Ouluuksin perustaja Päivi Mäkelä: ”Tyyli on paljon enemmän kuin merkkivaatteet”

Oululaista katutyyliä seuraava Ouluuks täyttää pian kolme vuotta. Tyyli, pukeutuminen ja valokuvaus ovat kiehtoneet sivuston perustanutta Päivi Mäkelää lapsesta saakka.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Iina Tauriainen

Elokuussa 2017 Päivi Mäkelää jännitti.

Hän oli ylittämässä Aleksanterinkadun ja Kauppurienkadun risteystä nähdessään parivaljakon, jota ei voinut ohittaa. Hän oli suunnitellut tätä jo kauan, mutta silti sydän pamppaili.

”Hei, teillä on upea tyyli. Saisinko kuvata teidät?”, Mäkelä huikkasi.

Kaksikko suostui ja pääsi ensimmäisten Ouluuks -katutyylisivustolle kuvattujen henkilöiden joukkoon.

Nykyään Mäkelä kuvaa Oulun kaduilla lähes viikoittain. Vuosien varrella Ouluuks on kasvanut omaleimaiseksi brändiksi ja mediaksi, jossa on katutyylikuvien lisäksi haastatteluita, vaatekaappiesittelyitä ja kaupallisia yhteistöitä. Harrastuksesta on tullut Mäkelälle yritystoimintaa.

Nyt elämässä puhaltavat uudet tuulet. Ouluuks ja Kaupunnimedia avaavat yhteiset verkkosivut kesän 2020 aikana. Mäkelä odottaa tulevaa innolla.

Verkkosivujen yhdistymisen ja sisällöntuotantoon liittyvän yhteistyön myötä hänelle vapautuu lisää työaikaa. Se tulee näkymään yleisölle katutyylikuvien ja muiden juttujen lisääntymisenä.

Jatkossa Mäkelä haluaa tuottaa yhä monipuolisempia sisältöjä, pohtia tyyliä aiempaa syvällisemmin ja kehittyä itse valokuvaajana.

”Kun sivut yhdistyvät, verkkosivuilta löytyy muitakin juttuja, kulttuuria ja ihmisiä, jotka voivat kiinnostaa tyylistä kiinnostunutta kohderyhmääni. Vain taivas on rajana, tässähän voi keksiä vaikka mitä”, Mäkelä suunnittelee.


Tyyli löytyi yliopistosta

2000-luvun alkupuolella Mäkelä käänsi katseita kulkiessaan Pulkkilan kirkonkylällä. Tuolloin trendikkäiden leveälahkeisten farkkujen ja lyhyiden trikoopaitojen sijaan Mäkelä suosi ruskean ja vihreän sävyjä sekä luonnonläheisiä materiaaleja. Hänellä oli rastat ja maata vilistävä neuletakki, jonka hihoihin hän oli ommellut rauhanmerkin ja Korn-bändin logon.
Vaikka pienellä paikkakunnalla oma vahva tyyli ei ollut aina ihan läpihuutojuttu, Mäkelä kertoo saaneensa olla varsin rauhassa sellainen kuin on.

”Oli minulla siinä kyllä näyttämisenhaluakin. Vaikka sain kuulla tyylistäni, se ei minua estänyt.”, hän naurahtaa.

Tyyli, pukeutuminen ja valokuvaus ovat aina kiehtoneet Mäkelää. Yläkoulussa hänellä oli tapana ommella yhdessä isoäitinsä kanssa ja tehdä vaatteita itse. Inspiraatiota hän sai esimerkiksi Irc-Gallerian persoonallisista profiileista ja Sinkkuelämää-sarjan monipuolisesta puvustuksesta.

”Tyyli merkitsi minulle jo silloin itsensä ilmentämistä”, hän kertoo.

Vaatteet ja asusteet houkuttelivat Mäkelää myös ammatillisesti. Hän oli viettänyt lapsuutensa maatilalla ja näki omankin tulevaisuutensa ammatissa, jossa saisi tehdä jotain käsillään. Akateeminen maailma ei tuntunut luontevalta. Sen sijaan Mäkelä haaveili ompelijan työstä.
”Vielä yläasteella ajattelin, että en mene lukioon. Ja kun sitten kuitenkin päädyin lukioon, ajattelin, että no ei ainakaan yliopistoon. Mutta niin sekin sitten muuttui”, hän naurahtaa.
Lukiossa Mäkelä tapasi tulevan aviomiehensä, joka opiskeli tuolloin Oulun yliopistossa. Poikaystävän arkea seuratessaan Mäkelän käsitys yliopisto-opiskelusta muuttui, ja pääsykokeisiin meneminen alkoikin tuntua houkuttelevalta.

Muutaman välivuoden jälkeen Mäkelä aloitti kasvatustieteen opinnot. Vaikka ompelijan ammatti sai jäädä, tyyli ei lakannut kiehtomasta häntä. Sen sijaan, että Mäkelä olisi suunnitellut ja ommellut vaatteita toisille, hän alkoikin pohtia omaa tyyliään.

”Tuntuu, että yliopistovuosina minä löysin oman tyylini. Silloin ymmärsin, mitä se oikeastaan on.”


Tärkeintä on kohtaaminen

Mitä minä elämältäni haluan?

Vuonna 2016 Mäkelä oli äitiyslomalla, ja huomasi miettivänsä asiaa toistuvasti. Hän oli jo pitkään kaivannut vaihtelua työelämään. Lapsen syntymän myötä kysymys tulevaisuudesta alkoi nousta yhä voimakkaammin pintaan.

”Kaipasin jotain omaa projektia. Koko lapseni ensimmäisen vuoden ajan pohdin, mitä se olisi”, hän muistelee.

Todellisuudessa idea Ouluuksista oli syntynyt jo kuusi vuotta aiemmin. Mäkelä oli pyöritellyt ajatusta kauan, mutta siihen tarttuminen tuntui pelottavalta. Oliko tässä mitään järkeä? Mitä ihmiset ajattelisivat? Yhtä aikaa hän murehti, ehtisikö joku toteuttaa idean ensin.

Äitiyslomalla Mäkelä rohkaistui. Hän halusi ainakin yrittää. Elokuun alussa 2017 hän otti kameransa ja lähti kaupungille.

Valokuvatessa Mäkelälle on tärkeintä kohtaaminen kuvattavan kanssa. Niissä hetkissä hän on halunnut olla aina läsnä koko sydämellään. Jokainen kuva herättää Mäkelässä jälkeenpäin muiston siitä, millainen tunnelma tilanteessa vallitsi.

”Sehän on ihan tutkittua, että kanssakäyminen tuntemattomien kanssa lisää onnellisuutta. Tunsin sen todella vahvasti alusta saakka ja tunnen sen edelleen. Varsinkin alkuaikoina adrenaliinipiikki oli hurja. Kun lopetin kuvaamisen, soitin aina miehelleni ja kerroin innoissani, miten kivaa taas oli”, Mäkelä kertoo hymyillen.


Vapautunut katutyyli

Ensin Ouluuksin kuvien ohessa oli vain henkilön nimi ja ikä. Nykyään julkaisut voivat kertoa myös sen, miten kuvattavan tyyli on syntynyt tai mitä se hänelle merkitsee. Se, mitä vaatemerkkejä kuvattavilla on yllään, ei ole Mäkelän mielestä olennaista.

”En halua, että ihmisillä on sellainen olo, että heillä pitäisi olla päällä jotain kallista tai merkkituotteita. Tyyli ei ole sitä. Se on paljon enemmän”, Mäkelä sanoo.

Mäkelä itse omaksuu harvoin ohimeneviä trendejä, joita näkyy katukuvassa kuukauden tai pari. Kun hän ostaa vaatteita tai asusteita, tärkeintä on niiden ajattomuus ja laatu. Jos vaatteesta näkee, ettei se kestä käyttöä tai aikaa, se saa jäädä rekkiin.

”Pyrin ostamaan laadukkaita, pitkäikäisiä ja enenevässä määrin kotimaisia tuotteita. Suomalaisia vaatteita löytyy nykyään jo aika hyvin, oli koko tai tyyli mikä tahansa. Ennen oli lähinnä Marimekkoa ja runsaita kuoseja, siitä on menty hurjasti eteenpäin”, Mäkelä kiittelee.
Oululainen katutyyli on Mäkelän arvion mukaan kehittynyt viime vuosina merkittävästi. Samanlaista viestiä hän on saanut myös seuraajilta ja kuvattavilta.

”Tuntuu, että on menty vapaampaan suuntaan. Enää ei ole vain yhtä trendikästä juttua, vaan nyt sallitaan enemmän erilaisia tyylejä.”

Tänäkin päivänä tyyli merkitsee Mäkelälle ennen kaikkea itseilmaisua ja taidemuotoa. Harmonisen asun luominen on mielenkiintoinen prosessi, jossa pukeutuja saa toteuttaa itseään. Ollakseen tyylikäs ei tarvitse kuitenkaan laittautua aina viimeisen päälle. Kauppaan voi hyvin mennä verkkareissa, jos siltä tuntuu.

”Tyyli ei ole stressattava asia. Paras tyylivinkkini onkin se, että pukeudu siihen, missä tunnet olosi mukavaksi. Näytät hyvältä ja tyylikkäältä, kun sinulla on mukava olla.”

Seuraa Ouluuksia Instagramissa ja tutustu verkkosivuihin osoitteessa www.ouluuks.fi

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu