Kiimingissä, Koitelinkosken kupeessa, järjestetään tulevana viikonloppuna jo kymmenes Koiteli Elää -festivaali. Festari jouduttiin viime vuonna perumaan monen muun massatapahtuman tavoin koronapandemian vuoksi, mutta ohjelmisto saatiin siirrettyä lähes muuttumattomana vuodelle 2021.
Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Koiteli Elää Ry
Koiteli Elää -festivaalin kolmella eri lavalla vierailee 13. – 14.8. muun muassa Erin, Marko Siekkinen & Toivoniemen Reservaatti, Lanai, Aurora ja Tuohimaa. Koko viikonlopun aikana on mahdollista nauttia peräti kahdenkymmenen eri artistin tai yhtyeen livekeikoista. Koiteli Elää -festivaalin taiteellinen johtaja Sipe Åqvist kertoo, että ohjelmisto saatiin siirrettyä viime kesältä vuodella eteenpäin melko kivuttomasti.
”Loppumetreillä jouduimme valitettavasti luopumaan Vesala – Järvelä – Rahmel -triosta, mutta saimme kyllä superihanan ja toivotun korvaajan, kun Chisu kiinnitettiin siihen perjantaille.”
Åqvist myöntää, että koronan aiheuttama välivuosi saattoi hieman jähmentää myös järjestäjäorganisaation niveliä.
”On tässä saanut itseään keräillä, että on edes päässyt mukaan kuukausien vaihtumiseen ja ajan kulumiseen. Mutta kaikki on hyvällä mallilla, ja olemme todella innoissamme, että festivaalin kymmenvuotisjuhlia päästään viimeinkin juhlimaan. Ja vielä kaksipäiväisenä!”
Liput revitään käsistä joka vuosi
Koiteli Elää -festivaali on tunnettu siitä, että sen lippukauppa käy yhtä kuumana kuin ilmastonmuutoksen kourissa myllertävä maapallo. Åqvist kertoo lippumenekin ja tapahtuman suosion ällistyttävän joka vuosi.
”Kyllä se tuntuu lämpimänä tunteena sielussa. Emme pidä ikinä itsestäänselvyytenä sitä, että tapahtuma myy loppuun hetkessä, se tuntuu ikään kuin ylimääräiseltä kiitokselta yleisöltä meille. On ihanaa, että olemme pystyneet luomaan jotain sellaista, jonka ihmiset ovat kokeneet vahvasti elämyksellisenä ja nautintoa tuottavana”, hän sanoo.
Tämän vuoden tapahtuman liput ovat levänneet hyllyjen päällä poikkeuksellisen pitkään: festariliput tulivat myyntiin joulukuussa 2019, jolloin tapahtuma myytiin jälleen kerran loppuun ennätysnopeasti.
Korona-aika on luonut myös Koiteli Elää-festivaaleille uusia innovaatioita. Yleisöllä on esimerkiksi mahdollisuus välttyä jonottamiselta tilaamalla ennakkoon piknik-kassi, jonka sisällöstä voi nauttia musiikin kuuntelun lomassa.
Ihmiset luovat festaritunnelman
Åqvist luonnehtii Koiteli Elää -tapahtumaa Suomen kauneimmaksi festivaaliksi. Koitelinkosken upeat puitteet – puhdas luonto ja lakkaamatta pauhaava koski – luovat festivaalille omaleimaisen, ainutlaatuisen tunnelman.
”Sanoisin, että tämä on sitä parasta Koiteli Elää:tä – tunnelma, tuoksut ja maut. Voisin kuvailla festaria myös onnellisten ihmisten sekä hyvien fiilisten ja letkeän menon festivaaliksi. Ihmiset ovat sitten lopulta kuitenkin se elementti, joka tuo tunnelman tullessaan. Festivaali ja sen miljöö luovat mahdollisuuden intiimiin yhteyteen yleisön ja esiintyjien välillä.”
Tapahtuman järjestelyissä kiinnitetään huomiota sekä kokonaisuuteen että nyansseihin. Åqvist mainitsee esimerkkinä supersiistit festarivessat, jotka ovat järjestäjien ylpeys.
”Niistä me ei tingitä. Täydellinen tunnelma on kiinni monista pienistä yksityiskohdista.”
Terveysturvallisuudesta pidetään kiinni
Koronapandemia pitää tapahtuma-alaa edelleen tiukasti otteessaan, ja tapahtumien järjestämisessä täytyy pitää kieli keskellä suuta vielä pitkän aikaa. Åqvist kertoo, että poikkeusaika on tuonut haasteensa myös Koiteli Elää -tapahtuman järjestämiseen alkaen siitä, voidaanko tapahtumaa ylipäätään toteuttaa. Tapahtuma noudattaa luonnollisesti alueellisten ohjeistusten mukaisia turvallisuussääntöjä.
”Olemme kokonaisuudessaan ulkotapahtuma, joka antaa onneksi hieman rentoutta tekemiseen. On kuitenkin todella tärkeää huolehtia niin yleisön, esiintyjien kuin henkilökunnankin terveysturvallisuudesta eli näihin asioihin kiinnitetään tapahtuman aikana erityisen hyvää huomiota. Festivaaleilla on esimerkiksi käytössä tänä vuonna pelkästään korttimaksumahdollisuus.”
Yleisömäärä tuplaantunut
Festivaali on kokenut Åqvistin mukaan kymmenen vuoden aikana melkoisen muodonmuutoksen, toki hyvään suuntaan. Ensimmäisinä vuosina festivaali keskittyi akustiseen musiikkiin, yleisöä pääsi alueelle noin 700 henkilöä, ja alueen infrastruktuuri oli vielä tuolloin epäsopiva festivaalin järjestämiseen. Kymmenvuotisjuhliaan vuoden myöhässä viettävä tapahtuma näyttää todellakin erilaiselta vuonna 2021.
”Nyt kyseessä on kahden päivän mittainen tapahtuma, johon osallistuu 2 000 henkilöä per päivä. Ja toki musiikkitarjontakin on monimuotoisempaa, vaikka tunnelmassa on haluttu pitää mukana akustisia viboja esimerkiksi klubilavan keikkojen osalta.”
Åqvist naurahtaa myös tapahtumajärjestäjien otteen olevan ajan myötä vahvempi.
”On meidän toimintamme tässä vuosien aikana ammattimaistunut. Ensimmäisenä vuonna olimme kyllä aika keltanokkia, nyt kun katsoo taaksepäin.”
Åqvist tietää, että festarifiilis syntyy useasta pienestä tekijästä. Hän vinkkaa vaihtamaan lipun rannekkeeseen jo ennakkoon ja suosimaan mahdollisuuksien mukaan festivaalikuljetuksia. Pandemiatilanteen vuoksi ruuhka- ja jonotilanteissa suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä.
”Näillä pienillä ennakkovalmisteluilla festivaalikokemuksesta tulee mahdollisimman rento.”