KULTTUURI
Ilmiöitä, ajatuksia ja arvioita suoraan aallonharjalta.
ARTIKKELIT
Musiikkikentälle mahtuu uutta meteliä
Teknologian kehittyminen ja suoratoistopalvelut ovat antaneet jokaiselle mahdollisuuden ryhtyä oman elämänsä solistiksi. Kellareissa ja keittiöissä syntyy kiinnostavaa, usein valtavirrasta poikkeavaa musiikkia, joka saattaa päätyä Spotifyn indielistalle, mutta ei saa mahdollisuutta soida suuren yleisön korvissa. Missä kotimainen kuulematon musiikki luuraa ja kuka sitä kuratoi?
Paha mieli tursuilee runoillassa
Snooker Timessä järjestetään torstaina 25. marraskuuta runoilta, jossa kaikilla halukkailla on mahdollisuus ilmaista paha mielensä sanataiteen keinoin. Pahan mielen runoillassa juhlitaan Pahan mielen runoja -pienjulkaisua ja taidenäyttelyn avajaisia. Illan aikana kuullaan myös Loskazinen runoilijoita.
Vilho Lampi – Väkevä lakeus Oulun taidemuseossa
Oulun taidemuseo avaa syksyn liminkalaisen taidemaalarin Vilho Lammen (1898-1936) näyttelyllä Väkevä lakeus – The Great Expanse. Pohjois-Pohjanmaan kenties kuuluisin taidemaalari on ollut Oulun taidemuseossa viimeksi esillä 1990-luvulla, joten kattava Lampi -näyttely on ajankohtainen. Näyttely on avoinna elokuuhun 2022 saakka.
Rope Art Oulu – läsnäoloa köysitaiteen parissa
Rope Art Oulu aloitti viikoittaiset köysisidontatyöpajat elokuussa Tukikohdalla. Köysittelymiitit eivät keskity pelkästään japanilaiseen shibariin – niissä opetellaan myös muita köysitaiteen muotoja. Kaupunnin toimitus otti selvää, mistä harrastuksessa on kyse.
Mitä Pohjoisen teknologiakeskus voisi oppia Koillis-Aasian merenkulun sydämeltä?
Pohjoisen merituulen hyytämä Oulu ja Etelä-Korean lämmin rantakaupunki Busan nauttivat molemmat meren läheisyydestä, ovat alueelleen merkittäviä satamakaupunkeja ja järjestävät vuosittain suuria taidetapahtumia. Molemmilla kaupungeilla on myös jotakin, josta he voisivat oppia toisiltaan.
Kasaritansseja ja puistocruisailua: Oulu, pohjoisen homokulttuurin keskus
Vanhoilliskristillisellä Pohjois-Pohjanmaalla oli niukasti tilaa homoseksuaalisuudelle ennen 1970-lukua. Harva tietää, että vuosikymmenten ajan Oulussa vallitsi kuitenkin Pohjois-Suomen suurin gay-skene.
Konstrundan avaa taiteilijoiden työhuoneet yleisölle
Tulevana viikonloppuna Oulussa on mahdollisuus monipuoliselle taidekierrokselle, kun paikalliset taiteilijat avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle.
Koiteli Elää juhlii pyöreitä vuosia
Kiimingissä, Koitelinkosken kupeessa, järjestetään tulevana viikonloppuna jo kymmenes Koiteli Elää -festivaali. Festari jouduttiin viime vuonna perumaan monen muun massatapahtuman tavoin koronapandemian vuoksi, mutta ohjelmisto saatiin siirrettyä lähes muuttumattomana vuodelle 2021.
Urbaani kyläjuhla saapuu ihastuttavaan Pikisaareen
Ensimmäistä kertaa järjestettävä Urbaani kyläjuhla -tapahtuma nostaa esiin monipuolisen kattauksen Ouluun sidoksissa olevia esiintyjiä. Luvassa on ohjelmaa esimerkiksi musiikin, runouden ja tyylin saralta.
Varjofestivaali tarjoaa nautintoja kaikille aisteille
Koronapandemia ajoi Varjofestivaalin viime vuonna keskustan alueelta väljemmille vesille Kuusisaareen. Ratkaisu osoittautui onnistuneeksi: tämän vuoden Varjot levittäytyy jälleen Kuusisaaren vehreisiin maisemiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Opiskelijoiden hyvinvointiongelmat huutavat ratkaisuja – ”Alan olla kyllästynyt tähän”
Opiskelijoiden hyvinvointi on herättänyt keskustelua koronavuoden aikana. Ratkaisuja lisääntyneisiin ongelmiin on etsitty esimerkiksi vertaistukitoiminnasta. Samaan aikaan opiskelija Minna Laamanen on joutunut pettymään YTHS:n mielenterveyspalveluihin useita kertoja pitkin kevättä.
Monelle kulttuuripääkaupunki on pelkkä vitsi – Miksi Oulu2026 herättää närää?
Oulu on kulttuuripääkaupunki 2026, mutta sosiaalinen media tulvii tyytymättömistä kommenteista. Miksi kulttuuri mielletään julkisessa keskustelussa verorahoja syöväksi, korkeakoulutetulle eliitille varatuksi huvitukseksi?