Uusi Rakkaus kirmaa heinäkuussa Qstockin Oulu-lavalle

Qstock julkaisi uusia artistikiinnityksiä eilen keskiviikkona. Yksi Oulu-lavan valtaavista esiintyjistä on kuusihenkinen oululaisyhtye Uusi Rakkaus, jonka debyyttisingle Hullunkiilto julkaistiin toukokuun puolessa välissä.

Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Suvi Maaria

Koronapandemia turvaväleineen ja rajoituksineen on jyrännyt jo toista kesää alleen Suomen suurimpia festareita. Oulussa Qstock-festivaalin järjestelyt etenevät toistaiseksi normaaliin tapaan, ja jos hyvin käy, heinäkuun lopussa Kuusisaaren ja Raatin ympäristö täyttyy korviahuumaavasta, vallan ikävöidystä melusta, jota livemusiikiksikin kutsutaan.

Uusi Rakkaus-yhtye soittaa Qstockin Oulu-lavalla ensimmäisen festarikeikkansa, joka toimii samalla myös kuusihenkisen bändin debyyttikeikkana.

”Onhan se siistiä, että festarijärjestäjällä on meihin luottoa, vaikka kukaan ei ole vielä nähnyt yhtään meidän livekeikkaa”, yhtyeen laulaja-kitaristi Niko Laamanen naurahtaa.

Uuden Rakkauden livehiljaisuuteen löytyy luonteva selitys: nykyinen kokoonpano treenasi ensimmäistä kertaa yhdessä viime vuoden elokuussa. Laamanen kertoo, että Uusi Rakkaus-projekti muhi ja haki muotoaan puolentoista vuoden ajan ennen kuin palikat nasahtivat paikoilleen. Yhtye alkoi sovittamaan Laamasen työstämiä akustisia kitarasovituksia, ja yhteinen rytmi löytyi helposti.

”Biisejä syntyi yhden viikonlopun aikana nopeaan tahtiin. Yhdessä tekeminen tuntui kaikista hyvältä ja totesimme yhteen ääneen, että nyt kemiat ja bändidynamiikka kohtaavat juuri oikealla tavalla.”

Bändin rinnalla myös duo

Uusi Rakkaus toimii bändikokoonpanon lisäksi myös duona. Duokeikoilla esiintyvät Laamanen ja yhtyeen sähkökitarasoundista vastaava Juha Pääkkö. Ajatus musiikin tekemisestä sekä bändinä että duona sai alkunsa, kun bändikokoonpano haki vielä uomiaan. Pääkkö kertoo, että myös puhdas innostus musiikkia ja keikkailua kohtaan laittoi rattaita pyörimään eteenpäin.

”Me oltiin niin mielissään näistä biiseistä ja haluttiin tehdä keikkoja. Duona on helppo ja nopeaa toimia – kahdestaan voi mennä paikkoihin ja tapahtumiin, joihin koko bändin kanssa ei välttämättä edes mahdu”, Laamanen ja Pääkkö pohtivat.

Duona kappaleet saavat riisutummat versiot ja sovitukset. Duossa soivat sekä akustinen että sähkökitara, bändissä luonnollisesti kaikki bändi-instrumentit. Bändin muut jäsenet eivät tunnusta olevansa mustasukkaisia tai kateellisia Pääkön ja Laamasen duokeikoista. Yhtyeen basisti Lasse Jauhola on pistänyt merkille, että duokeikat itse asiassa tukevat koko bändin toimintaa.

”Duokeikat ovat bändille hyvää promootiota. Se on myös hieno tapa esittää biisejä, koska ne toimivat sekä akustisena että koko bändin versioimana. Hyvän kappaleen voisi jopa määritellä niin, että se toimii ja kuulostaa hyvältä eri tavoilla ja kokoonpanoilla esitettynä.”

Laamanen lisää, että duokeikat ovat poikineet esiintymisiä myös koko bändille: yhtye nousee elokuussa Höyhtyän ostoskeskuksessa järjestettävän Ostarifestarin lavalle duokeikan ansiosta.

Uusi Rakkaus on yhtä kuin Lasse Jauhola (vas.), Aleksi Kauhanen, Juha Pääkkö, Niko Laamanen, Lasse Rasinkangas ja Juuso Kumpulainen.

Suomalainen musiikki toimii

Yhtyeen ensimmäinen single Hullunkiilto julkaistiin toukokuun puolessa välissä. Juha Pääkkö kertoo, että biisin julkaisu toimi tietynlaisena lähtölaukauksena tulevalle.

”Laittaisin tämän Qstock-kiinnityksen osittain kyseisen sinkun ansioksi – kiinnitys tapahtui nimittäin samana päivänä, kun Hullunkiilto julkaistiin.”

Biisissä on bongattavissa selkeitä vivahteita suomalaiseen popmusiikkiin: bändin soundia on verrattu esimerkiksi Pariisin Kevääseen, Samuli Putroon ja Dingoon. Laamanen ei arastele myöntää vaikutteiden olemassaoloa.

”Kyllähän siellä kuuluu todella paljon sellaisia suomalaisia artisteja, joita on tullut kuunneltua lapsesta asti. Se on todennäköisesti joku tiedostamaton vaikutus, joka kuuluu sitten vaikkapa laulumelodioiden rytmityksessä. Melodiat tulevat yleensä melko fiilispohjalta, ja niihin vaikuttaa kaikki se, mitä elämässään on kuullut ja mikä tuntuu itselle luontevalta.”

Tavoitteena tavoittaa

Ensimmäisen sinkun julkaisu on ollut koko porukalle iso juttu, vaikka bändin jäsenillä on aikaisempaa musiikki- ja julkaisutaustaa. Hullunkiilto on otettu hyvin vastaan, ja lisää musiikkia on tulossa sinkun muodossa vielä tämän vuoden puolella. Biisejä ja aihioita on valmiina jo sen verran, että kokopitkä levykin on luvassa jossakin vaiheessa.  Bändin puheissa korostuu musiikin merkitys sekä sen yhdessä tekeminen.

”Yhdessä soittaminen ja uuden luominen on ihan parasta. Musiikissa koskettaa eniten se, miltä se tuntuu. Kun yhdessä soitetaan ja tehdään, ja saadaan biisi ja harmoniat toimimaan – siitä nousee ihan mieletön ilon ja jopa liikutuksen tunne. Sitä voisi kuvailla jonkinlaiseksi lapsenomaiseksi innostukseksi, joka löytyy musisoidessa aina vaan uudelleen”, kolmikko pohtii.

Uusi Rakkaus ei tee musiikkia rahan takia. Bändin haaveena on toki joku päivä elättää itsensä musiikilla, mutta se ei ole musiikin tekemisen itseisarvo.

”Me tavoitellaan enemmänkin sitä, että meidän musiikkimme tavoittaisi mahdollisimman monet ihmiset. Uusi Rakkaus on kuitenkin vielä niin uusi bändi, että tässä ei voi vielä puhua rahan liikkumisesta. Raha ei ole kenelläkään meillä ensimmäinen asia mielessä – enemmänkin juuri se, että tehdään musiikkia huolellisesti ja niin hyvin kuin osataan.”

Uusi Rakkaus löytyy Facebookista ja Instagramista, Hullunkiilto-musiikkivideon voit käydä tsekkaamassa täältä

 

Uusi Rakkaus: 

Niko Laamanen (laulu, akustinen kitara)
Juha Pääkkö (sähkökitara, taustalaulu)
Aleksi Kauhanen (sähkökitara)
Juuso Kumpulainen (rummut)
Lasse Jauhola (basso)
Lasse Rasinkangas (koskettimet)

 

 

Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.
Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu