Pintaa syvemmältä – Kuun Pimeä Puoli ja Kuuro Koira julkaisivat yhteisen singlen

Kuun Pimeä Puoli ja rap-artisti Kuuro Koira julkaisivat huhtikuussa kappaleen, jonka valoisa sävel saa tummia sävyjä lähisuhdeväkivaltaa käsittelevästä sanoituksesta.

Teksti: Kalle Juntunen
Kuvat: Suvi Maaria

Kertoisitteko aluksi, että mistä artistinimenne oikein tulevat?

Kuun Pimeä Puoli, Jarmo ja Sanni Luttinen: Aktiivinen cover-bändimme Lokakuun Linnut esittää hyvän mielen musaa ja aloittaessamme tekemään synkkätunnelmaisempaa omaa tuotantoa syntyi Kuun Pimeä Puoli. Yhtyeeseen kuuluvat lisäksemme rumpali Juha Peltola ja basisti Pekka Junttila. He ovat loistavia muusikoita.

Kuuro Koira: Sehän meni niin, että kirjoitin aluksi englanniksi nimellä Def Dog joka kääntyi sittemmin suomeksi. Musiikissani kuuluu vahvasti Snoop Dogg vaikutteet ja olen myös luonteeltani koiraihminen.

Kuinka kauan olette tehneet musiikkia?

Kuuro Koira: Hiphop iskeytyi minuun veljeni vinyylilevyjen kautta 1980-luvun loppupuolella. Harrastin myös breakdancea ja tanssimista ylipäätään. Freestylaamisen aloitin vuonna 1998 ja tuolloin Ivalossa räppäsi tietääkseni vain Ezkimo. Ensimmäinen kerta mahtoi olla mökkireissulla erään kaverini kommentoidessa: “Ei vittu, mitä sä oikein teet?”

Kahdeksankesäisenä ryhdyin soittamaan rumpuja, jonka lisäksi rock- ja hevitaustaa löytyy yläaste-ajoilta lähtien. Biittien väsäämisestä innostuin vuonna 2002.

K.G.B.n (Kaukovainio Ghetto Boys) Helsingin keikan jälkeisellä automatkalla Panama Rayon kanssa perustettu Haittavaikutus julkaisi debyyttilevyn Oma lehmä ojassa keväällä 2011. Efta liittyi yhtyeeseen vuonna 2008. Julma Henri toimi bändin managerina ja promosi meitä voimakkaasti etelässä. Tuupo oli fiktiivinen ja rivo gangsta-hahmo, jonka kehitin K.G.B. possea varten. Haittavaikutus teki kantaa ottavaa ja energistä musaa punk-vivahteella. Puutuimme epäkohtiin ja maalasimme lyyristä kuvaa ympäröivästä todellisuudesta.

KPP Jarmo: Olisikohan se ollut 1996, kun innostuin kitaransoitosta. Metallica ja kasarisoundi oli silloin kova juttu. Soitin useammassakin yhtyeessä 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkuaikoina, mutta tämän jälkeen musisoin pidemmän jakson kotosalla. Suurin piirtein vuodesta 2010 lähtien on seurannut aktiivinen vaihe monen kokoonpanon kanssa.

KPP Sanni: Mulla on oikeastaan ihan samanlainen tausta, tosin eri puolelta Pohjois-Pohjanmaata. Haukiputaalainen Zarthas (1996-) oli ensimmäisiä yhtyeitäni. Se on vieläkin voimissaan. Niihin aikoihin demotettiin kaseteille, joita sitten lähetettiin ympäriinsä. Sittemmin kuviossa ovat olleet useat enemmän tai vähemmän toiminnassa olevat cover-bändit.

Julkaisitte huhtikuun alussa uuden singlen Sä et sitä toisesta nää. Millainen on tarina kappaleen takana?

Kuun Pimeä Puoli: Sanni alkoi viime juhannuksena työstämään kappaleen sanoitusta Ikaalisissa vietetyn sanoittajaleirin jälkeen. Samalla Jarmo jammaili akustista kitaraa ja biisin runko valmistui. Kappaleen c-osa kuulosti kuitenkin jotenkin jazzmaiselta, joten siihen päätettiin hakea muualta rap-tyylistä soundia.

Sannin siskon mies vinkkasi Kuuron Koiran sopivan tähän mainiosti ja kappaleeseen syntyikin kaivattua aggressiivisuutta. Jarmo oli taannoin ottanut kitaratunteja legendaarisen heviyhtyeen Zero Ninen Timo Käsmältä ja saimme myös hänet vierailijaksi. E-Studion Jyri Riikonen miksasi ja Petri Majuri masteroi kappaleen. Haukiputaalla sijaitsevassa ravintola Pirtissä videon ohjannut ja editoinut Jani Kakko, valaisusta vastannut Teemu Valtanen sekä muu työryhmä ansaitsevat myös lämpimät kiitokset.

Kuuro Koira: Kirjoitin riimit vasta äänityspäivänä, sillä olin hieman aiemmin kärsinyt aivotärähdyksestä, enkä kyennyt toviin tekemään musaa. Teksti syntyi muutamassa minuutissa ja tiesin heti, että se natsaa hyvin. Tuolloin tuntui, että ääni kestää ja se tietty tunnetila kuuluu säkeistöstä. 

Olin katsomassa Zero Ninea vuonna 1993 Inarissa Saarikosken lavalla ja tuntui mahtavalta päästä samaan projektiin Käsmän kanssa.

Kappaleessa käsitellään lähisuhdeväkivaltaa. Tällaisia yhteiskunnallisia teemoja ja epäkohtia ei ole nostettu suomalaisen musiikin kentällä esiin enää yhtä herkästi kuin jokunen vuosikymmen taaksepäin. Oletteko samaa mieltä?

Kuun Pimeä Puoli: Kyllä. Monet aiheet eivät ole yhtä miellyttävää kuunneltavaa kuin kevyemmät teemat ja sellainen bilemeininki. Sä et sitä toisesta nää on sävellyksellisesti valoisa, kun taas sanoitus pitää sisällään syvempiä merkityksiä. Toisesta ei voi välttämättä vuosienkaan päästä nähdä, että minkälainen se on. Jokainen ihminen pitää sisällään omanlaisensa arvoituksen. Lähisuhdeväkivalta on teemana häpeällinen mutta laulun keinoin sitä oli helpompaa lähestyä. Onhan se hankalaa myöntää, että toinen ei olekaan sellainen mitä on ajatellut.

Kuuro Koira: Ehdottomasti. Pohdin ja ihmettelen usein, että miksi näinä aikoina ei tehdä enemmän kantaa ottavaa musaa? Missä on sanoma? Entä katujen tarinoiden raportointi? Perussuomalaisten aatteiden tunkeutuminen alakulttuureihin on äärimmäisen huolestuttavaa. Hiphop ja muukalaisviha eivät kuulu koskaan yhteen. Tuolta löytyy junnuja ja vanhempiakin tekijöitä, jotka käyttävät musiikkia tylysti hyväkseen eivätkä kunnioita kulttuurin juuria ja arvoja. Sitä ei voi sallia. 

Älä tee hiphoppia tai punkia jos et ymmärrä mistä tässä on kyse! Musateollisuus on mennyt kaupalliseen ja muoviseen suuntaan. Tuloksena syntyy sieluttomia liukuhihnalla tuotettuja hittejä, ja sama ilmiö toistuu elokuvapuolellakin. Toki underground on sitten asia erikseen.

Jarmo (kuvassa vas.) ja Sanni Luttinen halusivat uuteen kappaleeseen rap-soundia. Kuuron Koiran (keskellä) kanssa tehdyn yhteistyön kautta kappaleeseen saatiin kaivattua aggressiivisuutta.

Kuinka luotte taidetta?

Kuuro Koira: Se vähän riippuu. Kyse on myös sen päivän fiiliksestä. Tuotanto- ja sävellysprosessi alkaa esimerkiksi siten, että soittelen pianoa jonka päälle sitten laulan tai freestylaan. Tuskasta ja kärsimyksestä kehkeytyy merkittävintä taidetta. Kertosäe syntyy ensimmäisenä ja teenkin monesti kappaleen heti kerralla alusta loppuun. Olen luovimmillani syksystä alkukevääseen asti. Sen jälkeen nautin luonnosta eikä musiikin tekoa niinkään edes ajattele.

KPP Jarmo: Biisi-ideat pyörivät mielessä jatkuvasti, myös töissä ja öiseen aikaan. Siirrän useimmiten vapaamuotoisen soittelun tuloksena syntyneen pohjan koneelle, jonka jälkeen alan kasaamaan kokonaisuutta. Sanoitukset saavat alkunsa säveltämisen lomassa.

KPP Sanni: Mun työskentely etenee usein siten, että lähden tekemään sanoituksia ja laulumelodiaa Jarmon träkkiin. Eräskin sanoitusidea muodostui lukiessani näyttelijä Siiri Angerkoskesta kertovaa artikkelia. Hänen tarinansa tuntui niin kohtalokkaalta. Ympäröivä maailma sekä nähdyt ja koetut aiheet herättävät kiinnostusta. Harvoin kuitenkaan kirjoitan suoranaisesti omasta elämästä, vaikka sitä reflektoikin kaikkea itsensä kautta. Useat tekstit jäävät ikään kuin odottamaan niihin sopivia kappaleita.

Uuden singlen on julkaissut Atomirotta-yhtyeen jäsenten perustama levy-yhtiö Atomi. Miten yhteistyönne Atomin kanssa sai alkunsa?

Kuun Pimeä Puoli: Jarmo pisti Rane Raitsikalle Instagramissa viestiä, että tässä olisi heidän tyylinen biisi. Muutaman päivän päästä Rane kertoi pitävänsä tuotoksesta ja ilmaisi Atomin olevan kiinnostunut julkaisemaan sen. Hommat saatiinkin sovittua jo yhden puhelun aikana, vaikka Raitsikan stadin slangia joutuikin välillä kuuntelemaan silimät pyöriänä. Atomirotan J. Pajulaakson ja Mikko Sarjasen (Notkea Rotta) kanssa olemme myös olleet yhteydessä markkinointiin ja muihin seikkoihin liittyen.

Mitä julkaisuja teiltä on lupa odottaa tulevaisuudessa?

Kuun Pimeä Puoli: Meidän kaltaiselle pikkubändille sopii mainiosti edetä single ja video kerrallaan. Tämä siitäkin syystä, että tuotantomme on monipuolista, eikä siten välttämättä vielä sovellu julkaistavaksi kokopitkän levyn muodossa.

Kuuro Koira: Soolodebyyttini Paljon kello. Biiteistä vastaa maan kovin Boom bap -tuottaja BennyBen. Olen myös tekemässä Lappi-teemaista levyä yhdessä Hurja Halla -nimisen kokoonpanon kanssa. Ensimmäinen äänitetty demo kantaa nimeä Kilpisjärven mahtava Saana.

Mitä luulette, miltä oululainen elävän musiikin kulttuuri näyttää pandemian jälkeen?

Kuuro Koira: Tietynlainen varovaisuus tulee näkymään jatkossakin, mutta toisaalta uskon livemusakulttuurin jopa virkistyvän entisiin aikoihin verrattuna. Vihdoinkin pääsemme yhdessä nauttimaan keikoista ainaisen kotona jumittamisen sijaan! Striimien välityksellä en suostu keikkaa tekemään, sehän on kuin treenaisi kirkkaat valot päällä. Olen live-esiintyjä.

Kuun Pimeä Puoli: Olemme toiveikkaita, että ihmiset olisivat kiinnostuneita tukemaan paikallisia yhtyeitä ja kulttuuria. Toivottavasti kovin moni ravintola ei päädy konkurssiin. Kannamme huolta yrittäjien jaksamisesta ja alan tulevaisuudesta. Ihmiset eivät tulevaisuudessa kenties rohkene lähtemään suuriin tapahtumiin yhtä herkästi.

Entä mikä on parasta Oulun keväässä?

Kuun Pimeä Puoli: Sormien paleltumisen välttäminen kylmiä soittokamppeita autosta kaivaessa näihin aikoihin keikkaillessa. Kevät ja kesä tekevät meistä jurottavista oululaisista mukavampia. Ihmiset ovat liikkeellä ja yhtäkkiä myös iloisia.

Kuuro Koira: Aika yllättävä kysymys. Varmaan aurinko.

Kenelle haluaisitte näin lopuksi lähettää terveisiä?

Kuun Pimeä Puoli: Kaikille meidän kuuntelijoille ja soittokavereille.

Kuuro Koira: Äidille.

Katso Sä et sitä toisesta nää -kappaleen musiikkivideo Youtubessa.

Kalle Juntunen

Kalle Juntunen

Kirjoittaja on katukulttuuria laajalti fanittava deejii ja tapahtumatuottaja, joka työstää graduaan paperittomien siirtolaisten toimijuuksista suomalaisessa mediassa.
Kalle Juntunen

Kalle Juntunen

Kirjoittaja on katukulttuuria laajalti fanittava deejii ja tapahtumatuottaja, joka työstää graduaan paperittomien siirtolaisten toimijuuksista suomalaisessa mediassa.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu