Sanoja maan alta: Ville Vuorenmaa

Sur-rur -bändistä ja Pelkkä Väliviiva -sooloprojektistaan tunnetun Ville Vuorenmaan sanoitukset syntyvät muistikirjoihin, jotka kulkevat aina hänen mukanaan.

Teksti ja kuva: Laura Juntunen

Elämä on kuljettanut muusikko ja kuvataiteilija Ville Vuorenmaan monen mutkan kautta Ouluun.

Erityisesti Sur-rur -bändistä ja Pelkkä Väliviiva -sooloprojektistaan tunnettu Vuorenmaa kertoo, ettei nelikymppisenä ole enää ollut yhtä helppoa solahtaa osaksi uutta kotikaupunkia.

”Se ottaa vähän enemmän aikaa. Mutta Ouluun on ollut helppo tulla, ja täällä on ollut paljon tosi ystävällisiä tyyppejä, jotka ovat toivottaneet tervetulleeksi”, hän kiittelee.

Taiteilijan juurtumista Ouluun ovat helpottaneet esimerkiksi Tilaa Kulttuurille ry:n kautta löytynyt työtila ja Snooker Timen tietovisat, joissa Vuorenmaa käy oman pienen tiimin kanssa.

Lapualaislähtöinen, kulttibändiksikin tituleerattu Sur-rur on ollut aktiivinen 90-luvun lopulta lähtien. Bändi julkaisi kahdeksannen albuminsa alkuvuodesta 2022.  Pelkkä Väliviiva on puolestaan Vuorenmaan sooloprojekti, joka on julkaissut kolme levyä.

Musiikki vei mennessään, kun Vuorenmaa ryhtyi soittamaan kitaraa 14-vuotiaana. Samoihin aikoihin alkoivat syntyä myös ensimmäiset omat biisit.  

”Jotenkin tämä punk-ideologia oli siinä taustalla kannustamassa, että voi tehdä biisejä vaikkei olekaan mikään tekninen taituri”, hän muistelee.

Kirjoittajana Vuorenmaa vannoo yhä ”vanhanaikaisten” työkalujen nimiin: hän pitää aina mukanaan kynää ja paperia sekä ennen kaikkea muistikirjoja, joihin lähtevät muodostumaan niin päiväkirjamerkinnät kuin lyriikat ja nuotitkin.

Muistikirjat kulkevat aina Vuorenmaan mukana.

”Tuntuu turvalliselta tietää, että ne ovat repussa”, hän toteaa.

Kuuntele Vuorenmaan koko haastattelu nyt Spotifyssa:

Jaksossa kuullaan lausuttuna seuraavat kappaleet:

Pelkkä Väliviiva – Kävelen sunnuntaina ulkona (albumilta Aina jossakin välissä, 2021)

Sur-rur – Tuhnu (albumilta Entisyydestämmekinköhän, 2022)

Sur-rur – Fleetwood Macin villi välikausi (albumilta Hattarahiukset, 2019)

Seuraa Vuorenmaata sosiaalisessa mediassa.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu