Vaatekaapilla: Kasper Knuutila

Kasper Knuutila inspiroituu 1970-luvusta, kotimaisesta designista ja Youtuben muotibloggaajista. Parhaat löytönsä hän on tehnyt kirpputoreilla ja läheisten vaatekaapeilla.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä

On hiostava kesäpäivä, kun Kasper Knuutila astelee pitkin soraista parkkipaikkaa. Vaikka Kasper on pukeutunut pitkiin, täydellisesti istuviin farkkuihin ja tyylikkäästi kuluneisiin nahkabootseihin, hänellä ei näytä olevan lainkaan tukalaa. Päinvastoin. Kasper on todella cool. Olallaan hän kantaa reteää nahkarotsia, joka sekin näyttää arvokkaalta vintageaarteelta.

– Olen pöllinyt rotsin isältäni, se on hänen takkinsa. Rotsi on jo yli 70-vuotta vanha, Kasper paljastaa hymyillen.

19-vuotiaan Kasperin tyylissä on selkeitä 70-luvun rocktähtien vivahteita. Eikä ihme, tuo vuosikymmen on ollut aina hänen suurimpia inspiraation lähteitään.  Rakkaus menneisiin vuosikymmeniin on peräisin Kasperin lapsuudenkodista, jossa Kasper kertoo saaneensa kasvaa musiikin ympäröimänä.

– Isäni on sellainen rock-mies, ja olen koko lapsuuteni kuunnellut 60- ja 70-lukujen musiikkia. Niin siitä on tullut omakin musiikkimakuni. Ja kun olen perehtynyt siihen, ketkä sitä musiikkia oikeasti soittavat, se on vienyt mukanaan. 

Kasper täsmentää, ettei hän inspiroidu niinkään artistien tyylistä tai ulkonäöstä vaan musiikin luomasta tunnelmasta. Erilainen musiikki ohjaa pukeutumista eri suuntaan: rock-musiikin soidessa tekee mieli pukeutua enemmän rokkistaran viboilla, kun taas esimerkiksi räppiä kuunnellessa päälle valikoituu usein rennompaa ja löysempää vaatetta. Viime aikoina Kasperia on myös inspiroinut berliiniläinen ja kotimainen tekno.

– Myös isoveljeni inspiroivat minua jatkuvasti. Ihan ensimmäisiä muistojani on se, kun olen autossa ja veljeni soittavat CD:ltä 50centin Get Rich Or Die Tryin’ -albumia. 50cent on minulle edelleenkin valtava inspiraationlähde, Kasper muistelee.

_DSF8950
_DSF9087
_DSF9045
previous arrow
next arrow

Vaikka Kasper rakastaa bootseja, hänellä on niitä tällä hetkellä vain yhdet. Jos rahaa olisi rajattomasti, hän hankkisi Saint Larentin Wyatt Harness -kengät.

Inspiraatiota Youtubesta

Tyyli on kiehtonut Kasperia jo pitkään. Hän alkoi katsella Youtubesta muotibloggaajien videoita ja perehdyttämään itseään highfashionin saloihin jo alakoulussa. Vielä silloin kiinnostus tyyliin ja muotiin ei juurikaan näkynyt Kasperin omassa pukeutumisessa, mutta netissä hän fiilisteli esimerkiksi Saint Laurentin näytöksiä ja haute couturen maailmaa.

Vuosien saatossa Kasperin suosikkitubettajiksi ovat vakiintuneet esimerkiksi GearedTowardGear ja Kailee McKenzie.

– Kun löysin suosikkini, saattoi olla sellaisia kausia, etten oikeastaan katsonut mitään muuta, Kasper muistelee.

Yläasteella harrastuneisuus sen kuin syveni, mutta luovuus pukeutumisen suhteen pääsi valloilleen vasta kun peruskoulu päättyi. Nykyään oman tyylin toteuttaminen on Kasperille hyvin tärkeää.

– Se on vapautta. Ja tiedätkö, itseluottamukseni ja -tuntemukseni kasvavat sitä mukaa, kun voin ilmaista itseäni ja laittaa päälleni mitä ikinä haluan ja olen välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat.

Vaikka pukeutuminen on Kasperille tärkeää, se ei ole hänelle mikään päivittäinen itseilmaisun prosessi tai sen kummoisempi spektaakkeli.

– Joskus vain laitan vaatteita päälle. En minä siinä ajattele, että mitä haluan tällä antaa ulos tai muuta. Ilmaisen itseäni sillä, kun pidän vaatteita, joista itse tykkään.

Kuuntele, kun Kasper kertoo tyylinsä löytämisestä ja siitä, miten alkoi pukeutua kuten itse haluaa:

_DSF9229
_DSF9194
previous arrow
next arrow

– Halusin ottaa kuviin sellaisen lookin, joka on todella minua. Jos en jaksa miettiä sen enempää, mutta haluan laittaa jotain hyvän näköistä, laitan yleensä tämän, Kasper kertoo. Slimmit farkut, valkoinen paita ja bootsit toimivat missä vain.

Vain kotimaisia koruja

Kasper itse kuvailee nykyistä tyyliään sekamelskaksi.

– En koskaan löydä itselleni mitään yksittäistä, selkeää tyyliä. Diggaan 1970-lukua, katutyyliä ja periaatteessa ihan mitä vain. Jos näen jotain mistä pidän, niin sitten pidän siitä. En tykkää lokeroida itseäni minkään tyylilajin alle, hän sanoo.

Youtube on Kasperille yhä tärkeä inspiroitumisen paikka. Muotibloggaajien lisäksi hän katsoo sieltä muotinäytöksiä ja muita suurten muotitalojen sisältöjä.

– Kaikkein inspiroivin muotisuunnittelija on Rick Owens, hänellä on niin siistejä ja outojakin juttuja.

Myös suomalainen arkkitehtuuri, muotoilu ja sisustussuunnittelu kiehtovat ja inspiroivat Kasperia, ja hän nostaa puheessaan toistuvasti esiin esimerkiksi Eero Aarnion työt. Kotimaisuus kiinnostaa myös pukeutumisen saralla. Kuvauspäivänä Kasperilla on yllään sormuksia, korvakorut ja kaulakoru, kaikki Kalevalan designia. Samat korut ovat Kasperilla lähes joka päivä. 

– Haluaisin käyttää enemmänkin asusteita, mutta olen tehnyt itselleni vähän sellaisen lupauksen, etten osta muuta kuin suomalaisia koruja. Olen pärjännyt näillä, hän kertoo.

Kasperin toisessa asussa on enemmän 1970-luvun vaikutteita. Hän pitää siitä, miltä flarehousut ja kengät näyttävät yhdessä. Paljon pidetyt housut löytyivät kirpputorilta pari vuotta sitten.

– Juuri kun olin ostanut nämä, löysin heti perään ruskeat samanlaiset, joten minulla on niitä kahdet.

Vastuullisia valintoja

Vaikka tyyli on Kasperille intohimo, hän ei juurikaan osta uusia vaatteita ja voi mennä pitkiäkin aikoja, ettei hän osta yhtään mitään. Kun Kasper hankkii jotain, hän tekee sen mieluiten second hand -liikkeistä ja kirpputoreilta. Kaapista löytyy paljon myös läheisiltä saatuja vaatteita.

– Jos haluaa kuluttaa paljon, kuluttaa mieluummin second handia, Kasper tiivistää ohjeensa.

Kiinnostaviksi second hand -liikkeiksi Kasper nimeää esimerkiksi oululaisen Ullakon ja helsinkiläisen Variety Vintagen. Pikamuotiketjuissa hän ei haluaisi asioida ollenkaan.

– Kai siihen on syynä sellainen ahdistus, joka siitä tuotantoprosessista tulee. Se on jotenkin julmaa. En halua tukea sitä, Kasper sanoo.

Kirpputoreiltakaan Kasper ei halua hankkia asioita pelkästä ostamisen ilosta. Kulutusvalinnat ovat tiedostavia, pitkään harkittuja helmiä. Kasper ostaa uusia asioita vain puhtaaseen tarpeeseen ja silloinkin niiden pitää olla sellaisia, jotka hän todella haluaa.

– Nyt minulla ei ole ollut tarvettakaan uusille vaatteille. Miksi ostaisin jotain, jos minulla ei ole sille tarvetta? Materia ei ole minulle tärkeää.

Voit seurata Kasperia Instagramissa @ihanajuttu.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu