ja japanilainen oviverho noren – nämä ovat ensimmäiset yksityiskohdat, jotka nälkäinen lounastaja aistii astuessaan toukokuun alussa Pakkahuoneenkadulle avautuneeseen Pure Maku -ravintolaan. Ravintolatarjonnan tuore tulokas lupailee eksoottista makumatkaa Japaniin ja tutustuttaa sushiin tottuneet oululaiset nousevan auringon maan toiseen kulinarismin kulmakiveen, ramen-nuudeliin.
Ruokailijoita tervehtivät iloisesti yrittäjät Hitoshi ja Chika Ujiee. Ruokapaikan kuhina on niin kova, että haastateltavaksi ehtii vain Hitoshi. Hän kertookin ravintolatoiminnan alkaneen vauhdikkaasti.
”Sana paikastamme on kiirinyt raketin lailla ja kiirettä on pitänyt! Olemme positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka oululaiset ovat ottaneet meidät vastaan.”
Lautasella höyryää tummaan soijakastikkeeseen tehty ramen, jonka hieman makeampi maku miellyttänee Hitoshin mukaan erityisesti suomalaisia.
Laadukasta ramenia ja lisätäytevaihtoehtoja
Ramenin maistuminen oululaisille ei sinänsä ole uusi havainto Hitoshille. Tehdessään töitä Nokian Japanin yksikössä muun muassa asiakaspalvelutehtävissä hän vei usein Ruskon nokialaisia syömään juuri ramenia, ja sehän maistui. Osaksi tästä syystä Ujieen pariskunta halusi perustaa ramen-ravintolan juuri Ouluun. Mutta sijainnista ja ravintolan konseptista myöhemmin lisää, sillä annos höyryää jo nenän alla – sianlihaa, maissia ja kevätsipulia sisältävä Miso-liemeen valmistettu ramen. Itadakimasu!
”Miso ramen on erityisen suosittua Hokkaidossa, ja menumme nojaakin vahvasti tämän Japanin pohjoisimman pääsaaren raaka-aineisiin. Kaikki nuudelimme tulevat Hokkaidosta Kikusuin ruokatehtaalta, jonka ramen on tunnettu laadukkaasta vehnästään”, Hitoshi selventää.
Muita pääannoksia ovat soija-kastikepohjaiset ramenit sekä kasvisvaihtoehtona ramen-salaatti, joka sekin on niittänyt mainetta juuri hokkaidolaisena herkkuna. Virvokkeista löytyy vihreää teetä ja maitopohjainen Calpis-juoma. Lista ei sisällä alkoholituotteita.
Jälkiruokaa ovat perinteiset japanilaiset dorayaki-pannukakut ja riisi, joka on tarkoitus nauttia yli jääneen ramen-liemen kera. Menu ei sisällä annoksia vegaaniruokavaliota noudattaville.
”Ramenia on haastava tehdä ilman eläinperäisiä raaka-aineita, mutta kehittelemme parhaillaan kananmunattomia ja gluteenittomia ramen-annoksia, joissa vegaaniruokavalio huomioidaan”, Hitoshi kertoo.
Annoksiin myydään lisätäytteitä kuten merilevää, kanamunaa, bambua ja sianlihasiivuja. Jos sormi menee aluksi suuhun eri vaihtoehtojen kanssa, löytyy menusta tarjoiluehdotukset lisätäytteineen kullekin ramen-annokselle.
Tällä hetkellä asiakastiski löytyy ravintolan perältä, mutta Hitoshilla on jo suunnitelmat valmiina: ”Ramen-ravintoloissa asiakastiski on yleensä heti ulko-oven lähellä, ja näin myös meillä tulevaisuudessa”.
Lupaus Joulupukille
Ravintolan perustaminen Ouluun oli Hitoshin mukaan luonnollista, koska kaupunki oli Nokian ajoilta tuttu, hänellä ja vaimollaan on täällä ystäviä ja kaupunki tunnetaan startupeistaan. Lisäksi Oulu on sopivan kokoinen. Hitoshin mielestä Oulussa on hyvä yrittää ja kokeilla, ja sitä Pure Maku juuri onkin: konseptin testausta.
”Oulun ravintola on tavallaan koekeittiö annoksille ja alku laajenevalle ravintolaverkolle”, Hitoshi sanoo.
Ajatus maailman mittapuulla pienten kaupunkien pienistä ramen-ravintoloista syntyi Hitoshille jo pari vuotta sitten tokiolaisessa ramen-koulussa, jossa ravintolayrittäjyyttä konseptointiin. Ensimmäisen ravintolan pyöriessä täyttä häkää tulevaisuuden suunnitelmat ovat jo tarkentumassa.
”Tein Joulupukille lupauksen, että avaamme ravintolan Rovaniemelle!”, hän paljastaa.
Niin Oulun kuin mahdollisesti tulevaisuudessa nähtävien muiden ravintoloiden kantavana ajatuksena ovat puhtaat ja simppelit raaka-aineet sekä maistuvat annokset. Edellä mainittu ajatus sisältyy ravintolan nimen ensimmäiseen sanaan ”Pure”. Seuraavana sana ”Maku” tarkoittaa juuri sitä mitä se suomeksi tarkoittaakin.
”Maku-sanan taustalla on ajatus siitä, että ramen maistuu hyvin myös suomalaisille.”
Kyseinen ajatus ei ole sanahelinää, sillä menusta löytyy jo nyt annos, joka on räätälöity suomalaisia ajatellen: niin sanottua tavallista soijakastikepohjaista ramenia makeampi ja väriltään tummempi ramen-annos.
Olipa annos mikä tahansa, se on tehty rakkaudesta lajiin. Hitoshi kertoo, että hän on läpi elämänsä syönyt ramenia vähintään kerran viikossa ja aikoo pitää tästä kiinni jatkossakin.
”Jos jokin on Japanin ”soul foodia”, niin kyllä se on ramen”, Hitoshi päättää.
Ja niin vain allekirjoittaneen kulho tyhjeni viimeistä nuudelia ja pisaraa myöten. Goshisousama deshita!