Pentti Punkin Syntymäpäivät loihtii laadukasta ja sisältörikasta lastenmusiikkia

Kolmen isän, varhaiskasvattajan ja muusikon vuonna 2017 perustama lastenmusiikkiyhtye Pentti Punkin Syntymäpäivät julkaisee ensimmäisen, kahden kappaleen digisinkkunsa perjantaina 28.5. Yhtye peräänkuuluttaa musiikillaan lasten oikeutta kuluttaa heille suunnattua ja tehtyä kulttuuria.

Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Suvi Maaria

Spotify, YouTube ja muut musiikin suoratoistopalvelut ovat ravistelleet musiikin kuluttamisen tapoja viimeisen vuosikymmenen aikana. Ne ovat tuoneet musiikin helposti saataville – kaikki on tarjolla juuri silloin, kun se on itselle sopivaa. Myös lasten vikkelät sormet ovat löytäneet tiensä älylaitteiden näppäimistöjen kautta loputtoman musiikkitarjottimen äärelle.

Vaikka Suomessa tuotetaan laadukasta ja monipuolista lastenmusiikkia, ohjautuvat lapset yhä useammin ja aikaisemmassa vaiheessa populaarimusiikin pariin.

”Aikuisethan toimivat portinvartijoina myös lastenmusiikille. Aikuisen tehtävä on ohjata lapsi ikätasoisen musiikin äärelle”, toteaa Pentti Punkin Syntymäpäivät-yhtyeen perkussionistibasisti Antti Kokko.

Bänditoverit Hiski Pajuniemi (laulu, puhaltimet ja kielisoittimet) ja Valtteri Huovinen (laulu, kitara) nyökyttelevät vieressä.  Bändi tietää mistä puhuu: sen kaikki jäsenet ovat varhaiskasvattajia, joilla on kokemusta sekä lasten kanssa työskentelystä että omien lasten musiikkikasvatuksesta.

Lastenmusiikissa voi tapahtua mitä vaan

Pentti Punkin Syntymäpäivät sai alkunsa, kun kolmikko tapasi toisensa päiväkotimaailmassa. Muusikkotaustaiset miehet panivat merkille, että lasten kanssa musisoidessa oma ajatus pääsee virtaamaan vapaammin ja samalla tietynlaiset rajoitukset poistuvat: lastenmusiikissa voi tapahtua ihan mitä vaan.

”Lastenmusiikissa saa aidosti ja hiomattomasti näyttää tunteita ja puhua niistä.  Lyriikoissa ei tarvitse lähestyä asioita mahtavien metaforien kautta, vaan kieli on parhaimmillaan hyvin arkista”, Pajuniemi pohtii.

Bändin jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että lastenmusiikin tekeminen tuntuu merkitykselliseltä.

”Aikuisena haluaa olla vaikuttamassa siihen, millaisia arvoja lapsille välittää. He ovat kuitenkin niitä tulevaisuuden aikuisia. Lapsista koostuva yleisö on myös hyvin vastaanottavaista, se motivoi omaa tekemistä.”

Pentti Punkin Syntymäpäivät-lastenmusiikkiyhtyeessä vaikuttavat Hiski Pajuniemi (vas.), Antti Kokko ja Valtteri Huovinen.

Esikuvina Seppo Sammakko ja Soiva Siili

Pentti Punkin Syntymäpäivät julkaisee perjantaina debyyttisinglensä, kahden kappaleen digisinkun Pentti Punkin punttipenkki/Uistimista parhain. Yhtyeen tuotannossa kuuluu miesten muusikkotausta – biiseissä on vivahteita niin rockista, jazzista kuin irlantilaisesta musiikista. Bändi on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo saada täytettä takanreunukselle: Lastenmusiikki ry palkitsi heidät viime vuonna vuoden tulokas 2020-palkinnolla valtakunnallisessa Jellonagaalassa.

Bändi kokee lastenmusiikin tilanteen olevan Suomen mittakaavassa kohtalaisen hyvä. Lapsille tehdään monipuolista musiikkia ammattitaidolla, ja tekeminen on järjestäytynyttä Lastenmusiikki ry:n kautta. Omiksi esikuvikseen he mainitsevat muun muassa oululaisen pitkän linjan tekijän, Seppo Sammakkona tunnetun Seppo Kuusikon. Myös Soivan Siilin tuotanto puhuttelee bändiä.

”Seppo Kuusikolla on hieno kiteyttämisen taito. Soiva Siili puolestaan vaikuttaa herkkyydellään ja aitoudellaan. Heidän musiikkinsa on hyvin yksinkertaista, mutta koskettavaa.”

”Parhaat ideat biiseihin tulevat usein suoraan lapsilta.”

Lapsilla oikeus nauttia ikätasoisesta kulttuurista

Miehet puhuvat vahvasti sen puolesta, että lapsille tarjottaisiin mahdollisimman monipuolisia kulttuurikokemuksia. Valtteri Huovinen korostaa päiväkodin merkitystä asiassa.

”Päiväkodilla on suuri rooli esimerkiksi siinä, miten siellä tuodaan esille laadukasta lastenmusiikkia eri muodoissa. Päiväkodin vaikutus voi ulottua kotiin asti, jossa musiikkia lopulta kulutetaan.”

Bändi toteaa, että päiväkodin musiikkikasvatuksen määrä ja laatu on hyvin paljolti päiväkodista ja kasvattajasta kiinni. Myös aikuiset voivat jännittää lasten edessä soittamista tai laulamista.

”Laulaminen on hyvin henkilökohtaista verrattuna vaikkapa kädentaidollisiin harrasteisiin. Toisaalta varhaiskasvatus on ympäristönä armollinen lähteä kokeilemaan musisointia. Vaikka musiikillinen taitotaso oli ensimmäisten päiväkotiharjoittelujen aikana vasta kehittymässä, lapsiyleisö ei nauranut eikä osoitellut sormella. Mokille voitiin nauraa lasten kanssa yhdessä”, Huovinen ja Pajuniemi muistelevat.

Musiikki auttaa vaikeissa tilanteissa

Pentti Punkin Syntymäpäivät on kesän aikana aktiivinen uuden musiikin julkaisun kanssa. Debyyttisinkulle seuraa jatkoa heti heinäkuun alussa, kun Muurahainen ja menninkäiset – niminen single julkaistaan 2.7. Bändi viimeistelee myös ensimmäistä kokopitkää levyään kesän aikana Oulun Kaupungilta saamansa apurahan turvin.

Musiikki on bändin jäsenille paitsi työtä, myös väylä itseilmaisuun ja sosiaaliseen yhteyteen.

”On vaikea kuvitella elämää ilman musiikkia, se auttaa kaikkeen. Hankalatkin tilanteet selviävät usein musiikin avulla. Hyödynnän tätä myös lasten kanssa työskennellessäni – olen ratkonut lasten kanssa monet kinkkiset tai ikävät hetket musiikin toimiessa hyvänä apukätenä”, Antti Kokko kiteyttää.

Pentti Punkin Syntymäpäivät-yhtyettä voi seurata sosiaalisessa mediassa Facebookissa ja Instagramissa

Tuore sinkku löytyy Spotifysta

Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.
Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu