Ajatuksesta ensi-iltaan – Niina Ahon näytelmät syntyvät spontaanisti

Niina Ahoa kiehtovat teatterissa erityisesti vuorovaikutus yleisön kanssa sekä taiteen keinoin tapahtuva kannanotto. Ahon ohjaama ja käsikirjoittama monologinäytelmä Sekasointuja saa ensi-iltansa Teatteri Saagassa 6. kesäkuuta.

Teksti ja kuva: Linnea Mustonen

Neljä vuotta sitten Ouluun muuttanut teatteri-ilmaisun ohjaaja Niina Aho kokee, että oululaisiin teatteripiireihin on ollut helppo päästä sisälle.

”Vaikka nimeäni ei oikein tunnettu täälläpäin, ilmapiiri oli hyvin avoin ja vastaanottavainen.”

Aho on toiminut teatteriohjaajana ja -opettajana Oulussa jo neljän vuoden ajan. Hän on perustanut toiminimen, jonka alla hän järjestää muun muassa koulutuksia ja kursseja. Keskustan kupeessa Nummikadulla sijaitsevissa liiketiloissa Aho tarjoaa myös yksityistunteja ilmaisutaidosta ja näyttelijäntyöstä.

Aho on myös vuonna 2018 perustetun Teatteri Saagan taiteellinen johtaja. Teatterin kotipaikka on Oulussa ja se on tuottanut muun muassa kahtena viime kesänä Hupisaarten kesäteatterille näytelmät Punaisten lintujen maa ja ELBE! – musiikkinäytelmä oopperalaulaja Elbe Nissisestä.

Teatteri oli luonteva vaihtoehto

Käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta innostunut Aho kertoo näytelmien ideoiden syntyvän hyvin spontaanisti. Joskus idea lähtee liikkeelle kiehtovasta henkilöstä ja hänen elämästään, joskus omista ja kavereiden kokemuksista.

”Yleensä syntyy ajatus ja siitä ajatuksesta vuoden sisään tuotos on ensi-illassa.”

Luovalle alalle suuntaaminen oli Aholle luonnollista.

”Olen aina tykännyt erilaisista taiteellisista ilmaisumuodoista, joista teatteri valikoitui hieman vahingossa.”

Aho osallistui Simossa teatteriprojektiin näyttelijänä, ja ura teatterialalla sai tuulta alleen. Häntä kiehtovat teatterissa erityisesti vuorovaikutus yleisön kanssa sekä kannanotto taiteen keinoin.

”Minulla on ollut kova ajatusten ääneen sanomisen tarve, ja teatteri antaa siihen paljon mahdollisuuksia.”

Juuri nyt Aho haluaa käsikirjoittaa ja ohjata näytelmiä, mutta lavalle on kuitenkin mukava päästä aina parin vuoden välein.

”Ensi syksynä voisin lähteä näyttelijäksi johonkin prokkikseen, olen syksyn vapaana”, Aho naureskelee.

Käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta Aho aikoo pitää nyt taukoa, sillä pari viime vuotta on mennyt tiiviisti näiden asioiden parissa. Mutta kiinnostaisiko teatterimaailmassa muut kategoriat, kuten puvustus ja lavastus?

”Pidän puvustusta ja lavastusta tärkeänä osa-alueena esityksissä ja usein olen joutunut vastaamaan niistä omissa ohjauksissani. Minulla ei ole kuitenkaan erikoisosaamista niistä, enkä ole erityisemmin kiinnostunut työskentelemään puvustajana tai lavastajana.”

Kesäloma siintää horisontissa

Tulevana kesänä Aho aikoo viettää kunnolla kesälomaa.

”Pari viime kesää olen ollut naimisissa kesäteatterin kanssa Hupisaarilla, mutta nyt aion nauttia kesästä ihan loman kannalta.”

Vapaa-ajallaan Aho tykkää viettää aikaa ystäviensä ja puolisonsa kanssa muun muassa kahviloissa ja ravintoloissa. Hän myös tykkää käydä ihastelemassa muiden tekemää taidetta, oli se sitten taidemuseossa tai teatterin lavalla. Aho kertoo olevansa kesäihminen, joten kesälomalle on jo suunnitelmat selvillä.

”Olisi ihanaa lähteä melomaan ainakin joka kolmas päivä. Itse asiassa otan teltan ja eväät matkaan ja lähden melontaretkelle. Se on nyt päätetty.”

Aho pitää erityisesti vesistöistä ja niiden seesteisyydestä. Oulussa lempipaikoikseen hän luetteleekin Ainolan puiston, Hupisaaret ja Tuban.

Kesäkuussa ensi-iltaan Sekasointuja

Ennen kesälomaa ja melontaretkeä Aholla on työtä tehtävänään. Teatteri Saaga tuo 6. kesäkuuta ensi-iltaan runoilija L. Onervan nuoruudesta kertovan teoksen Sekasointuja. Kyseessä on monologinäytelmä, jonka käsikirjoittajana ja ohjaajana Aho toimii. Ynnin talolla esitettävässä näytelmässä Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko ja musiikista vastaa muusikko Jaakko Rosnell.

”Olemme pitäneet palavereita aluksi etäyhteyksin, mutta harjoitukset järjestetään normaalisti paikan päällä.”

Aho toivoo, että maailmantilanne normalisoituisi pian, jotta ihmiset pääsisivät taas sankoin joukoin tekemään kulttuuria.

Kurkkaa Teatteri Saagan nettisivuille: www.teatterisaaga.fi

Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.
Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu