Steriili Tila on raaka ja suoraviivainen

Power violencea soittava Steriili Tila syntyi halusta luoda musiikkia, jota rajumpaa ei ole.

Teksti ja kuvat: Laura Juntunen

Tukikohdalla järjestettävässä Kaupunniklubi goes Välivainio -tapahtumassa esiintyy bändi, josta ei löydy googlettamalla mitään ylimääräistä. Steriili Tila -bändillä on vain se olennaisin eli Bandcamp-sivu, jossa voi kuunnella yhtyeen julkaisuja. Ratkaisu on täysin tietoinen.

”En tykkää somettaa mitään bändijuttuja. En jaksa tehdä sellaista. Ajattelen enemmänkin niin, että ne jotka haluavat kuunnella tällaista, löytävät kyllä bändin jotain kautta”, toteaa bändin laulaja ja rumpali Emil Aikio.

Aikion lisäksi Steriilissä Tilassa on kitaristi ja laulaja Oskari Partala. Power violencea ja hardcore punkia tekevä bändi sai alkunsa vuoden 2016 Hässäkkä-päivillä, kun Aikio ja Partala tutustuivat toisiinsa.

”Bongasin Oskun siellä Crossed Out -bändin paita päällä ja ajattelin, että onpa siistiä, kun on toinenkin power violence -diggari!”, Aikio muistelee.

”Niin, siihen aikaan Suomessa ei vielä ollut juurikaan tämän genren bändejä, eikä se musiikki ollut jengille niin tuttua. Sittemmin genrelle on tullut kyllä enemmän edustusta”, Partala selittää. 

Kaksikko päätyi juttelemaan. Kävi ilmi, että molemmat haaveilivat power violence -kokoonpanossa soittamisesta.

Ajatus jäi niin sanotusti muhimaan. Pari vuotta myöhemmin ryhdyttiin treenaamaan. 

Inhimillisyys on vetoavaa

Varsinkin nuorena Aikio ja Partala halusivat kuunnella yhä rajumpaa ja rajumpaa musiikkia. Lopulta löytyi power violence. Musiikkityylissä kaksikkoa puhuttelee ennen kaikkea sen raaka ilmaisuvoima.

”Muistan, kun joskus teini-ikäisenä kuulin ensimmäistä kertaa Crossed Outin biisejä ja mietin, että mitä tämä on. Olin varma, että sen täytyy olla rajuinta, mitä on koskaan tehty”, Partala muistelee.

Sekä Aikio että Partala ovat harrastaneet musiikkia lapsesta saakka. Alakulttuurien pariin heidät on ajanut ennen kaikkea niiden helppo lähestyttävyys.

”Vaikka itsekin kävin pitkään kitaratunneilla ja muuta, niin ei se sitä vaadi. Punkin soittamiseen on tosi matala kynnys”, Partala pohtii.

Aikio nyökyttelee.

”Tässä maailmassa on aina viehättänyt sen raakuus ja inhimillisyys. Ääni kuuluu sellaisena kuin se on, kun sitä ei ole näperrelty tietokoneella hienoksi. Se on vain raakaa ja suoraviivaista menoa. Artisti voi soittaa hyvin tai olla soittamatta, se ei välttämättä ole itseisarvo”, Aikio lisää. 

Steriilin Tilan lyriikat ovat Aikion käsialaa. Hänellä ei ole juuri tapana julkaista tekstejään, vaan hän pitää ne mieluiten itsellään. Vaikka tekstien jakaminen tuntuu haastavalta, ei niiden huutaminen lavalla tuota hankaluuksia. Aikio selittää huvittuneesti, ettei yleisö saa niistä kuitenkaan selvää. Näin sanoittamisestakin tulee lopulta varsin armollista. 

”Tekstit tulevat kyllä jostain oman mielen syövereistä. Sinne on helppo purkaa omaa pahaa oloa tai vaikka asioita, jotka yhteiskunnassa vituttavat, kuten esimerkiksi eläinten kaltoinkohtelu”, Aikio toteaa.

Kaupunniklubilla on luvassa jotain uutta

Perjantaina 17. kesäkuuta järjestettävä Kaupunniklubin keikka on Steriilille Tilalle eräänlainen comeback, sillä edellisen vuoden ajan bändi oli määrittelemättömällä keikkatauolla koronarajoitusten ja jäsentensä kiireiden vuoksi.

Sekä Aikiolla että Partalalla on myös muita musiikkiprojekteja, jotka vaativat aikansa.

Molemmat ovat mukana hardcore punk -bändissä nimeltä Riviera, jossa Aikio laulaa ja Partala soittaa kitaraa. Lisäksi Aikiolla on kaksi muuta projektia: rock-bändi nimeltä Stilts sekä uusi hardcore punk -bändi Dart, joka on juuri äänittämässä ensimmäistä albumiaan.

Perustamisensa jälkeen Steriili Tila on tehnyt yhden julkaisun ja keikkaillut. Seuraavaksi suunnitelmissa on uuden tuotannon nauhoittaminen ja julkaiseminen sekä keikkailu Oulussa ja mahdollisesti myös muualla Suomessa.

Kaupunniklubin keikalla tullaan näkemään uudenlainen kokoonpano, sillä Aikion ja Partalan lisäksi lavalle nousee myös Otto Joki.

”Olemme tähän mennessä soittaneet aina kahdestaan. Nyt soitamme ensimmäistä kertaa triona, sillä Otto on lupautunut soittamaan bassoa”, Aikio paljastaa.

Steriili Tila esiintyy Kaupunniklubi goes Välivainio | Tukikohta -tapahtumassa perjantaina 17.6.

Ovet avataan kello 20:00. Tapahtuma on ilmainen ja ikärajaton. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilla

Kuuntele Steriiliä Tilaa Bandcampissa.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu