Space Installation Dj’s soittaa levyjä tunteella

Oululainen dj-kollektiivi Space Installation Dj’s on valloittanut paikallista yleisöä erilaisissa musiikkitapahtumissa jo muutaman vuoden ajan. Perjantaina trio ottaa jälleen Elektropation haltuunsa.

Teksti: Eija Eskola
Kuvat: Eija Eskola, Johanna Mattola

Space Installation Dj’s on kolmen oululaisen tiskijukan ryhmä, jossa levyjä pyörittävät Aleksi Koivikko eli Malsson, Ville Venhola eli Tenko sekä Otto Koistinen eli Otto August.

Vinyylilevyjä keräilevä Tenko innostui levyjen soittamisesta ensimmäisenä ostettuaan omat levysoittimet vuonna 2017. Kaverukset viihtyivät yhdessä Elektyrmä-illoissa ja hiljalleen vinyyliharrastus imi kaikki mukaansa. Myös 45 Specialin Open Decksit tulivat tutuiksi.

”Open Deckseillä oluen äärellä ajatus kollektiivista ja yhdessä soittamisesta kasvoi kasvamistaan. Yhteinen taival on hioutunut yhteen muutaman vuoden aikana”, kolmikko muistelee.

Kaikkia kollektiivin jäseniä yhdistää musiikin lisäksi myös kiinnostus tapahtumatuotantoon.
”Aloitin kulttuurituottajan opinnot Jyväskylässä viime syksynä ja se vahvisti entisestään omaa halua tuottaa tapahtumia. Halu tarjota vaihtoehtoista musiikkia ja erilaisia elämyksiä ihmisille ajaa kovasti eteenpäin”, Otto August taustoittaa.

Hän kokee, että elektroninen musiikki on kovassa suosiossa ja se on tarjonnut myös Space Installation Dj’s:lle mahdollisuuksia keikkailla säännöllisesti. Vuoden sisällä kolmikko onkin päässyt soittamaan useita mieleen jääneitä keikkoja.

”Viime vuonna soitettiin Puistopiknikissä, Hollihaan puistossa yhdeksän tunnin setti. Se on yksi ikimuistoisimmista tapahtumista tähän mennessä”, Tenko muistelee.

”Viimeisin Elektropatio on jäänyt myös mieleen. Sinä päivänä tuntui, että kaikki meni putkeen. Miljöö, tunnelma ja yleisö oli mitä mahtavin”, hehkuttaa Malsson.

Otto August, Tenko ja Malsson kokevat, että Oulu on hyvä paikka aloittaa dj-ura.

Oman väylän löytämiseen tarvitaan aikaa

Kollektiivin jäsenten haaveissa on saavuttaa vakinainen sija Oulun elektronisen musiikin piirissä ja päästä tekemään yhteistyötä eri artistien ja tapahtumajärjestäjien kanssa. He toivovat, että Oulusta löytyisi tulevaisuudessa uusiakin paikkoja, jossa voisi järjestää tapahtumia myös isommassa mittakaavassa.

”Pitkällä tähtäimellä olisi myös hienoa päästä esiintymään esimerkiksi Tampereella, josta löytyy levy-yhtiöitä, jotka tuottavat Dub Teknoa, mihin me erityisesti nojaudumme keikoilla”, Otto August kertoo.

Trion musiikkituotanto vaihtelee hiphopista ja räpistä modulaariseen teknoon. Esikuvikseen he nimeävät italialaisen Deep Dub Tekno -vaikuttajan Babe Rootsin sekä oululaisen dj:n ja tapahtumatuottajan Juhani Oivon.

”Oivon Juhani otti meidät aikoinaan siipiensä alle. Hän on näyttänyt suunnan ja sen, mitä kaikkea pystyy saamaan aikaiseksi, kun tekee omaa juttuaan”, Otto August kiittelee.
Kolmikko kokee, että Oulu on hyvä paikka aloittaa dj-ura.

”Oulussa on erittäin tiivis ja solidaarinen skene, jossa otetaan uutta porukkaa vastaan avosylin. Vanhojen lisäksi uusia tekijöitä tulee hyvällä tahdilla ja jokaiselle on tarjolla jotakin. Oman väylän ja tilan löytäminen totta kai vie aikaa, eikä mitään tapahdu yhdessä yössä. Etenkään, jos haluaa tehdä itsensä näköisiä tapahtumia”, Otto August kertoo.

Ensimmäinen Elektropatio oli niin suosittu, että sille on luvassa jatkoa vielä elokuussakin. Kuvassa lavalla levyjä soittaa Tenko.

Inspiraatio kumpuaa musiikin herättämistä tunteista

Kolmikko toivoo tulevaisuudelta vaatimattomasti rauhaa ja rakkautta sekä Space Installation Dj’siä Suomen ja koko maailman kartalle yhdessä oululaisen musiikkikulttuurin kanssa.

”Toivon, että tulevaisuudessakin saadaan tehdä tätä omaa juttua ja kasvatettua oululaisen skenen näkyvyyttä muualla Suomessa. Täällä on paljon alan pitkän linjan osaajia”, Otto August kertoo.

Space Installation Dj’s onkin jo päässyt tekemään yhteistyötä paikallisten kulttuuriyhdistysten kanssa. Viime kesänä Otto August pääsi keikkailemaan Titta På Tuiran ja Oulu Urban Culturen yhdessä järjestämään Metsädiskoon. Sinne juontaa juurensa myös tänään perjantaina jo toistamiseen järjestettävä Elektropatio-konsepti, jossa lavalle pääsee koko kolmikko.

Kesäkuussa Voimalan patiolla järjestetty Elektropatio sai yleisön suosion puolelleen ja perjantain keikan lisäksi luvassa on vielä ainakin elokuinen elektroilta. Myös loppuvuodelle on suunnitelmissa yhteistyökuvioita Oulu Urban Culturen kanssa, mutta tarkemmat tiedot pysyvät vielä salaisuutena. Se kuitenkin tiedetään, että kolmikon aika kuluu työn ja opiskelun ohella pitkälti musiikin parissa.

”Koskaan ei voi olla valmis tai tarpeeksi hyvä siinä mitä tekee. Niin kauan kuin intohimoa riittää, tulee siihen käytettyä myös aikaa”, Otto August miettii.

Trio työskenteleekin paljon tunnepohjalta. Malsson kertoo saavansa inspiraationsa itse musiikista, ihmisistä, ystävistä ja unohtumattomista illoista. Tenko on samoilla linjoilla.
”Se tunne on se mikä inspiroi: tunne, jonka musiikki herättää. Se vie hyvin pitkälle”, Tenko kiteyttää.

Space Installation Dj’s ja Elektropatio Vol. 2 järjestetään Voimala 1889:n terassilla Kasarmintiellä perjantaina 17.7.2020 klo 16-23. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta patiolla on myynnissä tapahtuman kannatuskortteja, joilla voi tukea artisteja.
Tulevia tapahtumia ja muita ajankohtaisia uutisia voi seurata Space Installation Dj’s:n Facebook-sivuilla.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu