Koronapandemia ajoi Varjofestivaalin viime vuonna keskustan alueelta väljemmille vesille Kuusisaareen. Ratkaisu osoittautui onnistuneeksi: tämän vuoden Varjot levittäytyy jälleen Kuusisaaren vehreisiin maisemiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Iina Tauriainen
Varjon kahdelle esiintymislavalle nousevat 6.–7.8. muun muassa Antti Autio, Iisa, Tommy Ca$h ja ibe, kokonaisuudessaan perjantain ja lauantain aikana lavalta voi bongata yhteensä 16 eri artistia tai yhtyettä. Festivaalin promoottorina toimiva Roope Sulkala myhäilee tyytyväisenä monipuolisen artistikattauksen äärellä.
”Uusista kotimaisista artisteista nostaisin esiin ainakin Grande Mahoganyn. Myös ibe on saanut nostatusta esimerkiksi Rumba-lehdeltä, joka tituleerasi häntä Suomen vakuuttavimmaksi liveräppäriksi. Myös Yona on pakko nostaa esille kattauksesta, viimeksi näkemäni Yonan keikka oli yksi parhaalta soundaavista keikoista, jonka olen kuullut.”
Kiire ei kuulu Varjoille
Kiinnostavan musiikkitarjonnan lisäksi festivaali haluaa helliä yleisöä laadukkaalla juoma- ja ruokatarjonnalla sekä oheisohjelmalla ja visuaalisuudella. Varjon ruoka- ja juomatarjoiluista vastaavat muun muassa Fuchka, Ostroferia ja paikallinen drinkkibaari Cocktail Company, joka pystyttää Kuusisaareen festareiden ajaksi cocktailpuistobaarin. Tapahtumassa nähdään myös paikallista katutanssia ja -taidetta Keksi Kollektiivin pop up-esitysten ja Oulun Katutaide ry:n toteuttamien, festivaalin somisteissa ja aidoissa näkyvien maalausten muodossa.
Sulkalan mukaan festivaali pyrkii siihen, että ärsykkeitä on tarjolla kaikille aisteille.
”Nykypäivän festareilla alkaa olla esiintyjiä ja yleisöä niin paljon, että kaikkialle on kiire, ja joka paikassa saa jonottaa. Tavoitteenamme on, että Varjoilla kenelläkään ei ole mihinkään kiire. Kun yleisöllä on hyvä fiilis, se näkyy ihan kaikessa. Viime vuoden perusteella mielestäni Varjofestivaalin parhaat elementit ovatkin juuri tämä kiireettömyys sekä hyvä euforinen tunnelma, joka festivaaliyleisön keskuudessa vallitsi.”
Varjofestivaalin promoottori Roope Sulkalan löytää festareilla ainakin Tommy Ca$hin keikalta. ”Ca$h on tämän hetken kuumimpia rap-nimiä Euroopassa, vaikka Suomessa nimi ei ole noussut vielä kaikkien huulille. Ca$hin keikat ovat myös visuaalisesti anteliaita”, Sulkala vinkkaa.
Poikkeusaika näkyy järjestelyissä
Sulkala kertoo, että tapahtuman suunnittelu on edennyt aikataulun mukaan – tosin poikkeusaika on tuonut tilanteeseen oman jännityksensä rajoitusten nopeidenkin muutosten vuoksi. Ulkomaisten artistien – joita ei Suomen lavoilla tänäkään vuonna järin montaa nähdä – maahantulo ja turvallisuudesta huolehtiminen ovat vaatineet luonnollisesti jonkin verran ylimääräisiä työtunteja.
Varjon yleisökapasiteetti on rajattu 5 000 henkilöön, joka on alle neljäsosa Kuusisaaren tapahtumapuiston kapasiteetista. Sulkala täsmentää, että rajauksella annetaan yleisölle mahdollisuus pitää turvavälejä ja välttää tarpeetonta fyysistä kontaktia. Esiintymislavojen eteen rajataan katsomoalue, jonne mahtuu turvavälien kanssa tuhat katsojaa. Lavat sijoitetaan viime vuoden tapaan vierekkäin, jotta yleisö välttyy turhalta liikkumiselta.
Lisäksi festivaali panostaa kansalaisille jo tutuksi tulleeseen käsihygienian toteutumiseen lisäämällä käsienpesuyksikköjen määrää ja tarjoamalla käsidesiä porteilla ja kaikilla mahdollisilla palvelupisteillä. Järjestyksenvalvojat pitävät silmällä turvavälien toteutumista jonoalttiissa tilanteissa, ja kulkureittien käyttöä porrastetaan festivaalialueelle tullessa ja sieltä poistuttaessa.
Vuosi 2020 opetti paljon
Urbaaniksi musiikin ja kulttuurin festivaaliksi itseään kuvaileva Varjofestivaali oli yksi viime vuoden harvoista järjestetyistä suurista tapahtumista. Itse festivaali ja sen uusi tapahtumapaikka saivat runsaasti positiivista palautetta, eikä tapahtumasta raportoitu yhtään korona-altistusta tai tartuntaketjua. Sulkala toteaa viime vuoden opettaneen sen, että tapahtumia pystytään järjestämään turvallisesti.
”Asiakkailtamme saatu positiivisen palautteen vyöry on luonut uskoa siihen, että viime vuoden tapaisilla järjestelyillä voimme luoda täysin turvallisen festivaaliympäristön. Täytyy mainita myös, että asiakkaat täytyy pitää tyytyväisenä: juomaa ja ruokaa pitää saada nopeasti, eikä vessoihin saa olla liian pitkät jonot. Tällöin asiakkaillakin on hyvä fiilis mikä näkyy heidän käytöksessään.”
Varjofestivaaleilla ei raportoitu yhtäkään järjestyshäiriötä viime vuonna, mikä on festivaaliolosuhteissa erittäin harvinaista. Festivaali sai myös viranomaisilta kiitosta koronaturvallisuudesta.
Kaikille avoin festaripäivä sunnuntaina
Perjantain ja lauantain lisäksi musiikkia on tarjolla myös sunnuntaina 8.8., kun Varjo Piknik valtaa Kuusisaaren ensimmäistä kertaa. Sulkala kertoo, että tapahtuma on kaikille avoin, lapsiperheille ystävällinen tapahtuma.
”Lähestyimme idealla Oulun kaupunkia, josta näytettiin vihreää valoa tapahtuman suunnittelulle. Tapahtuma sai vielä lisäpotkua, kun Euroopan kulttuuripääkaupunkivoitto varmistui, ja Blind Channel menestyi Euroviisuissa.”
Varjo Piknikissä esiintyvät Blind Channelin lisäksi muun muassa Talent-ohjelmasta tuttu Julius Rantala, Jokrates, Lanai sekä lastenmusiikkiyhtyeet Liikkuva Laulureppu ja Pentti Punkin Syntymäpäivät.
Varjofestivaalien historia ulottuu vuoteen 2017, jolloin ensimmäinen festari järjestettiin Välivainion Tukikohdalla. Seuraavana vuonna tapahtuma peruttiin heikon ennakkolippumyynnin vuoksi, ja seuraava vuosi vedettiin happea tapahtuman jatkoa suunnitellessa. Sulkala toteaa, että tapahtumien järjestämisessä kaikki menee täysin suunnitelmien mukaan harvoin, jos koskaan. Koronan tuoma hyppäys Kuusisaareen voi olla tapahtuman tulevaisuuden kannalta kuitenkin jopa onnekas.
”Kuusisaaren ympäristö toi festivaaliin omaleimaisen rennon ja kiirettömän piknik -tunnelman. Viime vuoden perusteella luotamme siihen, että meillä on noin neljätuhatta erittäin tyytyväistä asiakasta, jotka palaavat festivaaleille myös tänä vuonna.”