Bom Lulu – yhden biisin projektista bändiksi

Lokakuun alussa ensimmäisen singlensä julkaissut Bom Lulu sai nimensä kirjoitusvirheestä, eikä sitä ole oikeastaan koskaan edes perustettu. Metallista suomirockia soittavan oululaisbändin kokopitkä albumi julkaistaan 30. lokakuuta ja uutta musiikkia luvataan myös ensi keväälle.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Lokakuussa 2019 Mikko Pakanen käynnisti tapahtumaketjun, josta syntyi sekä bändi, että yhtyeen ensimmäinen biisi – kaikki yhden vuorokauden sisällä.

”Emme tainneet edes itse ajatella tätä projektia varsinaisesti bändinä ennen kuin päätimme keväällä, että julkaisemme kokopitkän albumin”, Pakanen taustoittaa.

Porukan alkuperäisenä tarkoituksena olikin tehdä ainoastaan yksi biisi.

Bom Lulun esikoiskappale Muistan kuinka meillä oli ennen on Pakasen kitararaitojen aloittama, Janne Riikolan rumpujen, basson sekä kitarasoolon värittämä ja Jukka Ruottisen sanoittama etätyön tulos.

Musiikinteko yhdessä jatkui kuin itsestään ja esikoisbiisi sai pian seuraa samalla kaavalla, etänä.

”Teen käytännössä biisit valmiiksi rytmi- ja melodiakitaroiden osalta, jonka jälkeen Janne soittaa rummut, basson ja lisäilee syntikoita mielensä mukaan, sen jälkeen Jukka kirjoittaa tekstit ja laulumelodiat”, Pakanen kertoo.

Kasvotusten koko bändi kokoontui itse asiassa vasta sen jälkeen, kun muutama biisi oli jo täysin valmis. Kolmikolle musiikin tekeminen etänä toimii niin hyvin, ettei toimivaa tapaa haluta ainakaan heti lähteä muuttamaan.

”Biisien tekeminen etänä toimii meillä erittäin hyvin. Toki uskon, että saisimme tehtyä biisejä kimpassa myös treenikämppämeiningillä, mutta etänä tekeminen mahdollistaa hyvinkin joustavat aikataulut ja kiireettömyyden, mikä taas meidän tapauksessa näkyy tuotteliaisuutena. Toisaalta Bom Lulun kanssa ei mikään kuvio ole poispiirrettyä, joten aika näyttää”, Pakanen pohtii.

Bom Lulun biisit saavat alkusointunsa Mikko Pakasen käsissä.

Jos biisien tie valmiiksi tuotannoksi on hieman tavallisesta poikkeava, niin samaa voisi sanoa myös bändin nimen alkuperästä.

”Bom Lulu on Mikon kirjoitusvirhe WhatsApp-keskustelussa, sen piti olla “Mun Laulu”. Kun tuli aika tehdä ensimmäisen biisin mp3-tiedosto, siihen piti keksiä joku nimi ja koska kyseessä oli Mikon laulu, niin luonnollisesti päädyin kirjoittamaan artistiksi Bom LuLu”, Riikola muistelee.

”Bom Lulu oli oikein hyvä ja sisäpiirivitsiksi muodostunut heitto, joka jäi. Bändin nimen pitääkin olla vähän outo, tarttuva ja helposti lausuttava”, Riikola summaa.

Metallista rockia suomeksi

Suomenkielinen rock ei ollut alun perin bändin koko kokoonpanolle se kaikkein luonnollisin vaihtoehto. Kaikki yhtyeen jäsenet olivat toteuttaneet aiempia musiikkiprojektejaan englanninkielellä, mutta tällä kertaa Pakanen halusi tehdä musiikkia suomeksi.

Sanoittaja-laulaja Ruottinen otti suomeksi kirjoittamisen vastaan uutena haasteena. Samoin ensisijaisesti bassoissa ja rummuissa vaikuttava Riikola ajatteli suomen kielen tuovan mukanaan virkistävää vaihtelua.

”Aluksi oli itseasiassa todella outoa kuulla omaa soittoa suomenkielisen laulun kanssa, mutta siihen tottui melko nopeasti”, Janne Riikola kertoo.

Kolmikko ei kadu päätöstä suomenkielisestä tuotannosta.

”Jo ensimmäinen biisi mitä tehtiin soundasi niin uniikille, että kaikkien mielestä kielivalinta oli juuri oikea”, Pakanen muistelee.

Vaikka Bom Lulu soittaa käytännössä metallista suomirockia, on Pakanen kolmikosta ehkä ainoa, joka edes fanittaa suomenkielistä rockia tai metallia.

”Ihan rehellisesti sanottuna en kuuntele juuri yhtään suomenkielistä musiikkia. Kirkan Hengaillaan menee joskus karaokessa. Suomenkielinen hevibändi Nicole on sellainen, jota tuli aikoinaan todella paljon kuunneltua, samoin vanhempaa Apulantaa”, Riikola kertoo.

Ruottinen on vähän samoilla linjoilla Riikolan kanssa.

”En ole itse oikeastaan kuunnellut mitään suomenkielistä raskasta musaa koskaan. Suomalaisista tulee mieleen ainoastaan alkupään Maj Karma ja oululainen Mary”, Ruottinen kertoo.

Bom Lulun mahdollisiksi ulkomaalaisiksi esikuviksi miehet mainitsevat muun muassa Deftonesin, System of A Downin, Foo Fightersin, Dream Theaterin, Kornin sekä Limp Bizkitin.

Bändin päämoottori Pakanen on enemmän suomenkielisenkin musiikin ystävä.

”Itselleni resonoivat suomenkieliset tekstit lauluissa aina enemmän kuin esimerkiksi englanninkieliset. Taidan olla meistä kolmesta ainoa, joka fanittaa kovastikin suomenkielistä rockia ja metallia. Mokoma, Stam1na ja totta kai itselleni suurin bändi on aina ollut ja on edelleen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus”, Pakanen taustoittaa.

Bom Lulun jäseniä yhdistää intohimo musiikkiin

Kolmikolla on pitkä musiikkitausta. Oulussa koko ikänsä asunut Riikola vaihtoi nuoruudessaan jääkiekkomailan kitaraan ja rumpuihin, mutta viihtyy myös jäällä edelleen. Uusimpana harrastuksena Riikolalla on kitaroiden ja bassojen rakentaminen.

Riikola vastaa pääasiassa Bom Lulun rumpujen ja basson nauhoittamisesta sekä kappaleiden rakenteiden sovittamisesta ja lopullisesta kappaleen osien yhteen miksaamisesta.

”Alunperin minun piti vain nauhoittaa rummut yhteen biisiin, mutta sitten homma paisui kuin pullataikina ja rooleja tuli lisää”, Riikola kertoo.

Liminkalaislähtöinen Ruottinen on omien sanojensa mukaan harrastanut kaiken maailman bändejä, soittelua ja laulua teinistä asti. Nykyisin hän toimii Bom Lulun lisäksi myös Deadglown laulajana ja soolona.

Ruottinen ja Riikola päätyivät Bom Luluun Pakasen pyynnöstä.

”Riikolan Jannen olen tuntenut jo pidemmän aikaa ja tiesin hänen olevan taitava, multitalentti muusikko sekä kova biisintekijä. Jukan kanssa meillä on yhteistä bändihistoriaa The Psycho Seasonin riveistä, jossa sain seurata kuinka intohimoisesti Jukka suhtautuu musiikin tekemiseen ja kuinka lahjakas biisinkirjoittaja hän on”, Pakanen perustelee.

”Olin pitkään miettinyt, että olisi hienoa tehdä musiikkia yhdessä molempien herrojen kanssa ja Bom Lulun myötä tämä onnekseni toteutui. Ja vieläpä siten, että molemmat ovat mukana samassa jutussa”, Pakanen iloitsee.

Myös Riikola oli toivonut yhteistyötä jo aiemmin.

”Vuosia sitten yritin jo ehdotella Mikolle, että joskus voitais tehdä yhdessä jotain musahommia. Nyt se aika vihdoin koitti!”, hän iloitsee.

LP syntyi tehokkaalla luovuudella, ei liialla miettimisellä

Riikola kokee, että nykymusiikki on usein ylituotettua ja liian kliinistä, viikkokausia tietokoneen äärellä hiottua. Bom Lulun kappaleet eivät istu tähän muottiin.

”Biisejä ei hierota ikuisuutta, ne tehdään nopealla tahdilla. Kaikki päätökset tehdään hetkessä eikä mitään muuteta jälkikäteen. Jos liikaa miettii ja analysoi, usein luovuus kärsii eikä tule koskaan valmista”, Riikola kertoo.

Riikola on työstänyt omat osuutensa kappaleista kotistudiollaan mahdollisimman nopealla aikataululla ja pitkälti improvisaatiopohjalta.

”Täytyy sanoa, että tämä on ollut helpoin projekti ikinä, nopea ja tehokas. Haasteita ei ollut missään vaiheessa ja sekin teki tämän levyn tekemisestä erittäin antoisan”, Riikola kertoo.

Ruottinen ja Pakanen ovat samaa mieltä.

”Albumin tekeminen Jukan ja Jannen kanssa on ollut kiistatta parasta, mitä olen musiikin parissa koskaan tehnyt. Se, miten laulut rakentuivat nauhoittamieni kitarariffien ympärille oli äärimmäisen kiehtovaa, sillä joka ikisellä kerralla valmis biisi oli aivan jotain muuta, kuin mitä kuvittelin ja jokaisesta biisistä tuli parempi kuin uskalsin koskaan edes toivoa”, Pakanen kertoo.

Myös Ruottinen koki valmiiden kappaleiden lopullisen muodon yllätyksenä.

”Antoisinta on kuulla onnistunut lopputulos. Se yllätti jotenkin itsenikin, että mistä nuo kaikki biisit tulivat”, Ruottinen muistelee.

Bom Lulun tulevaisuuden haaveissa ovat ensiesiintyminen ja tulevat keikat, mutta ne tuntuvat tällä hetkellä varsin kaukaisilta asioilta.

”Olisi mahtava saada Bom Lulu keikoille, mutta keikkojen toteutuminen on näinä aikoina aika epävarmaa. Toiveissa on, että ensi vuonna tilanteen rauhoittuessa päästäisiin keikoille. Toki meiltä puuttuu tällä hetkellä livekokoonpanosta parikin soittajaa, mutta eiköhän ne kaveripiiristä saataisi rekrytoitua”, kolmikko pohtii.

Keikkoja voi ehkä joutua odottelemaan, mutta uutta musiikkia ei.

”Loppukeväästä voitaisiin julkaista mahdollisesti neljän biisin EP. Pari biisiä minulla on jo ajatuksen tasolla valmiina ja nauhoitusta vailla”, Pakanen lupailee.

Kuuntele Bom Lulua Spotifyssa ja seuraa bändiä Facebookissa.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu