Laulaja-lauluntekijä Jukka Ruottinen taipuu grungesta indieen

Ensimmäisellä Kaupunniklubilla esiintyvä laulaja-lauluntekijä Jukka Ruottinen on mukana useissa eri rock- ja grungeyhtyeissä, mutta soolotuotannossaan hän nojaa rauhalliseen indie-tunnelmaan, akustisuuteen ja melodisuuteen.

Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Johanna Mattola

Oululaisen laulaja-lauluntekijä Jukka Ruottisen sooloura käynnistyi vuonna 2011, kun hän julkaisi debyyttilevynsä Aw don’t you worry. Yhdeksän vuoden aikana hän on ehtinyt jättää sormenjälkensä soolomateriaalin lisäksi useiden eri bändien tuotantoon.

Ruottisen soolotuotannon soundimaailma nojautuu vahvasti perinteiseen amerikkalaiseen laulaja-lauluntekijäperinteeseen. Hän luettelee esikuvikseen muun muassa Bob Dylanin, Leonard Cohenin sekä Nick Draken. Bänditouhuissa Ruottinen pääsee puolestaan revittelemään grungen parissa, josta hän innostui yläasteikäisenä.

”Opettelin soittamaan kitaraa juuri silloin, kun grunge-aalto iski Suomeen. Nirvana oli yksi suosikkibändeistäni, heillä oli simppeleitä biisejä, joita oli helppo harjoitella. Oman tyylin löytyminen ruokki innostusta aloittaa omien kappaleiden tekeminen”, Ruottinen muistelee.

Ruottinen on ehtinyt takoa montaa eri rautaa lyhyessä ajassa: Deadglow -yhtye nauhoittaa parasta aikaa uutta materiaalia, suomenkielistä rokkia soittava Bom Lulu puolestaan työstää kokopitkää levyä, jonka on tarkoitus ilmestyä lokakuussa. Tauolla olevan rokkibändi The Psycho Seasonin riveissä hän on päässyt nousemaan maineikkaan Qstock -festivaalin lavalle.

”Bändeihin olen päätynyt siten, että minua on pyydetty niihin mukaan. Yhtyeiden biisit ovat olleet valmiita instrumental -kappaleita, joihin olen tuonut oman näkemykseni lyriikoiden ja laulumelodioiden muodossa. Työnjako on sujunut yhtyeissä hyvin luontevasti, kenelläkään ei ole ollut tarvetta puuttua toisten tekemiseen”, Ruottinen pohtii.

Tarinallisuutta ja tuokiokuvia

Bändirähinöiden vastapainona Ruottisen oma materiaali kulkee seesteisemmissä maisemissa. Hän kuvailee musiikkinsa olevan rauhallista indie-tyyppistä fiilistelyä, jonka perusta on akustisuudessa ja melodisuudessa. Sanoittajana hän pyrkii omakohtaisuuteen ja tarinallisuuteen: kappaleista muodostuu ikään kuin tuokiokuvia. Ruottinen kirjoittaa kappaleensa englanniksi esikuviensa tapaan.

”Osaan jollakin tavalla eläytyä paremmin englannin kielellä, tietyt fraasit ovat tuttuja jo entuudestaan. Joitakin suomenkielisiä tekstejä olen tehnyt, mutta ne ovat toistaiseksi jääneet vielä laatikon pohjalle. Bom Lulu -yhtyeelle olen tehnyt sanoituksia suomeksi, se onkin ollut varsin mielenkiintoista”, hän naurahtaa.

Ruottisen musiikki on tavoittanut oululaiskuulijoiden korvien lisäksi myös eteläafrikkalaisia ja australialaisia musiikin ystäviä. The Psycho Seasonin tuotantoa päätyi aikoinaan eteläafrikkalaisen nettiradio SME Fusion Radion taajuuksille, jonka myötä kanava kiinnostui myös Ruottisen omasta tuotannosta. Hän kertoo tehneensä kanavan kanssa yhteistyötä muun muassa etähaastattelujen kautta.

Uutta musiikkia syntyy ripeään tahtiin

Musiikin tekeminen on ollut Ruottiselle jo nuoresta saakka tietynlainen turvapaikka, jota ympäröivän maailman melu ei tavoita. Hän kuvaa sanoitusten saavan usein alkunsa vaikkapa kävelylenkillä.

”Jos jokin asia mietityttää, se saattaa pulpahtaa päähän ajatuksena, josta idea lähtee laajenemaan vaikkapa kappaleen kertosäkeeksi. Kirjaan paljon ylös omia mietintöjä, jotka puen jatkojalostuksen kautta kokonaisiksi biiseiksi. Paljon materiaalia menee tosin myös roskiin. Jokainen biisi ei päädy automaattisesti julkaistavaksi. Pidän omaa rimaani melko korkealla.”

Ruottinen on tykittänyt tämän vuoden aikana musiikkipalvelu Spotifyihin kuusi uutta sinkkua, ja viime vuonna hän julkaisi kolme biisiä sisältävän EP:n. Tulevaisuudessa Ruottisen tarkoituksena on kerätä kasaan materiaalia joko kokopitkää albumia tai jonkinlaista kokoelmalevyä varten. Uuden musiikin tekeminen on luonnollisesti verottanut aikaa keikkailulta, mutta nyt Ruottinen palaa lavoille kuluvan viikon lauantaina järjestettävässä Kaupunniklubi goes Alppila -tapahtumassa Maistilan patiolla.

”Luvassa on mahdollisesti joitakin julkaisemattomia kappaleita, sekä biisejä, jotka eivät löydy suoratoistopalveluista. Muutama cover-biisikin löytää ehkä tiensä settilistaan”, Ruottinen vinkkaa.

Jukka Ruottinen esiintyy Kaupunniklubi goes Alppila-tapahtumassa Maistilan terassilla (Kaarnatie 20) lauantaina 22.8.2020 kello 17 alkaen.

Seuraa Jukka Ruottista Facebookissa ja Instagramissa.  

Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.
Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu