Pappakahvit-podcast parantaa maailmaa puhumalla

Kahvipöytäkeskustelusta podcastiksi muovautunut Pappakahvit tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin rautaisen rennolla otteella.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Tulevana lauantaina paikallisen Pappakahvit-podcastin puuhamiehet Mikko Repka ja Juhani Parhiala juontavat Kaupunnimedian järjestämän klubi-illan ravintola Maistilan patiolla Alppilassa. Luvassa on musiikin ja juomien lisäksi siis myös mielenkiintoista keskustelua niin musiikista kuin vinyylilevy- ja olutkulttuuristakin.

”Eritoten vinyylit ja makuoluet ovat Suomessa jokseenkin tuoreita harrastuksia, vaikka niillä on maailmalla pitkät perinteet”, Pappakahvien Parhiala kertoo.

Pappakahvit-podcast tarttuukin usein erilaisiin ilmiöihin, yrittäen ymmärtää maailmaa hieman paremmin.

”Maailma ei ole mustavalkoinen, vaan eettisesti vaikeimmatkin kysymykset ovat usein harmaan sävyjä täynnä. Alkujaan lähdimme pohtimaan vaikeita kysymyksiä keskenämme, mutta kymmenennen jakson kohdalla totesimme, että tuomalla vieraita mukaan pystymme avartamaan ymmärrystämme vielä laajemmin”, Repka kertoo.

Podcastin tavoitteena on edistää keskustelukulttuuria, joka some-aikana voi helposti unohtua.

”Maailma on monimutkainen paikka, emmekä väitä ymmärtävämme sitä erityisen hyvin, mutta ainakin voimme yrittää kehittää ymmärrystämme. Toivottavasti pystymme tekemään sen siten, että kannamme kortemme paremman keskustelukulttuurin eteen”, Repka tiivistää.

Mikko Repka parantaa maailmaa keskustelemalla.

Rentoa otetta ja suuria kysymyksiä

Viime vuoden syyskuussa nauhoitettu pilottijakso aloitti Pappakahvien ensimmäisen tuotantokauden, johon mahtuu yhteensä 19 jaksoa. Podcastin saama positiivinen palaute on ollut ilahduttava yllätys tekijöilleen.

”Kuulijakunta tuntuu pitävän siitä, ettemme ole tuomitsevia, äkkipikaisia tai perusteettomia heittelemään mielipiteitämme. Otamme tämän palautteen nöyränä vastaan, koska alkujaan pohdimme kovasti, että kuka helvetti näitä nyt jaksaa kuunnella. Hämmästyttävän monet, vaikka formaattimme ei ole mikään kevyt välipala korville”, Parhiala kertoo.

Pappakahvien ensimmäisellä tuotantokaudella puhuttiin niin rasismista, uskonnosta kuin erotiikastakin.

”Aihepiirimme saattavat olla haastavia, mutta niiden käsittely rauhallisella ja pohdiskelevalla otteella tuo järkeä tähän maailmaan. Kaikki ei ole 15 sekunnin someklipin tai klikkiotsikon avulla kerrottavissa”, Parhiala summaa.

Pappakahvien seuraava tuotantokausi starttaa lauantaina Kaupunni goes Alppila-tapahtumassa. Ensimmäisen kauden rentoa otetta on luvassa tulevissakin jaksoissa, isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä unohtamatta.

”Yksi iso teema toisella tuotantokaudella tulee olemaan Oulun kaupunkikulttuuri ja se, miksi se ei näy missään, vaikka täällä tehdään kansallisesti korkeatasoisia asioita”, kaksikko pohtii.

Pappakahvien podcast-jaksot kestävät noin tunnista kahteen tuntiin. ”Kaikki ei ole 15 sekunnin someklipin tai klikkiotsikon avulla kerrottavissa”, Juhani Parhiala sanoo.

Kunnianosoitus huoltoasemien parlamenteille

Parhiala ja Repka pitävät paikallisuuden säilyttämistä erittäin tärkeänä ja haluavat olla mukana kehittämässä paikallisuutta erityisesti Oulussa.

”Pelkäämme, että kaupunkimme maisema ja kulttuurielämä karkaa itsemme ulottumattomiin, kun keskusta tyhjenee pienistä yksityisistä kahviloista ja liikkeistä. Vaikka olemme vain höpöttelijöitä, niin pyrimme parhaamme mukaan tuomaan esille tapoja ja ajatuksia siitä, miten paikallisuutta voi tukea järkevästi ja kestävästi”, kaksikko kertoo.

Podcastin juuret löytyvät entisen Cafe Bisketin kahvipöydästä, josta myös podcastin nimi juontuu.

”Ennen podcastia kävimme kahvittelemassa Bisketissä muutaman viikon välein. Jutustelumme muistutti lähinnä huoltoasemien ”parlamenttien” maailmanparannusmeininkiä. Tämä johti siihen, että kun aloimme utelemaan toisiamme kahville, laitoimme kalenteriin merkinnäksi pappakahvit. Kun viimein aloimme nauhoittamaan podcastia, nimi oli itsestäänselvyys. Nimemme onkin kunnianosoitus ikiaikaiselle huoltoasemaparlamentarismille. Suomalaiselle versiolle filosofisesta keskustelusta”, kaksikko kiteyttää.

Podcast syntyy keskusteluista kahvikupin äärellä, maailmaa parantaen, ja sen merkitys on kaksikolle myös kyseisen sanonnan veroinen.

”Pappakahvit oli ennen podcastiakin meille terapeuttista. Tavoitteetonta keskustelua työelämän järjettömän kiireen ja tuloshakuisuuden keskellä. Edelleen se on meille sitä. Ei kiirehditä. Tehdään sitä mikä itselle tuntuu hyvältä”.

Kuuntele Pappakahveja Spotifyssa. 

Pappakahvit-podcast juontaa Kaupunniklubi goes Alppila -tapahtuman Maistilan patiolla yhdessä laulaja-lauluntekijä Jukka Ruottisen kanssa lauantaina 22.8.2020 klo 17 alkaen.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu