Oululainen Henna Holsti on aina pitänyt pukuleikeistä, laittautumisesta ja näyttelemisestä. Burleskissa hän pystyy yhdistämään nämä kaikki. Nyt Holstia kiehtovat draglesquen ilmaisumahdollisuudet.
Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Iina Tauriainen
Oululainen burleskitapahtuma Kinkkuklubi on alkamassa oululaisella Basso Clubilla. Sali on hämärä ja yleisö kuhisee, ilmassa väreilee jännittynyt tunnelma. Sydän pamppailee, musiikki alkaa.
Lavalle astelee rehvakkain askelin mustaan huppariin ja verkkareihin sonnustautunut Oscar, jonka poskia kiertää tarkasti trimmattu parta. Hän alkaa heiluttaa lanteitaan, vähentää vaatteitaan ja kouria haaroväliään. Yleisö hurraa riemuissaan.
Tai ei sittenkään, unohdetaan äskeinen. Tänään ihmisten eteen lipuukin naisellinen O’Detta, joka viettelee yleisön yhdellä ainoalla aistikkaalla ranneliikkeellä. Hänen yllään on höyheniä ja hörselöitä, ja hän suorastaan huokuu erotiikkaa. Jälleen kerran yleisö innostuu.
Asteli lavalle kumpi tahansa, esityksen jälkeen meikin alta paljastuu yksi ja sama henkilö. Sekä Oscar että O’Detta ovat Henna Holstin burleskirooleja.
Ensin oli O’Detta, vähäeleisen elegantti ja viekoitteleva nainen. Hänen ohjelmanumeroissaan saattaa olla hupsuttelua, mutta ei koskaan sellaista räävittömyyttä, kuin Oscarilla.
”O’Detta on minun hieno puoliskoni, jossa minä saan olla hörselöinen ja ihana. Hän on sellainen naisellisuuden ruumiillistuma. Oscar taas tuli höpsöttelyn tarpeeseen. Kun minulla tulee sellainen idea, että ai vitsi onpa kauheaa, niin minulla on Oscar, voin tehdä sen idean hänen kanssaan. O’Detta ei ehkä ryhtyisi kaikkeen, mitä Oscar tekee”, Holsti kuvailee.
Ronski Oscar astui lavalle vasta jokin aika sitten. Hän sai alkunsa Setan juhlissa, joissa Holsti liimasi tekoviikset kasvoilleen ja ajatteli, että kokeillaanpas vielä kainalokarvojakin.
Vaikka mies- ja draglesquetaiteilijoita on Suomen burleskikentällä jo muutamia, selkeä enemmistö esiintyjistä on edelleen naisia. Itsekin naisroolilla aloittanut Holsti kertoo nauttivansa molemmista rooleistaan. Juuri nyt draglesquen ilmaisumahdollisuudet kiehtovat häntä erityisen paljon.
”Drag on hauskaa, se tuntuu omalta. En ole kuitenkaan hylkäämässä O’Dettaa, haluan ehdottomasti pitää hänet mukana. Drag tuntuu kuitenkin jotenkin helpommalta. Ehkä O’Dettana on ajatus, että jos mokaan jotenkin, niin miten selviän siitä, kun pitää olla hieno ja elegantti. Oscarina jos mokaan, voin vetää koko homman läskiksi, ja tehdä siitä itsessään jutun”, Holsti naurahtaa.
Oscar esiintyi heinäkuussa More Burlesquen ja Kinky Carnival Burlesquen järjestämällä Kinkkuklubilla, joka nähdään Basso Clubilla kuukausittain. Tapahtumissa lavalle pääsevät niin ammattilaiset kuin harrastajatkin.
Suuri osa elämää
Vuonna 2017 Holsti siivosi kotiaan, kun hän löysi lattialta Kinky Carnival Burlesquen kortin. Nimi, kuten koko burleski, olivat hänelle aivan vieraita. Holsti kirjoitti kortin tiedot Googlen hakukenttään ja huomasi, että ryhmällä olisi esiintyminen vielä samalla viikolla.
Käyntikortti tuntui houkuttelevalta merkiltä. Holsti päätti mennä katsomaan esitystä.
”Se tapahtui jouhevasti: kävin katsomassa keikan ja ajattelin, että tämä on siisteintä ikinä, tätä haluan tehdä. Heti keikan päätyttyä menin juttelemaan Mette Niskaselle, Kinky Carnival Burlesquen puheenjohtajalle, ja pyysin päästä mukaan”, Holsti muistelee.
Holsti pääsi osallistumaan jo seuraaviin treeneihin. Ensimmäisen keikkansa hän veti saman vuoden sisällä, heti soolona. Burleski imaisi välittömästi mukaansa. Nykyään Holsti on itsekin mukana KCB:n hallitustoiminnassa ja keikkailee kiihtyvällä tahdilla.
”Burleski on tuonut hurjasti uusia ihmisiä elämääni, ja kaverini ovatkin pääasiassa burleski-ihmisiä. Jos joku yhtäkkiä veisi burleskin pois minulta, se tuntuisi todella pahalta. Se on niin suuri osa elämääni”, Holsti sanoo.
Upea juuri tällaisena
Vielä muutama vuosi sitten Holsti koki riisuutumisen ja alastomuuden hyvin intiiminä asiana. Oma keho tuntui vääränlaiselta, sellaisenaan riittämättömältä. Burleskiharrastuksen myötä näkökulma on kuitenkin muuttunut.
”Kaikilla on niitä juttuja, joista ei kehossaan pidä tai joiden kanssa ei ole ihan sinut. Mutta kun menen lavalle, epävarmuudet unohtuvat, eikä niillä asioilla ole muutenkaan väliä. Lavalle noustessa voi tarjota tukea muille ja näyttää, että minä olen tällainen, upea. Se voi antaa monelle voimaa”, Holsti sanoo.
Burleski pyrkii olemaan kehopositiivinen ala, jossa lavalla näkyy kaikenlaisia ihmisiä koosta, sukupuolesta ja iästä riippumatta. Samalla burleski tarjoaa yhdenlaisen vertaistukikanavan niin esiintyjille kuin yleisöllekin. Kinky Carnival on osallistunut myös esimerkiksi Syömishäiriöliitto Sylin #älämahdumuottiin -kampanjaan ja järjestänyt mielenterveysongelmiin liittyviä stigmoja murskaavan Ookkonää hullu -kiertueen.
Seistessään yleisönsä edessä Holsti ei mieti vaatetustaan, kehoaan tai sitä, mitä yleisö siitä ajattelee.
”Ei epävarmuudet sinällään mihinkään häviä, niitä ei vain mieti enää niin paljon. Ja sitä paitsi, jos yleisö ehtii niitä muhkuroitani katsoa, ne keskittyy kyllä ihan väärään asiaan”, Holsti hymähtää.
Holstin ikimuistoisin keikka oli se, jossa Oscar esiintyi ensimmäisen kerran. ”Kun menin lavalle, en ollut siellä itsenäni. Minulla oli ne viikset ja hirvittävä takatukkalisäke, ja tavallaan pystyin olemaan sen kaiken takana, miesten vaatteissa. Se oli virkistävää.”
Leikkisää viehättymistä, ei läähättämistä
Kun keikka on ohi, Holsti leijailee kotiin. Rituaalinomainen maskeeraaminen, muiden esiintyjien kanssa vietetty aika ja yleisön reaktiot saavat hänet kaipaamaan heti takaisin lavalle.
Keikkoja ei onneksi nykyään tarvitse odottaa kovin pitkään. Tapahtumia on Oulussa kuukausittain.
Oululainen burleskiskene on aktivoitunut voimakkaasti viime vuosina. Varsinkin Kinky Carnival Burlesque järjestää Oulun alueella runsaasti tapahtumia, esimerkiksi säännöllisesti pidettävää Kinkkuklubia yhteistyössä More Burlesquen kanssa. More Burlesque puolestaan järjestää burleskin viikkotunteja eritasoisille harrastajille.
”Burleski on kyllä nostanut Oulussa päätään räjähdyksenomaisesti. Suomen laajuisestikin harrastajien määrä on kasvanut todella paljon viime vuosina”, Holsti kertoo.
Vaikka burleski on nyt ennennäkemättömän suosittua, Holsti kertoo, että siihen liittyy yhä ennakkoluuloja.
”Burleskiin ylipäänsä liittyy todella paljon vääriä luuloja, että sinne sitä nyt mennään strippaamaan lettu levällään. Olisi tekopyhää väittää, ettei se olisi strippausta, koska onhan se. Mutta burleskissa idea on siinä, mitä ei näytetä.”
Holsti muistuttaa, ettei lavalla olla koskaan täysin alasti. Genitaalit ja nännit peitetään niin miehiltä kuin naisiltakin. Paljastamista tärkeämpää on teasing-elementti, kiusoittelu, jota esityksellä lähdetään rakentamaan. Kun yleisö alkaa taipua eteenpäin ja huutaa no niiiiin! on esityksessä ollut riittävästi kiusoittelua.
”Eräs kaverini kiteytti sen hyvin: burleskiyleisöön ei mennä virittäytymään seksuaalisesti vaan viehättymään leikkisästi. Se on se idea: sinne mennään katsomaan, että onpa kiva, eikä läähkäämään. Tai no, kyllähän joku varmaan tekee sitäkin”, Holsti nauraa.
”Suurin osa kuitenkin tulee viihtymään ja katsomaan taidetta, teatteria.”