Titta på Tuira nostaa esille Tuiran kauneutta

Tuiran oma korttelijuhla Titta på Tuira toteutetaan tänä kesänä hieman aiemmista vuosista poikkeavalla tavalla. Luvassa on kuitenkin jälleen runsas ja monipuolinen ohjelmisto, joka levittäytyy eri puolille Tuiraa.

Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Pasi Lehtinen, Titta på Tuira

Tulevana lauantaina Tuira täyttyy kulttuurista, taiteesta, musiikista ja ihmisistä, kun korttelijuhla Titta på Tuira levittäytyy alueelle yksittäisiksi pieniksi tapahtumanumeroiksi.

Tämän vuoden tapahtuman ideana on, että ihmiset voivat saapua paikalle viltteineen ja eväineen sopivaksi katsomissaan kokoonpanoissa, ja nauttia tapahtumista oman makunsa mukaan. Samalla vältetään suurten ihmismassojen pakkautuminen yhteen ja samaan paikkaan.

”Tämän vuoden pisteohjelma koostuu lempipaikoistani Tuirassa, joka oli koti minulle ja perheelleni yli viiden vuoden ajan”, kertoo Titta på Tuiran taiteellinen johtaja Lauri Ahtinen.

Luvassa on jälleen kerran runsas ja monipuolinen ohjelma. Teekkaritorvet tuovat Tuiran torille kyläjuhlan ja menetetyn vapun tunnelmaa. Tuiranpuistossa vietetään sanataidepiknikkiä ja mitellään Henkisten lajien mestaruuskisoissa, kun taas Kauneuspadon päädyssä kohtaavat livemaalaus ja kokeellinen elektroninen musiikki.

Tuiran asukastuvassa on esillä audiovisuaalinen teos, jonka välityksellä katsoja pääsee kiertoajelulle Tuiran katukuvaan, ja Lehtorannan Puutteenperän puutalomiljöössä on tarjolla herkkuja vintage-vaatteiden ystäville.

Tuiran rannan täyttää puolestaan Space Installation Dj’s-kollektiivin tähdittämä elektroninen musiikkitapahtuma. Välillä voi piipahtaa saunomassa ja uimassa Kesän Saunalla, joka on avoinna aamusta iltaan saakka.

Päivä huipentuu Tuiran kirkossa järjestettävillä teknobileillä, jossa tanssikansaa liikuttavat Soundscapes & Liquid Space Dreams, Tähtimoottori sekä VJ Ruottis.

”Jännittää mukavalla tavalla järjestää jotakin vähän uudenlaista. Koen, että tällainen aarrekarttamainen, hieman elämyksellinenkin kulttuurisuunnistus voisi olla hyvä konsepti monenlaiseenkin taideasiaan. Odotan tapahtumaa kovasti”, Ahtinen sanoo.

Vuosien varrella Titta på Tuirassa on nähty esimerkiksi ruokakojuja, graffitiseiniä ja metsädiskoja. Kuva: Pasi Lehtinen

Luvassa lisää muutoksia

Uudenlainen Titta på Tuira syntyi paitsi halusta tehdä asioita eri tavalla, myös koronatilanteen tuomasta pakosta. Kun tapahtumaa ryhdyttiin keväällä suunnittelemaan, kesä rajoituksineen näytti vielä hyvin epävarmalta.

”Meidän oli pakko suunnitella jotain, minkä voi varmasti järjestää. Tällä tiedolla mikä meillä nyt on, perinteisen korttelijuhlan olisi toki voinut pitää, mutta vielä keväällä näytti siltä, että ei välttämättä voi”, Ahtinen toteaa.

Tapahtuma palautunee ensi vuonna takaisin perinteiseen malliinsa, mutta ei ole mahdotonta, että tämän kesän kokeilusta otettaisiin ideoita myös tuleville vuosille. Lauantain tapahtuma on kuitenkin viimeinen, jossa Ahtinen itse toimii taiteellisena johtajana. Hän kokee, että on tullut aika antaa ohjakset jollekin toiselle.

”Haluan jättää tilaa uusille ihmisille ja näkemyksille siitä, millainen festivaali voisi olla tulevaisuudessa. Tapahtuman toinen perustajajäsen Hanna Jakku jatkaa onneksi festivaalin tuottajakeisarina ja pääjehuna. Ilman Hannaa tämä festivaali ei olisi ikinä voinut saada alkuaan, ei tässä mittaluokassa eikä oikeastaan ollenkaan!”, Ahtinen kiittelee.

Tulevaisuudessa Jakun apuna tapahtumaa järjestää Oulu Urban Culture, jonka kanssa Titta på Tuiran väki on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2019. Lisäksi tuotantoon on saatu jo kolmena viime vuonna tukea Kulttuuritalo Valveelta.

Kaikille kulttuurista ja taiteesta nauttiville

Ensimmäinen Titta på Tuira -korttelijuhla järjestettiin kesällä 2016. Ahtinen itse kokee, että Tuira on noussut vuosien saatossa näkyvästi esiin monimuotoisena ja kiinnostavana kaupunginosana.

”Tuira ei varmaankaan ole muuttunut, mutta se kauneus, mitä mekin olemme Tuirasta halunneet nostaa esiin, on ehkä tullut ihmisten tietoisuuteen.”

Viime vuosina Tuira onkin alkanut profiloitua trendikkäänä ja eläväisenä asuinalueena, joka valittiin vuonna 2019 myös Suomen parhaaksi kaupunginosaksi.

Mutta kenen sitten kannattaisi suunnata Tuiran omaan korttelijuhlaan tulevana lauantaina?

”Kaikkien kulttuurista ja hyvästä taiteesta nauttivien ihmisten, jotka haluavat kokea, että oma kotikaupunki on jotain muutakin kuin vihreän kortin ostoskeskus. Se ajatus meillä on ollut mukana alusta asti”, Ahtinen sanoo.

”Itse ainakin profiloidun voimakkaasti omaan asuinpaikkaani. Sillä on suuri merkitys, että saa olla osa hienoa tapahtumaa, joka tapahtuu omassa kaupungissa tai asuinalueella. Sellainen auttaa jaksamaan yli pimeiden kuukausien, kun ei tapahdu taas yhtään mitään. Kun on aina olemassa lupaus siitä, että joskus voi taas tapahtua jotain jännää.”

Titta på Tuira järjestetään Tuirassa lauantaina 3.7.2021 kello 14.00 alkaen. 

Katso tarkempi ohjelmisto, aikataulut ja ohjelmanumeroiden sijainnit Titta på Tuiran Facebook-sivuilta tai -tapahtumasta.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu